EĞİTİM-İŞ BURSA ŞUBESİ'NDEN EBA TEPKİSİ!
Eğitim-İş Bursa Şubesi'nden Bakan Selçuk'a EBA tepkisi!

27 Eylül 2020 Pazar 17:01
Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "uzaktan eğitimde dünyanın en iyi ikinci ülkesiyiz ve eğitime hazırız" dedikten sadece bir gün sonra Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminin çöktüğünü belirten Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, sert bir açıklama yaptı.
Rona'nın açıklaması şöyle:
"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "uzaktan eğitimde dünyanın en iyi ikinci ülkesiyiz ve eğitime hazırız" dedikten sadece bir gün sonra Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çökmüştür.
Bakan'ın eğitim çevrelerinden gelen uyarılara kulak kapatarak inşa ettiği EBA sistemine ders başı yapmak için girmeye çalışan milyonlarca öğrenci ve öğretmen, "çok kalabalık" uyarısıyla karşılaşmıştır.
Sistemin çökmesinin ardından, Bakan Selçuk'un özeleştiri vermek bir yana dursun, "Bu aslında olumlu bir şey, talebin olduğunu gösteriyor" demesi ise skandalın boyutunu katlamıştır.
EBA'daki hata ve ardından yapılan açıklama, beraberinde şu soruları doğurmuştur:
• Türkiye'deki öğrenci ve öğretmen sayısı belli iken EBA, giriş yapmak isteyenleri nasıl olur da "çok kalabalık" bulmuştur? Yoksa bu sistem zaten öğrencilerin yarısının girmeyeceği öngörüsü üzerinden mi inşa edilmiştir?
• Bakan Selçuk'un söyleminin aksine, EBA'nın hazır olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu rezaletin hesabını kim verecek, kaybolan günler, yapılamayan dersler nasıl telafi edilecektir?
• Birçok yoksul öğrencinin evinde internetten sunulan dersleri izleyecek teknolojik araç gereç yok, olanın ise internet kotası, bugün EBA'ya girmeye çalışırken erimiştir. Bu çocuklarımızın zararları tazmin edilecek midir?
Daha eğitimin ilk gününde bu cevapsız soruları yaratan EBA, ayrıca daha önce söylediğimiz gibi başka birçok sıkıntı barındırmaktadır. Uzaktan eğitimde bir sistemin kurulamamış olması, yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki fırsat uçurumunu daha da açmıştır. Çünkü:
• Bakan Selçuk, EBA'ya dahil olamayan 1.5 milyon öğrenci olduğunu söylese de, öğretmenlerimizden aldığımız bilgiler, her sınıfta neredeyse 4 öğrenciden sadece 1'inin uzaktan eğitime düzenli katıldığını göstermektedir.
• Eğitim-İş olarak uyarmamıza rağmen çocuklarımıza teknolojik imkanlar sunulmamış, internetsiz-bilgisayarsız hanelerdeki yavrular adeta gözden çıkarılmıştır. Birçok evde sadece bir bilgisayar varken birden fazla öğrenci olması da, teknolojik imkan desteği olmadan çocukların uzaktan eğitime dahil edilmeyeceğini acı biçimde kanıtlamıştır.
• Velilerden öğretmenlere gelen telefonlar, Bakanlığın çocukları bilgisayar başında uzun süre oturtmaktan ibaret olan uzaktan eğitim anlayışının uygulanabilir olmadığını göstermiştir. Çocuklarını uzun saatler boyunca bilgisayar başında oturtamamaktan, dikkatlerini toplayamadıklarından şikayetçi olan velilerimizin sayısının çokluğu, sistemin tökezlediğinin ana göstergelerinden biri olmuştur.
• EBA'nın öğretmenlerimizin internet üzerinden ders anlatmasına uygun biçimde inşa edilmemesi nedeniyle, öğretmen ve öğrenciler "zoom" gibi güvenlik açığı bulunan programları kullanmak durumunda kalmaktadır. Kullanıcılar için kişisel bilgilerin ele geçirilmesinden, kayıtlı şifrelerin çalınmasına kadar birçok tehlike barındıran bu programlar, ayrıca öğretmen ve öğrencilerin internet kotalarını hızla tüketmektedir.
• Gece geç vakitlere, hafta sonlarına dahi dersler yazılmakta, bu durum öğretmen ve velilerin aile yaşantılarını baltalamaktadır. Zoom gibi platformlara girmeyen öğretmenlerin ücret tehdidine maruz kalması da rezalete tuz biber ekmektedir.
Bir saat canlı derste öğrenci ve öğretmen kameraları açılınca yaklaşık 1 GB veri hakkı kullanılmaktadır. 1 GB İnternet 14 TL iken 1 saat ek ders ücretinin 17 TL olması öğretmenleri mağdur etmektedir.
• Uzaktan eğitimdeki başarısızlık, her geçen gün yoksul öğrencilerin geleceğinden biraz daha çalmaktadır. Ailesi zengin olan öğrenciler, özel okullarında DYK adı altında normal programlarını işlemekte, hala engel olunmayan merdiven altı kurslara gidebilmekte, evine öğretmen getirebilmektedir. Bu imkanların hiçbirine sahip olmayan yoksul öğrencilerin, Bakan'ın tabiriyle "tüm kazanımlardan sorumlu tutulacak olması" en hafif tabirle adaletsizlik, vicdansızlıktır.
Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nı uyarıyoruz:
Daha da geç olmadan, çocuklarımızın geleceğinden daha da çalmadan atmanız gereken adımlar vardır.
Programlar, uzaktan eğitime uygun biçimde esnetilmeli ve seyrekleştirilmelidir.
Yüz yüze eğitimde ortalama olarak ilkokulda 30, ortaokulda 35, lisede 40 olan ders saatinin, uzaktan eğitimde uygulanamayacağı açıktır. Çocukları o kadar saat bilgisayar başında oturtmak pedagojik olarak yanlış, fiili olarak imkansızdır.
Öğrenciler arasında biraz olsun fırsat eşitliğini sağlayabilmek için yoksul öğrencilere teknolojik destek sağlanması çok önemlidir. Bu aynı zamanda sosyal devlet ilkesinin de bir gereğidir.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a, gerçeklikten uzak, polyanna iyimserliğinde ve ciddiyetsiz açıklamalar yapmayı bırakıp, uzaktan eğitimin tökezlediği yerlerde çözüm üretmesi çağrısı yapıyoruz.
Artık çocuklarımızın eğitiminden, ülkemizin geleceğinden, eğitimcilerimizin emeğinden çalmayın!"
Özgür Özel, Mudanya’daYeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Mudanya Mütarekesi’nin 104’üncü yıl dönümü dolayısıyla Bursa’nın Mudanya ilçesinde düzenlenen programda vatandaşlarla bir araya geldi.12 Ekim 2026 Pazartesi 11:20BURSA MANŞET
Bursa’da 11 haneye yas düştü: Acı veda bugünAkhisar’daki feci kaza Bursa’yı yasa boğdu: 11 eve ateş düştü12 Ekim 2026 Pazartesi 11:16BURSA MANŞET
Bursa’da zincirleme kaza: 1’i bebek 10 yaralıBursa’nın İnegöl ilçesinde üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1’i 9 aylık bebek olmak üzere 10 kişi yaralandı.12 Ekim 2026 Pazartesi 08:07BURSA MANŞET
Büyükşehir ekiplerinden ulaşımda gece mesaisi2 BİN TON ASFALT SERİMİ...12 Ekim 2026 Pazartesi 07:12BURSA MANŞET
Manisa’da katliam gibi kaza11 kişi öldü 26 kişi de yaralandı.11 Ekim 2026 Pazar 11:10BURSA MANŞET
Bursalı sürücüler dikkat!Bursa’da bu gece o caddeler trafiğe kapanacak! Sürücülere uyarı10 Ekim 2026 Cumartesi 21:51BURSA MANŞET
BTSO Başkanı Matlı’dan ilk mesaj: “Şimdi hizmet zamanı”“60 bin üyenin tamamının başkanıyım”10 Ekim 2026 Cumartesi 21:48BURSA MANŞET
Bursa’da ortalık karıştı! İki aile birbirine girdiBursa’da iki aile arasındaki kavga kamerada10 Ekim 2026 Cumartesi 12:08BURSA MANŞET
Özdağ’dan fon yolsuzluğu çağrısı: Millet komisyonunu kuralım“Fon yolsuzluğu, seçim ihtiyacını bir kez daha ortaya koydu”10 Ekim 2026 Cumartesi 12:03BURSA MANŞET
Özgür Şahin’den Bursa için 17 projelik yol haritası“Güçlü örgüt, ortak karar, birlikte başarı”09 Ekim 2026 Cuma 19:06BURSA MANŞET
Osmangazi'ye Büyükşehir eliBüyükşehir'den Osmangazi'de altyapı hamlesi09 Ekim 2026 Cuma 19:01BURSA MANŞET
Erdoğanköy Kent Mezarlığı'nın yolları yenilendiBüyükşehir, Erdoğanköy Kent Mezarlığı'nın yollarını yeniledi09 Ekim 2026 Cuma 18:58BURSA MANŞET
63 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulunduİnegöl’de 63 Yaşındaki Adam Evinde Ölü Bulundu09 Ekim 2026 Cuma 18:34BURSA MANŞET
'Bursa'nın Afet Anayasası' 13 Ekim'de açıklanacak“ORTAK GAYEMİZ DAHA GÜVENLİ BİR BURSA”09 Ekim 2026 Cuma 17:54BURSA MANŞET
BTSO’da Zafer Özer Matlı’nınBTSO’da Yeni Dönem: Başkan Özer Matlı09 Ekim 2026 Cuma 13:15BURSA MANŞET
Gökçe Alkan’ın ailesinden adalet çağrısıGökçe Alkan’ın ailesinden çağrı: "Talebimiz intikam değil, adalet"08 Ekim 2026 Perşembe 12:27BURSA MANŞET
Gemlik’te Zeytin Hasadı Şenlikle BaşladıGemlik’te Zeytin Sezonu Dualarla Açıldı08 Ekim 2026 Perşembe 12:19BURSA MANŞET
BUSKİ'den Kesinti Uyarısı!Nilüfer ve Orhangazi'de su kesintisi...08 Ekim 2026 Perşembe 12:11BURSA MANŞET
Osmangazi’de 6,5 Ton Küflü Gıda İmha Edildi6,5 Ton Sağlıksız Gıdaya El Konuldu08 Ekim 2026 Perşembe 12:01BURSA MANŞET
Hasanağa Deresi’nde 800 metrelik çalışmaBüyükşehir’den Nilüfer’de kapsamlı dere ıslahı08 Ekim 2026 Perşembe 11:53BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.