22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU DOKUNULMAZLIK İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Erdoğan ve Davutoğlu dokunulmazlık için ne düşünüyor?

11 Mart 2016 Cuma 07:02

AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların nasıl kaldırılacağı tartışılıyor. Üç kriter var; Tamamı kalksın, hiç kalkmasın ve kısmi kalksın. Dokunulmazlıklar Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamında değerlendirilecek.
 
AK Parti’nin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi de, HDP’lilere ait dokunulmazlık dosyaları. Son Ankara saldırısında 29 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, HDP’lilerin söylem ve eylemlerinden harekete savcılık beklenen fezlekeleri Meclis’e gönderdi. Şimdi gözler Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun toplanacağı tarihte.
 
Hükümet ve AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda farklı görüşler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla gündeme getirdiği, “dokunulmazlıkları kaldırmalı” görüşüne karşı Başbakan Davutoğlu, “bu konjonktörde kalkmamalı” görüşünü dillendiriyor.
 
ÜÇ AYRI GÖRÜŞ MASAYA YATIRILIYOR
 
AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasını isteyeni de, istemeyen de, bir kısmının kaldırılmasını isteyen de var. Partinin yetkili organlarında bu üç konu ele alınacak. En zayıf ihtimalin "hiç kalkmaması".
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tamamının kaldırılmasını istediği belirtiliyor. AK Parti'de çok sayıda hukukçu milletvekili ise bir kısım milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından yana. Bu "çözüm", AK Parti de en fazla benimsenen görüş.
 
26. Dönem de Meclis’e gelen ve Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamında suçlanan 4 HDP’li vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddia ediliyor. Bu kişiler HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ferhat Encü, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız.
 
ANAYASA’NIN 14. MADDESİ
 
Önümüzdeki günlerde toplanması beklenen Anayasa-Adalet Karma Komisyonu adı geçen dört HDP’li vekilin dokunulmazlık dosyalarını Anayasa’nın, Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılmaması başlıklı 14 maddesi kapsamında değerlendirilecek.
 
Anayasa’nın 14.maddesi şöyle:
 
"Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılamaması
 
Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.
 
Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz.
 
Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem