26 Kasım 2024
  • Bursa10°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

ENGELLİ ÖĞRENCİLER HALI SAHADA ENGEL TANIMADI

MUŞ - Muş´ta engelli öğrencilere yönelik gezi ve piknik turları düzenleyen Özel Özgür Adımlar Rehabilitasyon Merkezi, bu defa halı saha turnuvası düzenledi. İlk defa halı sahada top oynayan bir

Engelli öğrenciler halı sahada engel tanımadı

MUŞ - Muş'ta engelli öğrencilere yönelik gezi ve piknik turları düzenleyen Özel Özgür Adımlar Rehabilitasyon Merkezi, bu defa halı saha turnuvası düzenledi. İlk defa halı sahada top oynayan birçok engeli öğrenci doyasıya eğlendi. Top oynamanın sevincini yaşayan öğrenciler, bir daha bir araya gelmek istediklerini söyledi.

Zihinsel Engelliler Sınıfı Öğretmeni Erkan Çelik, özellikle rehabilitasyonda eğitim gören engelli öğrencilerin bu tür sosyal faaliyetlerle buluşturduklarını belirten öğrencilerinin çok sevindiğini ve ilk defa halı sahada top oynamanın keyfini yaşadıklarını söyledi. Down sendromu, otistik, işitme, hafif, orta ve ağır zihinsel engellilerden oluşan engellilerin sosyal faaliyetlerle yönlendirildiğini ve bu tür etkinliklerin olumlu sonuçlar bıraktığını ifade eden Çelik, "Futbol turnuvasıyla öğrencilerin bir şeyleri başarmanın verdiği mutluluk gözlerinden okunuyor. İlimizin iklim şartları sebebiyle kış ayları sinema aktiviteleri bahar ve yaz mevsimlerinde ise fidan dikme halı saha gezi ve piknik etkinlikleriyle öğrencilerimizin sosyal roller almalarımı sağlıyoruz" dedi.

Toplumun yeterince bilinçli olmaması ve çevre baskısından dolayı yeteri ilgiyi göremeyen engellilerin negatif enerjiyle dolduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi: "Engellilerin negatif enerjiyle dolması sonucu saldırganlaşıyor ve kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Böyle etkinlikler onların bu negatif enerjilerini atmalarını ve mutlu olmalarını sağlıyor."

"DAMAR OKUMA SİSTEMİ GELİRSE BU ETKİNLİKLERİ YAPAMAYACAĞIZ"

Milli Eğitim Bakanlığının özel eğitimde uygulamaya koymak istediği damar okuma sisteminin engelli öğrencileri sosyal etkinliklerden uzaklaştıracağının altını çizen Çelik, "Şuan geçici süreliğine durdurulan damar okuma sisteminin gelmesiyle maalesef bu etkinlikleri yapamayacağız. Sadece bu kadar değil bu sistem gereği tüm öğrencilerin on beş dakikalık süre içerisinde avuçlarının okunması gerekir. Bu da öğretmenlerin teneffüste dahil çalışmaları demek. Zaten yorucu olan bu iş dinlenmede olmazsa öğretmenin performansı düşer" dedi.

Avuçları tam açılamayan öğrencilerinde olduğunu vurgulayan Çelik, "Eğitim kalitesi kesinlikle düşer. Bunun yanında avuçları tam olarak açılamayan öğrenciler var. Avuç açılamayınca sistem okumuyor. Böylelikle avucu okunmayan öğrenciler kendilerini kötü hissediyor. Özgüvenlerini yitiriyorlar. Damar okuma sisteminin makineleri radyasyon yaymakta bu da veli, öğretmen ve öğrencilere zarar vermektedir. Radyasyona maruz kalan insanların doğacak olan çocuklarının engelli olma riskini artırmaktadır. Nitekim (otizm) hastalığının ana nedenlerinden biride radyasyondur. Bu konuda başta veli ve öğretmenler olmak üzere bütün toplumun duyarlı olması gerek. Unutmayınız ki onlar bize emanet onların her biri birer yıldız lütfen yıldızlarımızı söndürmeyelim" şeklinde konuştu.

Kurumlarında 220 engeli öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden kurum Genel Koordinatörü Akın Taş ise tüm öğrencilerine yönelik TEMA Vakfı Muş Şubesi ile birlikte fidan dikim etkinlikleri düzenleyeceklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri