23 Kasım 2024
  • Bursa2°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara16°C

DENİZLERE TERK EDİLEN AV ARAÇLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında uygulamaya konulan, "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'nin tanıtımı,...

Denizlere terk edilen av araçları  olumsuz etkiliyor

23 Mart 2016 Çarşamba 09:51

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında uygulamaya konulan, "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'nin tanıtımı, Bursa'da yapıldı.

Toplantıya Bursa başta olmak üzere Hatay, Mersin, Konya, İzmir, İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir'den kurum personelleri katıldı. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik; "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" 2016 yılında Bursa'da uygulanmaya başlayacak." dedi. Su ürünleri avcılık faaliyetleri sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, av araçları çakışması, kullanım hataları veya benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terkedilmiş av araçlarının su ürünlerini, yaşama ve üreme alanlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Ömer Çelik, su ürünlerinin sürdürülebilir kullanımına katkı sağlamak, kamuoyunu terkedilmiş av araçlarının zararları hakkında bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla projenin hayata geçirildiğini anlattı. Çelik; "Bakanlığımız tarafından ülkemizde ilk defa tamamı kamu kaynağı kullanılarak "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" 2014 yılında uygulamaya konuldu. Hem ekonomik, hem çevresel anlamda olumsuz etkilere sahip bu terk edilmiş av araçları sadece ülkemizin değil, tüm dünya ülkelerinin mücadele etmekte olduğu bir husus." şeklinde konuştu.

2014 YILINDA 4 BİN 500 DEKAR ALANDA TARAMA YAPILDI

Proje kapsamında 2014, 2015 yıllarında; Sinop, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Muğla, Adana, Mersin ve Hatay illerinde çalışmalar yürütüldüğünü vurulayan Çelik, "Bu çalışmalarda deniz tabanından dalgıç ve su altı robotu kullanılarak taranan yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda 60 bin metrekare muhtelif cins ağ ve 500 adet sepet olmak üzere terkedilmiş av aracı çıkarıldı." diye konuştu.

Denizler ve iç sularda yürütülen balıkçılık faaliyetleri esnasında ortaya çıkan olumsuz etkilerle mücadele konusunda bundan sonra da çalışmaların devam edeceğini anlatan Ömer Çelik, bu çerçevede son yıllarda dünyanın da gündeminde olan denizlerde yapılan avcılık faaliyetlerinden kaynaklı etkilerin önüne geçilmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem