24 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara1°C

FORMULA 1 YARIŞINDAN İLHAM ALAN CERRAHLARI AMELİYAT SÜRESİNİ 1 SAATE İNDİRDİ

BURSA - Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan ve ekibi, FastTrack ismi verilen `hızlandırılmış iyileştirme uygulamaları" ile kalp ameliyat süresini 3-4 saatten 1 saate,

Formula 1 yarışından ilham alan cerrahları ameliyat süresini 1 saate indirdi

BURSA - Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan ve ekibi, FastTrack ismi verilen 'hızlandırılmış iyileştirme uygulamaları" ile kalp ameliyat süresini 3-4 saatten 1 saate, yoğun bakım süreci 1 güne, hastanın taburculuk süresi ise 4 güne indirdi. Formula 1'de yarış arabalarının en kısa sürede güvenli bakım uygulaması olan PitStop'dan ilham alan cerrahlar, bu yöntem sayesinde kalp durdurulmadan ameliyat edilebildiğini belirtiyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları, Formula 1'de, aracın yakıt alımından onarımına dek birçok önemli noktanın hızlı bir şekilde uygulanmasını hedefleyen PitStop'tan yola çıkarak ameliyat sürecini yeniden gözden geçirdiler. Acıbadem Bursa Hastanesi KVC uzmanı Dr. Tamer Turan, yeni yöntemi şöyle açıkladı: "Kalp ameliyatlarında cerrahi ekip zamanla yarışır. En kısa zamanda, hasta için en doğru ve güvenli yöntemi uygulayarak sağlığına kavuşturulmasını hedeflenir. İşte Formula 1 felsefesi bizler için esin kaynağı oldu ve pit stop mantığı ile tüm süreçleri hasta güvenliğini ön planda tutacak ve en kısa sürede sonuçlanacak şekilde tek tek değerlendirerek akıcı bir uygulama planı içinde hayata geçirdik. Operasyon ve izleyen süreçlerde ki tüm zaman noktalarını değerlendirdik, iş bölümünü ve yeniden ayarlanmış, güncel cerrahi ve bakım tekniklerini geliştirdik. Böylece operasyon süreleri 1 saatin altına, yoğun bakım sürecini 1 güne, hastane kalış süresi ise 3 güne indirilerek hızlı iyileşme ve mükemmel geri kazanım sağladık"

Fasttrack adı verilen yöntem sayesinde hastanın iyileşmesinin hızlandığını vurgulayan Dr. Turan, "Dolayısıyla bu yöntem sayesinde enfeksiyonlar, organ yetmezliği gibi komplikasyonların görülme riski azalıyor ve uzun hastane yatışına bağlı istenmeyen şikayetler en aza indirilmiş oluyor. FastTrack gibi hızlandırılmış iyileştirme uygulamalarıyla hastaların ortalama hastanede kalış süresi 10 günden 4 güne inebiliyor. Ayrıca daha önce 2-3 günü bulabilen yoğun bakım süreci de, 1 güne indiriliyor." dedi.

KALBİ DURDURMADAN AMELİYAT YAPILABİLİYOR

Kalp hastalıklarının dünyada ölüm nedenleri arasında başı çektiğini belirten Turan, bu yöntem sayesinde hem devletin hem hastanın ödediği bedelin azaldığını kaydetti. Turan, yöntem sayesinde kalbi durdurmadan ameliyatı gerçekleştirebildiklerine dikkat çekerek, "Ameliyat 1 saat sürdüğü için hastanın uyanması ve solunum makinesinden ayrılması son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Ertesi gün hasta ayağa kalkıyor ve dolaşabiliyor. Hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri de kısalıyor. Enfeksiyon ve ameliyat ortamında oluşabilecek riskleri de önemli ölçüde azalıyor." diye konuştu.

Yabancı ülkelerden bu yöntemi öğrenmek üzere kalp cerrahlarının geldiğini belirten Turan, Ukraynalı kalp cerrahlarının 3 kez kendi ameliyatlarına girdiğini, ayrıca kendilerinin de Ukrayna'ya giderek uygulama hakkında bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri