22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR ŞAŞIRTTI!

Bira hakkında bilinmeyen gerçekler

Doğru bilinen yanlışlar şaşırttı!

07 Mart 2017 Salı 17:30

Bira hakkındaki yanlış bilgiler

En çok içilen ve beğenilen içkilerden biranın çok miktarda doğal elementi içinde barındırdığı söyleniyor. Milyonlarca kişi bira içmeyi seviyor, binlercesi hemen her gün içerken, yüzlercesi doğru bir şey yaptığından emin bir şekilde içiyor. Biranın, vücudumuza çok faydası olan ve sağlıklı bir yaşam için gereken birçok minerali ve vitamini ihtiva ettiğine inanmış durumdalar. Peki, öyleyse biraya "doğal bir şifa" diyebilir miyiz? Hayır, diyemeyiz. Hiçbir şekilde! Asla! Şimdi bira hakkında yanlış bilinenleri ve işin gerçeğini okuyun ve kararı siz verin.

YANLIŞ 1: Bira, faydalı doğal bir içkidir. Bazı kişiler, biranın çok faydalı olduğundan, o nedenle günlük beslenmeye eklenmesi gerektiğinden eminler. Birada kesinlikle alkol var, ama az miktarda kullanılıyor ve makul miktarda tüketildiğinde herkes için gerekli bile olabilir.
GERÇEK: Aslında bira, şarap ve votkadan daha zararlı olarak düşünülmelidir, çünkü fermantasyon sonucunda ortaya çıkan bir dolu zararlı ve tehlikeli bileşeni barındırıyor. Bu zehirli bileşenlerin (genelde fermantasyon atıklarıdır) içinde aldehitler, fuzel yağları, metanol, eterler ve daha pek çokları yer alıyor. Ayrıca, biradaki alkol oranı her zaman düşük değildir ve bazen %14'e kadar alkol içerebilir. Aynı zamanda bira alkolizmi çok hızlı gelişebilir.

YANLIŞ 2: Bira alkolizmi diye bir şey yoktur.  Her gün bira içen ve alkolizmin herhangi bir türüne sahip olmayan milyonca insan var.
GERÇEK: Bira alkolizmi başa çıkılması zor bir psikolojik bozukluktur. Çoğunlukla buna anosognozi ya da bağımlılığın reddi ve bu kötü alışkanlıktan kurtulma isteğinin yokluğu eşlik eder.  Genelde, bira içmeye dair psikolojik bir bağımlılık geliştirmek çok fazla zaman almaz. Bu bağımlılık, aynı zamanda bu içkinin kolay erişilebilir olması kadar bira içmenin etik limitlerinin olmaması ile de artar. İnsanlar birayı neredeyse her yerde ve her zaman içebilirler.

YANLIŞ 3: Bira sosyal açıdan faydalıdır, çünkü kişilerin votka, viski veya başka alkollü içkilerden geçiş yapmasına yardımcı olur. Çoğu kişi için bira, ağır alkollü içkilerin yerine iyi bir alternatiftir ve bu şekilde önemli bir sosyal işlevi yerine getirir.
GERÇEK: Bu bakış açısından bakıldığında bira, kendimizi kandırmamıza çok fazla katkıda bulunur. Eğer günde 3-4 şişe bira içerseniz, bir şişe votka içtikten sonra aldığınız aynı miktarda alkolü almış olursunuz. Fakat psikolojik olarak daha korunaklısınızdır, çünkü her gün bir şişe votka içen kişi alkolik biridir, ama günde 2-3 litre bira içen kişi normal biridir! Örneğin, ondokuzuncu yüzyılda İngiliz hükümeti, artan alkolizmle yeni bir alkolizm programı yürüterek değil, bira tüketimini harekete geçirerek mücadele etmeye karar vermiştir. Ancak bu yasa, alkolizmin daha da çok artması yüzünden kısa zamanda iptal edilmiştir.

YANLIŞ 4: Bira beynimiz için faydalıdır. Birada, beynin körelmesini, konuşma zorluğunu ve diğer sorunları önleyebilen silika maddesi bulunur.
DOĞRU: İşin gerçeği, alkol beyin hücrelerimize hasar verir ve bu süreç, özellikle gençlerde ve ergenlerde çok hızlı gerçekleşir. Düzenli bira tüketimi, insan zekasını ve öğrenme becerilerini etkiler. Bira alkolizminin ağır hallerinden muzdarip kişiler, çoğunlukla zihinsel sorunlara sahiptir ve oligofreniye meyillidirler.

YANLIŞ 5: Bira kalp ve damarlarımız için faydalıdır.
DOĞRU: Bira bedenimizde, kalp ve tüm kardiyo-vasküler sistemin işleyişinde oldukça zararlı değişimlere yol açar. Birada, kana çok hızlı karışan ve damarlarda sorunlara sebep olan yoğun miktarda karbondioksit bulunur.

YANLIŞ 6: Biranın hoş bir tadı vardır ve hazma iyi gelir. Hazmı ve mide sıvısı üretimini kolaylaştıran, doğal nişasta bileşenleri içerir.
GERÇEK: Ne kadar faydalı özellikler atfedilirse atfedilsin, birada kanserojen özellikleri olduğu kanıtlanmış, çok tehlikeli katranlar bulunuyor. Araştırmalar, çok fazla bira içmenin kolon kanseri riskini artırdığını gösteriyor. Ayrıca, bira yemek borusu ve midede iltihaplanmayı tetikleyen özellikleri ile bilinen kobalt gibi elementleri de barındırıyor.

YANLIŞ 7: Bira çok fazla vitamine sahip olduğundan faydalıdır. Bazı bira severler, günde 1 litre bira içerek vücudun günlük ihtiyacı olan element ve vitaminleri alabileceğine ikna durumdalar.
GERÇEK: Aslında, birada neredeyse hiç vitamin yoktur. Biranın üretim sürecinde içine giren doğal malzemelerde başta bulunan bütün vitaminler yok olur. Sonucunda ise 1 litre birada yalnızca 0,005-0,15 mg tiamin, 0,3-1,3 riboflavin vs bulunur.

YANLIŞ 8: Bira cinsel hayatınızı iyileştirir.
GERÇEK: Alkolün hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel hayata etkisi genelde kötüdür. Alkol, vücudunuzda androjen üretimini engelleyerek cinsel isteğinizi önemli ölçüde azaltır. Buna ek olarak, birada ağır metal bileşenleri içeren bir dizi zehirli element bulunur, bu da endokrin sisteminde zararlı bazı değişimlere yol açabilir.

YANLIŞ 9: Bira, sinir sistemimiz için faydalıdır.  Sakinleştirici ve gevşetici etkileri vardır, stresi azaltmaya yardımcı olur.
GERÇEK: Bira, belli bazı psikoaktif elementler içerdiğinden sinir sistemimizi etkiler, bu da birayı tehlikeli bir toksik madde yapar. Bunun yanında, biranın hafızayı ve duyumotor aktivitemizi etkileyen yatıştırıcı özellikleri vardır.

YANLIŞ 10: Bira idrar söktürücü özellikleri nedeniyle böbrekler için faydalıdır.
GERÇEK: Bira vücudumuzdaki proteinleri, yağları, karbonhidratları ve özellikle potasyum, magnezyum ve C vitamini gibi faydalı diğer elementleri siler atar. Potasyum eksikliği kalp ritmimizde değişikliklere, cilt kurumasına ve bacaklarda ağrıya neden olabilir. Magnezyum eksikliği uyku bozukluklarına, gerginliğe ve aşırı hassasiyete yol açabilir. Vücudumuzda C vitamininin eksik olması, bağışıklık sistemi sorunlarına, dikkat eksikliğine ve diğer zihinsel dengesizliklere neden olabilir.

Hala bira faydalı diyebiliyormusunuz?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri