22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

GÜNEŞ, HUZURUNUZU KAÇIRMASIN

Yaz aylarında güneşte fazlaca kalmak güneş yanıklarına davetiye çıkarıyor.

Güneş, huzurunuzu kaçırmasın

09 Temmuz 2016 Cumartesi 19:23

Yaz aylarında güneşte fazlaca kalmak güneş yanıklarına davetiye çıkarıyor. Özellikle çocuklu aileler için tatil, gerekli önlemler alınmadığı zaman kabusa dönüşebiliyor. Güneş çarpması, ishal ve böcek ısırıkları başlıca tehditler arasında.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman, tatil planı yapan ailelere bu risklere karşı kritik uyarılarda bulundu. Güneş yanıklarına en çok UVA ve UVB ışınlarının yol açtığını kaydeden Dr. Yalman, "Kum ve deniz güneşin etkisini arttırır. Şemsiye altında olmak dahi güneş ışınından korunmaya tam olarak yetmez." dedi.

GÜNEŞ ÇARPMALARINA DİKKAT!

Açık tenli çocukların güneşten etkilenme riskinin daha fazla olduğuna işaret eden Dr. Yalman, yanık bulgularının güneşlenmeden 2-4 saat sonra ağrı, sıcaklık hissi ve kızarıklık oluşumu şeklinde ortaya çıktığını vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: "Güneş çarpmalarında susama hissi, dudakta kuruma, ateş, şuur kaybı gibi belirtiler meydana gelir. Bu tür durumlarda kişi hemen serin bir yere alınmalı, sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Güneş yanığına maruz kalan kişi parasetamol benzeri ağrı kesiciler alabilir ve geçici bir süre nemlendirici kremler kullanılabilir. Güneş yanığı aşırı ağrılı, aşırı kabarcıklar meydana gelmiş, yüzde şişme, ateş, titreme, baş ağrısı gibi yakınmalar varsa ve susamışlık, dil kuruluğu, güneşe maruz kalan bölgede kızarıklık ya da şuur bulanıklığı görülüyorsa vakit kaybeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir."

"YAZ AYLARINDA ÇOCUKLARDA İSHAL SIK GÖRÜLÜYOR"

Dr. Yalman, çocuklarda yaz aylarında ishal vakalarının da sık görüldüğünü bildirdi. Aşırı meyve suyu tüketimi, gıda alerjileri, kirli suda yüzmek ve bu suya maruz kalan gıdaların tüketiminin ishale neden olduğunu belirten Dr. Yalman, "İshal şiddetinin değerlendirilmesinde en önemli bulgu dışkılama sıklığıdır. 6-8 saat içinde gözyaşı, idrar azalması ve deride kuruma sıvı kaybı belirtilerindendir. Açıkta bulunan dondurma, mayonez gibi yiyeceklerin tüketimi sonrası 6-24 saat içinde aniden başlayan kusma, karın ağrısı ve kramplar ishal ve gıda zehirlenmesi belirtisidir. Bu tür durumlarda toksin atılana kadar sıvı kaybı karşılanmalı ve ishal engellenmelidir. Bebeklerde ekstradan 30-60 ml biberonda su, süt çocuklarında elma, muz, havuç püresi, haşlanmış pirinç denenmelidir. 1 yaşın altında ORS (Oral Rehidratasyon Sıvısı) ilk 24 saat içinde verilir. 3 günden uzun süren ishallerde soya formülü mamalara eklenebilir. Anne sütü alanlarda anne sütü kesilmez. 8 saat içinde idrar yapmıyorsa dışkıda kan varsa ve şiddetli karın ağrısı çekiliyorsa en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır." bilgilerini paylaştı.

KENE ISIRIKLARINA DİKKAT!

Sıcak havalarda parklarda, bahçelerde, köylerde, evlerin balkonlarında böcek ve sinek ısırığı ile çok sık karşılaştıklarını vurgulayan Dr. Yalman, bu durumlarda ısırılan bölgede kızarıklık oluştuğunu belirtti. 2 saat içinde kızarıklığın arttığını ifade eden Dr. Yalman, "8-10'dan fazla ısırık varsa sıcaklık, kızarıklıkta artış, ateş, kusma, baş ağrısı, ishal olabilir. 1 cm'nin üstünde şişlik görülüyorsa alerjik diyebiliriz. Belirtiler görüldüğünde evde çocuğunuza ılık duş aldırmanızı öneriyoruz. Koruyucu losyonlar ve amonyaklı sıvıyla kompres yapılabilir. Dr. Yalman, yaz aylarını kabusa dönüştüren kene ısırıklarına da dikkat çekti. Park, bahçe ve açık alanlarda kene ısırığı riskini de göz önünde bulundurarak pantolon çorap içine sokulmalı, kol ve bacaklar kapatılmalı, uzun, beyaz renkli kıyafetler giyilmesi tavsiyesinde bulunan Dr. Yalman, şöyle konuştu:

"Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, deride şişme ve sertleşme tehlike belirtileridir. Koruyucu olarak cilde Deet içeren kene koruyucular sürülebilir. Kıyafet üzerine hermethrin içeren böcek ilacı sıkılanabilir. Evcil hayvanlar kontrol edilmeli. Saçlı deri kontrol edilmelidir. Kene bulunduğu yerden cımbızla veya penseyle çıkarılmalı ve kenenin çıkartıldığı bölge sabunlu suyla yıkanmalı. Kene bir kavanoza koyulmalıdır. İlk saatlerde antibiyotikli krem, bandaj ve buz uygulaması gerekebilir. Parasetemol antihistaminikli losyonlar verilebilir. Kenenin çıkarılamadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor."

Güneş, huzurunuzu kaçırmasın

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güncel