22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ VE E-DEVLET HİZMETLERİ

E-Devlet şifresi ile pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. Bu haberimizde E-Devlet şifresinin nasıl alındığını ve E-Devlet sisteminin nasıl kullanıldığını detaylı olarak sizler için anlattık!

E-Devlet Sistemine Giriş ve E-Devlet Hizmetleri

İnternet ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bütün kurum ve kuruluşlar internet üzerinden web uygulamalarını geliştirmiştir. Geliştirilen web uygulamaları tarafından vatandaşların yaşantıları çok kolaylaşmıştır. Hastane, banka, devlet kurumları, üniversiteler ve mağazalar gibi bir çok kurum internet üzerinden hizmet vermektedir. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte web sitelerin telefon uygulamaları çıkmıştır. İnterneti en iyi kullanan kurumlardan bir tanesi de E-Devlet kurumudur. E-Devlet vatandaşların devlet kurumları ile olan işlemlerini internet üzerinden yapabilmelerini sağlayan bir uygulamadır. E-Devlet uygulaması kurulduktan sonra vatandaşlar devlet kurumları ile olan işlemlerini internet üzerinden kolay bir şekilde yapabilmektedir. E-Devlet uygulaması ile birlikte vatandaşlar devlet dairelerinde sıra beklemeden, kuyruk beklemeden bütün işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. E-Devlet internet sayfasında devlete bağlı tüm kurumlar, bakanlıklar ve müdürlükler hakkında bilgi alınabilir ve kurumlardan edinebileceğimiz belgeleri internet üzerinden yapabiliriz.

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Devlet internet sayfasında E-hizmetler, kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere 3 farklı alan vardır. E-Hizmetler linkini tıkladığımızda devlete bağlı kurum ve kuruluşlara internet üzerinden ulaşabileceğimiz kurumlar karşımıza çıkmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kara Kuvvetleri komutanlığı, PTT, Sağlık Bakanlığı kurumlar mevcuttur. Kamu kurumu linkine tıkladığımızda devlete bağlı kurumların hepsine ulaşabilmekteyiz. Kamu kurumları olarak Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, İşleri Bakanlığı gibi bakanlıkların hepsi bulunmaktadır. Belediyeler linkini tıkladığımızda çoğu ilimizin ve ilçemizin belediyeliklerini bulabiliriz ve bu belediyelikler hakkında bilgiler edinebiliriz. E-Devlet sistemi üzerinden yapabileceğimiz işlemler SGK borç sorgulama, araç plaka sorgulama, E-Bildirge, BİMER başvuru sorgulama gibi işlemlerin hepsini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminin kuruluş amacı vatandaşlara devlet tarafından sunulan bazı hizmet kollarını elektronik ortam ile internet üzerinden vatandaşlara ulaştırmaktır. E-Devlet sistemine internet olan her yerden ulaşılabilmektedir. E-Devlet internet uygulamasına Türkiye Cumhuriyeti olan her vatandaş kullanabilir. E-Devlet sisteminin en kolay giriş yöntemlerinden birisi T.C. kimlik numarası ile olandır. Bu seçenek ile T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet sistemine internet olan her yerden kolaylıkla girebiliriz. E-Devlet sistemine girebilmenin 4 farklı yolu vardır. E-Devletin ana sayfasına giriş yaptıktan sonra sağ üst tarafta bulunan sisteme giriş linkini tıklamalıyız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaş giriş sorgulama ekranı karşımıza açılacaktır. Bu ekranda E-Devlet şifresi, mobil imza, Elektronik imza ve T.C. kimlik kart ile giriş seçenekleri bulunmaktadır. E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğinde T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir. Mobil imza seçeneğinden faydalanabilmek için avea veya türkcell hat sahiplerinin hatlarının mobil imza hizmetinin açık olması gerekmektedir. Eğer mobil imzaya açıksa T.C. kimlik numarası ve telefon numaranız ile E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Elektronik imza seçeneğiyle giriş yapabilmek için akıllı bir kart üzerinde elektronik imzanızın bulunması gerekmektedir. İmza kartını standart bir akıllı kart okuyucusuna takarak E-Devlet sistemine giriş yapabilirler. E-Devlet şifresi ile giriş yapabilmek için öncelikle E-Devlet şifresine ihtiyacımız vardır. E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifre alma işlemi oldukça basittir. E-Devlet şifrenizi almak için üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu herhangi bir nüfus kağıdınızla ( nüfus cüzdanı, ehliyeti pasaport, evlilik cüzdanı gibi) herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL gibi bir ücret karşılığında kapalı bir zarf içinde alabiliriz. E-Devlet şifresini elde ettikten sonra E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğinden E-Devlet sistemine giriş yapabiliriz. E-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra profil ayarlarından gizlilik seçeneklerinden şifrenizi değiştirebilirsiniz. Profil ayarlarından ayrıca kullanmakta olduğunuz telefon numarası, E-Posta adresi ve ikametgah ettiğiniz evinizin adresini sisteme girebilirsiniz. Şifremizi unutursak veya kaybedersek de eğer yine T.C. kimlik numaramızın bulunduğu bir nüfus kağıdı ile PTT şubelerinden bu sefer 4 TL gibi bir ücret karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. E-devlet sistemi mobil uygulama olarak da cep telefonlarınıza indirebilirsiniz. Apple store ve Google play store dan android ve ios işlemci cep telefonlarına E-Devlet uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Mobil devlet uygulaması ile cep telefonunuzun IMEI numarasını sorgulayabilir. motorlu taşıtınızın Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden sorgulayabilir. Sürücü belgeniz üzerindeki ceza puanınızı sorgulayabilirsiniz. E-Devletin mobil uygulaması ne kadar fayda sağlayacak olsa da güvenlik bakımından sürekli tartışılacak bir konudur.



Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/e-devlet-sistemine-giris-ve-gundem-2091438/



Etiketler: sağlık , Hastane , Cumhurbaşkanlığı , TBMM , Sosyal Güvenlik Kurumu , SGK , e-devlet , bimer , Apple , Video , Android , Sağlık Bakanlığı , Başbakanlık , Avea

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür