DOLANDIRICILARIN YENİ YÖNTEMİ!
Bu mesajlara inanmayın...

19 Mart 2020 Perşembe 13:22
Koronavirüs salgını dünyada hızla yayılırken ve ülkemizde de vaka sayıları artarken, siber dolandırıcılar ise oluşan korku ve kaygıyı fırsat bilerek kimlik avı saldırılarını artırdı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Koronavirüs araştırması için sahte bağış toplanmasının ve ücretsiz Koronavirüs testi SMS’lerinin bu süreçteki en dikkat çekici dolandırıcılık yöntemleri olduğunu belirterek en sık karşılaşılan oltalama yöntemlerini sıralıyor.
Siber dolandırıcılar, Koronavirüs (COVID-19) salgınından dolayı kamuoyunda oluşan korkuyu fırsat bilerek oltalama yöntemlerine ağırlık verdi. Şimdiye dek salgının yoğun gözüktüğü ülkelerde kötü amaçlı yazılımları yaymak, kurbanların hassas bilgilerini ele geçirmek veya aşı araştırmaları için sahte yardım kampanyasına bağış toplamak için SMS, WhatsApp mesajları ve e-postalar kullanıldı.
Salgının yayılmaması için evde kalmak ise haberleri okumak, alışveriş yapmak, telefonla uğraşmak ve e-postalara bakmak için daha fazla zaman harcayacağımız anlamına geliyor. “Şirketinizin dizüstü bilgisayarında ya da kişisel cihazlarınızda çevrimiçi olarak daha fazla zaman harcamak dolandırıcılık, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım saldırılarına daha fazla maruz kalmanız anlamına geliyor.” uyarısında bulunan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, oltalama SMS ve e-postalarına karşı uyararak en çok karşılaşılan yöntemleri sıralıyor.
“Koronavirüs Aşısı Araştırmasına Bağış Yapın” Diyerek Kandırıyorlar!
Bu süreçte karşılaşılan kötü amaçlı yazılımlar genellikle korku ve merak unsurunu kullanarak tıbbi ekipmanlar, kişisel hijyen ürünleri veya ihtiyaç oluşabilecek diğer ürünlere daha çok ihtiyaç duyulmasından faydalanmaya çalışıyor. Siber suçlular Covid-19 salgını ile ilgili özel bilgileri, insanların hastalıktan nasıl kurtulacağını ve korunma yöntemlerini son derece indirimli fiyatlarla ek bilgiler ve korunma ekipmanları içeren kimlik avı e-postaları göndermeye başladı. Hatta birçoğu, Koronavirus aşısı araştırmasını desteklemek için Bitcoin ile bağış yapılmasını dahi istiyor.
Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Koronavirüs ile ilgili en sık görülen 6 oltalama yöntemini sıralıyor ve önerilerde bulunuyor.
1. Dünya Sağlık Örgütü Çalışanı: Çevrimiçi dolandırıcılığa başvuranlar arasında kendini Dünya Sağlık Örgütü’nde çalışan bir doktor olarak tanıtanlar da var. Son zamanlardaki en popüler yöntemlerden biri olan bu yöntemde dolandırıcı, Covid-19 virüsünden insanların nasıl korunacağı konusunda yeni ve özel bilgilere sahip olduğunu iddia eder ve sizden istediği tek şey ekteki bağlantıya tıklayarak detayları ‘okumanız’ olur.
Toplumsal endişelerden yararlanarak dolandırıcılık yapmak isteyen siber suçlular genellikle Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı gibi kurumları, kurbanlarla bağlantı kurmak için taklit ediyor. Bu dolandırıcıların sık sık başvurduğu yöntemlerden bir tanesi de bölgede bulunan “hastalıklı insanların” asılsız listesini size göndermek.
Uzantıya göre ekteki belge bir .rar arşivi gibi görünüyor. Ancak, gerçek dosyanın .pdf veya .exe uzantısı vardır. Açmaya çalıştığınızda ise yalnızca kötü amaçlı yazılımı çalıştırırsınız. Dosyaların gerçek dosya uzantısını görüntülemek için, Dosya Gezgini pencerenizdeki Görünüm menüsü altındaki “Dosya adı uzantısı” onay kutusunu işaretleyin. Bu, yanıltıcı şekilde iyi huylu olarak adlandırılan dosyaları bulmanıza yardımcı olabilir.
2. Global Örgütlerin Logolarına Dikkat: Koronavirüs salgınıyla alakalı yeni güncellemeler sunduğunu iddia edip meşru görünmek için ise Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Asya Kalkınma Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü gibi kuruluşlarının logolarını kullananlar da oldukça fazla. Yöntem ise yine e-pota ekindeki kötü amaçlı eki açmaya teşvik etmek.
Bir e-postada, tweette ya da WhatsApp mesajında bilinen kuruluşların veya finans kurumlarının logosunun kullanılmasının, iletiyi meşru hale getirmeyeceğini bilmek gerekiyor. Her şeyden önce gönderilen dosyaların uzantılarına dikkat edin.
3. NATO’dan Mail Var: Dolaşımdaki başka bir kimlik avı dolandırıcılığı ise Birleşmiş Milletler'den geldiği iddia edilen bir yazı ve alıcılara Koronavirüsün yayılmasını nasıl önleyeceğine dair ekte yer alan Microsoft Excel belgesi ile gönderilen talimatları okumalarını söylüyor. Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan biri tarafından imzalanmış gibi göründüğü için, e-posta ciddi ve resmi olduğu görüntüsü veriyor. Ayrıca iletilmiş gibi görünüyor ve normal çalışırken alacağınız bir dahili iş e-postasının genel yapısıyla benzerlik gösteriyor. Ekli belgeyi açmak size sorun yaratacaktır, çünkü hazırlanan belge bilgisayarınıza sızmak ve saldırganların kişisel ve finansal verilerinizi ele geçirmeleri için kötü amaçlı yazılımlar içermektedir.
4. Koronavirüs Aşısı İçin Bağış Yapın: Sahte yardımların, bağış web sitelerinin ve e-postaların doğal bir felaketten veya dünya çapındaki bir salgından sonra görünmesi olağandışı değildir. Bu senaryoda, dolandırıcılar bağış e-postaları hazırlarlar ve Koronavirus kurbanları, sağlık personeli ve hatta COVID-19 çalışmaları için bağış isterler. Başka bir aldatmacada ise Koronavirus aşısı ile “Çin'deki aileleri ve çocukları” tedavi etmek için bağış yapmaya ikna etmeye çalışıyorlar. Tabii ki, tüm bağışların Bitcoin ile yapılması gerekiyor ve bir Bitcoin cüzdanı kullanıma sunuluyor.
Koronavirüs aşısı araştırması ile ilgili e-postada genelde iki spesifik görüntü bulunuyor. Biri koruyucu giysiler giyen ve bazı “bilimsel” şeyler yaptığı iddia edilen doktorlar ve diğeri ise “Koronavirüs Aşısı” etiketli bir aşı şişesidir. Böyle bir yardım yapmak istediğinizde kurumun web sitesinin, e-posta adresinin veya olayın gerçek olduğundan emin olun veya ek bilgi için acil yardım hattını aramayı deneyin.
5. Ücretsiz Koronavirüs Testi SMS’leri: Saldırganların sık kullandığı yöntemlerden biri de SMS mesajları. Koronavirüs nedeniyle kamuoyunda oluşan korku ve kaygıdan yararlanarak “Ücretsiz Koronavirüs testi yaptırmak için linke tıklayın.” gibi SMS mesajları gönderen dolandırıcılar kullanıcıları kolayca banka ve kredi kartı bilgilerinin girileceği bir bağlantıya yönlendiriyorlar. Bu bağlantılara tıklayan girdiğiniz tüm hesap bilgileri ise dolandırıcıların eline geçiyor.
6. Hyperlink Tuzağı: Koronavirüs ile ilgili bazı e-posta dolandırıcılıkları da ya hükümetin salgın hakkında verdiği bilgilerden daha fazlasını ya da enfeksiyon durumunda “acı içinde öleceğinizi” ima eden mesajlar içererek bir noktada size bir şeyi tıklatmaya çalışır ve bu daha fazla bilgi vadeden belirgin bir YouTube videosu gibi iyi huylu bir şey olabilir. Ancak bu bir YouTube videosu değil bir görseldir. Daha da ilginç olanı, bir YouTube ön izleme görseli gibi görünse de sizi kimlik avı veya kötü amaçlı bir web sitesine yönlendiren bir bağlantı içerir. Genel bir kural olarak, yasal bir kaynağa işaret etseler bile görsellere, metinlere veya bağlantılara tıklamayın.
Kendinizi Koronavirüs Temalı Oltalama Yöntemlerinden Nasıl Korursunuz?
Bu yöntemleri bilmek kimlik avı ve dolandırıcılığını tespit etmede muhtemelen eskisinden daha fazla yetkin olacağınız anlamına gelir. Bunun nedeni, ayrıntılara dikkat etmek ve neyin gerçek neyin gerçek olmadığını bilmekle ilgilidir. Yazım hataları, harika indirimler, yanlış yazılmış e-posta adresleri ve alan adları ile şüpheli bağlantılar, saldırıların kurbanı olmanızı engelleyebilir. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dikkat etmeniz gereken diğer noktaları ise şöyle sıralıyor.
1. Bir e-postanın içeriğinde resmi logoların olması, e-posta adresinin meşru olduğu anlamına gelmez.
2. Bir ekin PDF veya belge gibi görünmesi, ekin gerçekte öyle olduğu anlamına gelmez.
3. E-posta sizden yalnızca iletiyi yanıtlamanızı istese bile kişiyi tanımıyorsanız yanıtlamayın. Teklif gerçek olamayacak kadar iyiyse ve size sunduğu ödül gösterdiğiniz çabadan oldukça büyükse, kesinlikle bir oltalama e-postasıdır.
4. Birden fazla resmi kaynaktan bilgi sahibi olmaya çalışın ve bilgileri resmi kurumların web sitesine girerek kontrol edin.
5. Bu tür saldırılardan korunmak istiyorsanız, tüm cihazlarınızda sizi kimlik avı, dolandırıcılığı ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilecek bir güvenlik çözümü kullanın. Böylece sizin için daha önemli olana, ailenizi güvende tutmaya odaklanabilirsiniz.
Sürücüler dikkat! Trafikte hız limitleri değiştiBayram için yola çıkacak sürücüleri ilgilendiren önemli birg elişme yaşandı. Trafikte hız limitleri değişti. Belirlenen limitleri yüzde 10 aşma toleransı da kaldırıldı.17 Mart 2026 Salı 10:00GÜNDEM
İsmail Saymaz duyurdu: Fatih Altaylı'dan kötü haber geldi!Gazeteci Fatih Altaylı'nın beynindeki tümör nedeniyle sabah saatlerinde beyin ameliyatına alındığı açıklandı.17 Mart 2026 Salı 09:44GÜNDEM
Dikkat! Denetimlerde ortaya çıktı! Bu ürün tehlike saçıyor...Ticaret Bakanlığı, 'Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi' üzerinden sağlık riski barındıran yeni ürünleri kamuoyuna açıkladı.17 Mart 2026 Salı 09:31GÜNDEM
Kuşadası Belediye Başkanı Günel tutuklandıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı.17 Mart 2026 Salı 08:47GÜNDEM
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlandıİstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta tarihçi İlber Ortaylı, Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni havadan görüntülendi.17 Mart 2026 Salı 07:57GÜNDEM
Dilencilere zabıta baskını! Üzerlerinden binlerce lira çıktıTekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde Ramazan ayında vatandaşların dini duygularını istismar ederek dilencilik yaptığı belirlenen kişilere yönelik zabıta ekiplerince Cuma namazı sonrası operasyon düzenlendi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:34GÜNDEM
Eski vekilden İlber Ortaylı'ya ağır sözler! "Kötü tarihçi, siyonizm yalakası..."Eski milletvekili Aydın Ünal'ın 78 yaşına hayatını kaybeden ünlü tarihçi İlber Ortaylı hakkında yaptığı paylaşım gündem yarattı.14 Mart 2026 Cumartesi 10:18GÜNDEM
60 suç kaydı vardı! 8 çocuk annesi kadın cezaevine götürüldüSamsun'da, çok sayıda suç kaydı bulunan 8 çocuk annesi bir kadın ve 13 yaşındaki oğlu, bir evden hırsızlık yaptıktan sonra yakalandı. Hırsızlık olayının ardından mahkemeye çıkarılan anne ve oğlu tutuklandı. Kadın, ağlayarak cezaevine gönderildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:13GÜNDEM
Bursa'dan yola çıkan otobüs tıra çarpı! Çok sayıda yaralı varBursa'dan yola çıkan yolcu otobüsü ile tır Amasya'da çarpıştı. Kazada 11 kişi yaralandı.14 Mart 2026 Cumartesi 09:20GÜNDEM
İlber Ortaylı hayatını kaybettiBir süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi gören ve kısa süre önce entübe edildiği açıklanan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 78 yaşında yaşamını yitirdi13 Mart 2026 Cuma 16:21GÜNDEM
Görüntüye tepki yağıyor! Doktordan skandal sözlerİzmir'de bir aile hekimliğinde doktor ile hasta arasında yaşanan tartışma mahkemeye taşındı13 Mart 2026 Cuma 10:24GÜNDEM
Kayıp emekli öğretmen sahilde ölü bulunduBalıkesir’in Bandırma ilçesinde 7 Mart’tan bu yana kayıp olarak aranan emekli öğretmen Ahmet Baysal (66), sahilde ölü bulundu.13 Mart 2026 Cuma 09:54GÜNDEM
İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşenur Eraslan ölü bulundu"İşte Benim Stilim" yarışmasıyla tanınan Ayşegül Eraslan'ın evinde ölü bulundu. Kanlı not paylaşımı intihar iddialarını güçlendirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.13 Mart 2026 Cuma 09:07GÜNDEM
Kavurma yapılan yarış atının görüntüleri ortaya çıktıMersin'de aşevinde dağıtılan kavurmanın içinden çıkan dijital çip skandalında yeni detaylar ortaya çıktı.13 Mart 2026 Cuma 09:04GÜNDEM
Tokat’ta 5.5 büyüklüğünde depremAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Tokat’ın Niksar ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.13 Mart 2026 Cuma 07:00GÜNDEM
Erdoğan: "Türkiye her zaman barışın yanındadır"Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim, İran krizindeki tavrımız gayet berraktır ve nettir. Türkiye her zaman savaşın değil, barışın yanındadır. Çatışmanın değil, diplomasinin tarafındadır. Kaos ve kargaşanın değil, huzur ve istikrarın safındadır" dedİ.12 Mart 2026 Perşembe 09:56GÜNDEM
İran reddetmişti... Türkiye, atılan füzelerin yerini tespit ettiİran'dan Türkiye'ye atılan her iki füzenin de çıkış noktasının aynı olduğunu belirten güvenlik kaynakları, ateşlemenin Tahran'ın doğusunda bir alandan yapıldığını bildirdi.11 Mart 2026 Çarşamba 09:34GÜNDEM
İBB davasının ikinci celsesi de gergin başladı!İBB2ye yönelik aralarında Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu 402 sanıklı davanın ikinci celsesi başlamadan gerginlik başladı.10 Mart 2026 Salı 10:51GÜNDEM
Sürücüler dikkat! APP plakalı araçlara ceza yoldaKırıkkale’de ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahı olan "kilit kavşak"ta görev yapan trafik ekipleri, APP plaka kullanan sürücüleri durdurarak 1 Nisan’a kadar plakalarını mevzuata uygun şekilde değiştirmeleri konusunda bilgilendirme yaptı.10 Mart 2026 Salı 10:40GÜNDEM
Katibe adliye odasında aşk şantajı! O anları gizlice kaydetmişİstanbul'da bir adliyede görevli kadın katip, sosyal medyada tanıştığı Halil Kızmaz'ın yatırım vaadiyle kendisini dolandırdığını ve adliyedeki odada birlikte oldukları anları gizlice kaydedip şantaj yaptığı iddiasıyla şikayetçi oldu.10 Mart 2026 Salı 10:15GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.