ERDOĞAN ALMANYA'YA YÜKLENDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim tarihimiz, merhamet ve şefkat tarihidir

05 Haziran 2016 Pazar 23:34
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye'ye insan hakları dersi vermeye kalkan ülkelerin hepsinin Afrika'daki tarihinin kan, gözyaşı, soykırım ve katliamla bezeli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya'da Parlamentoda uydurma bir şeyler geçirdiler, sözde Ermeni soykırımı. Ey Almanya; bak yine söylüyorum, önce Holokost'un hesabını vereceksin; bu bir. Namibya'da 100 bini aşkın Namibyalıyı nasıl yok ettiniz, nasıl öldürdünüz, onun da hesabını vereceksin. Siz, Türkiye'ye veya Türklere Parlamentosunda kalkıp da sözde Ermeni soykırımı oylaması yapacak varsa belki de en son ülkesiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin Halkalı Yerleşkesi'nde düzenlenen 2015-2016 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni'ne katıldı.
Buradaki konuşmasında, insanlar gibi devletlerin de geride bıraktıklarıyla anıldığını belirten Erdoğan, bazı devletlerin geride gıptayla, takdirle anılan miras bırakırken, kimi de zulümle, kanla, gözyaşıyla dolu acı bir miras bıraktığını kaydetti.
"PAK BİR MİRASLA KARŞILAŞIYORUZ"
Bugün tarihe bakıldığında Selçuklu, Osmanlı, Endülüs, Babür Sultanlığı gibi devletlerin ilim, kültür, sanat ve siyaset hayatına yaptığı eşsiz katkılarla anıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyayı dolaştığımızda bu devletlerden kalan eserlerle, mimari yapılarla, vakıflarla, medreselerle, kütüphanelerle hafızalara nakşedilen tertemiz, pak bir mirasla karşılaşıyoruz. Afrika'ya, Asya'ya veya Balkan coğrafyasına yaptığımız ziyaretler sırasında sık sık şu manzaraya şahit oluyoruz: Aradan yüzyıllar geçmesine, kimi yönetimler tarafından izi silinmek için onca baskı yapılmasına rağmen Osmanlı denince hâlen insanların yüreği yanıyor, gözleri parlıyor, dillerinden güzel sözler dökülüyor. Bu insanların akıllarına katleden, sömüren, ezen, yok eden değil yaşatan, imar ve ihya eden, adaletle hükmeden bir medeniyet geliyor; Osmanlı bu diyorlar. Hamdolsun bu dünyada pek az millete nasip olan çok kıymetli, çok nadide bir mirastır" şeklinde konuştu.
"AFRİKA'NIN NERESİNE GİDERSEK GİDELİM ALNIMIZ AK, BAŞIMIZ DİK GİDİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan bir Doğu Afrika ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatarak "Bu ziyaretler sırasında hem ülkemiz için büyük gurur kaynağı olan projelerin, eserlerin açılışını yaptık, hem de ikili iş birliğimizi perçinleyecek anlaşmalar imzaladık. Bu ülkelerin hepsiyle kökleri yüzyılları bulan derin kardeşlik ve dostluk bağlarımız bulunuyor. Afrika'nın neresine gidersek gidelim alnımız ak, başımız dik gidiyoruz. Kıtada tüm yaşayanlar bizi büyük bir hüsnükabulle karşılıyor, muhabbetle, özlemle bağrına basıyorlar. Çünkü kıtanın hiçbir ülkesinde sömürgecilik lekesiyle kirlenmemiş tertemiz bir tarihe sahibiz. Bırakın sömürmeyi, Doğu Afrika'nın özellikle Avrupalı kolonyalistlere karşı verdiği zorlu mücadelede atalarımız bu bölge halklarına tüm imkânlarıyla destek olmuşlar. Ecdadımız kimi zaman ordu göndererek, kimi zaman himaye ederek, kimi zaman da el altından yardım yaparak Afrikalıların hür ve onurlu yaşama iradelerine sahip çıkmıştır" diye konuştu.
"BATININ ŞIK KALDIRIMLARININ ALTINDA, AFRİKALILARIN CANI VE KANI VAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye'ye insan hakları dersi vermeye kalkan ülkelerin hepsinin kıtadaki tarihinin kan, gözyaşı, soykırım ve katliamla bezeli olduğunu belirterek, "16. yüzyılda köle ticaretiyle başlayan kıtanın sömürgeleştirilmesi, 19. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. 1890'da Afrika topraklarının yüzde 90'ı bir elin parmaklarını geçmeyen Avrupa ülkesinin işgali altındaydı. Bu çok önemli; bakınız, bir elin parmaklarını geçmeyen Avrupa ülkelerinin işgali altındaydı. Kimdi bunlar? Kongo'da Belçika, Namibya'da Almanya, diğer ülkelerde İngiltere, Fransa uygarlık taşıma iddiasıyla kıtanın tüm kaynaklarını yıllarca sömürdüler, yağmaladılar. Bunları yaparken çok ciddi soykırımlar yaptılar. Bugün Batı başkentlerinde şahit olduğunuz ihtişamın perdesini şöyle bir kaldırdığınızda altında milyonlarca Afrikalının dramı, gözyaşı olduğunu görürsünüz. Berlin'in, Paris'in, Brüksel'in şık kaldırımlarının altında Afrikalıların canı, kanı, emeği ve alın teri vardır. Bu dönemi aklamak için kullandıkları uygarlaştırma, modernleştirme gibi cilalı kavramların hiçbiri yapılan katliamları örtmeye yetmez" dedi.
"ALMANYA, SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI OYLAMASI YAPACAK EN SON ÜLKE"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya'da Parlamentoda uydurma bir şeyler geçirdiler, sözde Ermeni soykırımı. Ey Almanya; bak yine söylüyorum, önce Holokost'un hesabını vereceksin; bu bir. Namibya'da 100 bini aşkın Namibyalıyı nasıl yok ettiniz, nasıl öldürdünüz, onun da hesabını vereceksin. Siz, Türkiye'ye veya Türklere Parlamentosunda kalkıp da sözde Ermeni soykırımı oylaması yapacak varsa belki de en son ülkesiniz. Kaldı ki bizim tarihimizle bu noktada zaten bir derdimiz yok, bir sıkıntımız yok. Bizim tarihimiz katliamlar tarihi değildir. Bizim tarihimiz, merhamet tarihidir, şefkat tarihidir, aramızdaki fark budur. Gittiğimiz ülkelerde liderlerle görüştüğümüzde, hangi ülkenin o ülkelere gelip hangi madenlerini nasıl sömürdüklerini bize anlattıkları zaman biz şok oluyoruz. Altınlarını nasıl götürdüler, petrollerini nasıl götürdüler, elmaslarını nasıl götürdüler, fildişlerini nasıl götürdüler, bunları anlatıyorlar. Ve herhangi bir dik duruş olduğu zaman katliam, bunu yaptılar" ifadelerini kullandı.
"AFRİKA'YI BÖLÜŞMEK İÇİN 1884'TE BERLİN'DE KONFERANS TOPLUYORLAR"
"Ruanda'da Fransa'yı konuşmadan yapabilir miyiz? Ruanda katliamının arkasında kim var? Fransa var" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Ama sindirilmiş insanları. Tayyip Erdoğan konuşuyor, nasıl konuşmayalım. Şu anda Fransa'da Fransa Emniyetinin, güvenliğinin yaptıklarını biz ekranlarda izliyoruz. Ama açın Fransız televizyonlarını bir tanesini göremezsiniz, göstermezler. Bakın günlerdir Fransa kaynıyor, Avrupa kaynıyor, böyle de bir dezenformasyon var. Ben de şimdi endişe duyuyorum, gelişmeler endişe verici. Türkiye'de Gezi'de 12 tane ağaçtan dolayı endişe duyanlar vardı, 12 ağaç bir yerden söküldü, bir başka yere taşınacak. Telefonla konuşuyoruz Avrupalı dost görünenlerle, ya endişeleniyoruz diyorlar. Ne olduğundan haberiniz var mı? Vallahi işte televizyonlarda falan izliyoruz. Gelin de biz size yerinde gösterelim. Gelmezler. Şimdi aynı şeyi ben söylüyorum; siz yerlerde süründürüyorsunuz kızları, erkekleri, hepsini; endişeleniyoruz. Ve Afrika'da bu yağmanın bile, bu sömürü düzeninin modern yöntemlerle devam ettirildiğine hâlâ şahit oluyoruz. Burada şu hususu özellikle ifade etmek isterim: Afrika'nın paylaşılması gayesiyle düzenlenen utanç konferansının, sevgili gençler 1884 yılında Berlin'de toplandığını bilir misiniz? Afrika'yı bölüşmek için 1884'te Berlin'de konferans topluyorlar. Bugün aynı Berlin kendi tarihindeki bu kara lekeye aldırmadan ülkemizi Ermenilere karşı soykırım yapmakla itham eden Almanya Parlamentosuna ev sahipliği yapıyor. Bu ne menem iştir, bu ne perhiz ne lahana turşusu. Ben burada Kenya'nın kurucu lideri, Uhuru Kenyatta'nın babası Jomo Kenyatta son derece manidar bir sözünü, bir tespitini sizlere aktarmak istiyorum. Bakınız ne diyor baba Jomo Kenyatta: "Avrupalılar geldiklerinde onların elinde İncil, bizim elimizde ise topraklarımız vardı. Bize gözlerimizi kapatıp dua etmeyi öğrettiler. Gözlerimizi açtığımızda baktık ki İncil bizim, topraklarımız ise beyazların elindeydi." Nasıl bir kurnazlık görüyor musunuz, nasıl bir oyun. Evet, bu sözler bugün dünyaya nizam vermeye kalkışan, her fırsatta insan hakları, özgürlük, demokrasi diyen birçok Avrupa ülkesinin ikiyüzlülüğünü çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Afrika'da bulunmuş hiçbir batı ülkesi kendini bu suçlamadan kurtaramaz."
"BİZ HERKESLE YÜZLEŞMEYE HAZIRIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, durumun bu kadar açıkça ortadayken, Avrupalıların kendi tarihine hiç bakmadan Türkiye'yi asılsız iftiraların muhatabı yapmalarının kara mizah örneği olduğunu kaydetti. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 100 bin Ermeni'nin var olduğunu, bunun yarısının Türk vatandaşı, yarısının ise vatandaş olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fakat bunlar bize barındı diye, sığındı diye biz bunları kovmadık. Aynen Suriye'den, Irak'tan gelenleri nasıl misafir ettiysek, Ermenistan'dan gelenleri de biz aynen şu anda misafir olarak ülkemizde ne yapıyoruz? Ağırlıyoruz. Allah aşkına bu kadar yaklaşımı müşfik olan Türkiye'ye karşı bu adamların yaklaşımının acaba affedilir bir yanı var mı? Yani biz çok daha farklı yaklaşabilirdik. Eğer biz Ermeni düşmanı bir ülke olsak, bu gelenlerin hepsini Ermenistan'a geri gönderirdik. Biz Türkiye'de, Almanya'da bir de onu konuşuyorlar utanmadan, sıkılmadan, terbiyesizce; güya Ermenilere ait kiliseleri biz şu anda yıkmışız, el koymuşuz. Elinize dilinize dursun, tam aksine Ermeni vakfiyelerindeki kiliseleri kendilerine teslim ediyoruz. Varlıkları varsa kendilerine teslim ediyoruz. Diyorum ki; bak bizim arşivlerimizde şu anda milyonu aşmış belge var, bunlar incelenmiştir. Eğer kendinize güveniyorsanız, onurunuz varsa, ilminiz varsa, çıkarın hukukçularınızı, tarihçilerinizi, arkeologlarınızı, gönderin kimleri gönderecekseniz, hangi ülkeden gelecekse gelsin, incelesinler, araştırsınlar. Orada eğer söylediğiniz gibi bir şey çıkıyorsa, biz herkesle yüzleşmeye hazırız. Ama bunu yapamadılar. Çünkü bu bir cibilliyet meselesidir, cibilliyet meselesi, bu çok önemli" şeklinde konuştu.
"BU MİLLET, BUGÜNE KADAR ALNI ÖNE EĞİK DOLAŞMADI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Oradan çıkıyor bir ukala, bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosuna sunuyor. Neymiş? Birileri de diyor ki, güya Türk. Ne Türk'ü be? Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım. Onun kanının öyle olması, böyle olması bizi ilgilendirmiyor, ne yaptığı bizi ilgilendiriyor, nasıl yaptığı ilgilendiriyor, kim adına yaptığı ilgilendiriyor. Bunları bir üst akıl idare ediyor. Ama kim adına idare ediyor, bu önemli. Bakın son zamanlarda bazıları Berlin'e gidiyorlar geliyorlar ve kimlerle neyi konuşuyorlar, nasıl konuşuyorlar. Efendim, Parlamentodan bu karar çıktı ama bu bizim Türkiye münasebetlerini etkilemez. Sevsinler seni, nasıl etkilemez? Biz Parlamento öncesi görüşmeleri şu anda sizlerle aynen yapabilir miyiz? Eğer Tayyip Erdoğan karakteri nedir diye sorarsanız, zaten siz bana bir not verdiniz, onu zaten dünya âlem biliyor, ben bunun gereğini yine yapmaya devam edeceğim. Niye? Çünkü bu millet bugüne kadar alnı öne eğik dolaşmadı. Biz her zaman dik durduk, dikleşmedik. Yine dik duracağız, dikleşmeyeceğiz, ama yolumuza böyle devam edeceğiz" dedi.
"BU UCUZ NUMARALARA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"
"Siz yaptıklarınıza, insanlık dışı suçlarınıza ortak arıyorsanız, o ortak biz değiliz, o ortağı gidin başka yerde bulun" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bilimsel araştırmalar, akademik çalışmalar yoluyla değil siyasetle, parlamentolar eliyle kirli emellerinizi gerçekleştirmeye çalışıyorsanız bunu yapamazsınız. Bir kulaktan girer öbür kulaktan çıkar. Yaptığınızın zaten uluslararası hukukta da en ufak bir kıymeti harbiyesi yok. Biz, bu ülkelerin kendi cürümlerini hafifletmek için başvurdukları bu kurnazlıklara, bu ucuz numaralara asla boyun eğmeyeceğiz. Dedim ya, arşivler ortada. Amaç üzüm yemekse, meseleyi çözmekse biz buradayız. Ancak bu konuyu her başınız sıkıştığınızda Türkiye'yi dövmek için bir sopa olarak kullanacaksanız, kusura bakmayın buna izin vermeyiz. Önümüzdeki dönem bu noktada bizim için görünüyor ki bol dedikodu dönemi olacak. Hocalarımızın, tarihçilerimizin, işte burada, yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarımızın bu meseleleri hassasiyetle çalışması, takip etmesi, bu asılsız ithamlarla onların da mücadele etmesi gerekiyor. Bu konuda ben üniversitelerimizin daha aktif olmalarını bekliyorum. Ve inanıyorum ki bu süreci bizler kendi kontrolümüzde hassasiyetle götüreceğiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştuCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu.25 Mart 2025 Salı 14:44SİYASET
AK Parti'li isim "Devletin dini adalettir" diyerek istifa ettiAK Parti Tekirdağ Süleymanpaşa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Orhan Göçen, Hz. Ömer'in "Devletin dini adalettir" sözünü hatırlatarak, istifa etti.24 Mart 2025 Pazartesi 16:35SİYASET
Ömer Çelik'ten sert tepki: "CHP marjinal siyaset dili kullanıyor"AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:36SİYASET
CHP'nin olağanüstü kurultayı için iptal başvurusuCHP'nin olağanüstü kurultay kararının iptali için mahkemeye başvuru yapıldı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:34SİYASET
Kabine toplanıyor! Gündem İmamoğlu, ekonomi ve terörCumhurbaşkanlığı Kabinesi, Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplanacak. Kabinede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, İmralı süreci ve ekonomideki gelişmeler ele alınacak.24 Mart 2025 Pazartesi 08:26SİYASET
MHP'den Özel'e çağrı: "Yargıya saygı duy, partinde otur"MHP lideri Bahçeli, yaptığı açıklamada CHP lideri Özel'e çağrıda bulunarak, "Yargıya saygı duy, partinde otur" şeklinde konuştu21 Mart 2025 Cuma 16:31SİYASET
Bahçeli'den 18 Mart mesajı: "Başımızı öne eğecek açığımız yok"Bahçeli, 18 Mart Çanakkale Zaferi için yaptığı açıklamada, 'Terörsüz Türkiye inşa edilecek, ilerlediğimiz yoldan bizi geri döndüremeyecekler' dedi.18 Mart 2025 Salı 13:42SİYASET
İşte Çanakkale Zaferi'ni kutlamayan 4 bakanlık!18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili devlet adamlarından paylaşımlar geliyor. Bu önemli günü unutan Türk Bakanlar ise dikkat çekti.18 Mart 2025 Salı 13:23SİYASET
Erdoğan: "Terörsüz Türkiye girişimimizle cesur bir adım attık"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörsüz Türkiye girişimimizle, Türkiye’nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık" dedi.18 Mart 2025 Salı 08:01SİYASET
DEM Parti'den AKP'ye ziyaretDEM Parti İmralı Heyeti, bugün Meclis’te siyaset turu gerçekleştiriyor. Heyet ilk olarak MHP’yi ziyaret etti. Görüşme bir saat sürdü. DEM Parti'nin ikinci durağı ise AK Parti oldu. Görüşme, 14.00 itibarıyla başladı.17 Mart 2025 Pazartesi 14:56SİYASET
DEM Parti heyetinden MHP'ye ziyaretDEM Parti heyeti, bugün MHP heyeti ile Meclis'te görüştü.17 Mart 2025 Pazartesi 11:24SİYASET
Bahçeli'den neden bir kare fotoğraf gelmiyor?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumu hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre Bahçeli'nin tedavisinin kritik olduğu aktarılırken, neden fotoğraf vermediği de ortaya çıktı.17 Mart 2025 Pazartesi 11:19SİYASET
Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu görüşmesinin tarihi belli olduCHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir görüşme gerçekleştirecek.14 Mart 2025 Cuma 12:26SİYASET
DEM Parti Erdoğan'dan randevu isteyecekDEM Parti: Heyetimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için başvuru yapacak12 Mart 2025 Çarşamba 15:46SİYASET
Erdoğan: "İmralı heyeti randevu isterse veririm"Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti İmralı heyetine talep etmeleri halinde randevu vereceğini de söyledi.12 Mart 2025 Çarşamba 13:49SİYASET
Mansur Yavaş, isim vermeden Ekrem İmamoğlu'na yüklendiCHP'nin cumhurbaşkanlığı önseçimi adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmalarına devam ederken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan çok konuşulacak bir çıkış geldi.11 Mart 2025 Salı 15:09SİYASET
İmamoğlu'nun koltuğuna kim oturacak? İlk sırada sürpriz bir isim varEkrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası İstanbul BB başkanının kim olması gerektiğine dair yapılan ankette, en çok oyu Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık aldı.11 Mart 2025 Salı 14:32SİYASET
DEM Parti heyeti CHP'yi ziyaret etti! Görüşme sonrası açıklama...DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet, EMEP sonrası CHP'yi ziyaret etti.10 Mart 2025 Pazartesi 15:24SİYASET
Ekrem İmamoğlu'na 'ölüm' tehdidi! Suç duyurusunda bulunulduAvukat Kemal Polat, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ölümle tehdit eden şahıs hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.10 Mart 2025 Pazartesi 15:02SİYASET
'En çok beğenilen' genel başkanlar anketi! 3 puanlık fark...ORC Araştırma, siyasi parti genel başkanlarının toplumdaki beğeni düzeylerini araştırdı. Ankete göre, Erdoğan ile Özel arasında 3 puanlık fark bulunuyor.10 Mart 2025 Pazartesi 12:24SİYASET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış