CUMHURİYET YOLUNDA TARİHİ ADIM: MUDANYA MÜTAREKESİ
Bozbey, “Mudanya Mütarekesi’nin anlamını genç nesillere aktarırken, barışın, birlikte yaşamanın ve dayanışmanın değerlerini yeniden hatırlayacağız” dedi.

04 Ekim 2024 Cuma 18:32
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi, Mudanya Belediyesi, Çekül Vakfı ve Bursa Okulu iş birliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’, yurt dışından ve yurt içinden birçok akademisyenin katılımıyla başladı. Mudanya Mütarekesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuna giden yolda atılmış olan en önemli adımlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Mudanya Mütarekesi’nin anlamını genç nesillere aktarırken, barışın, birlikte yaşamanın ve dayanışmanın değerlerini yeniden hatırlayacağız” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Mudanya Belediyesi, Çekül Vakfı ve Bursa Okulu işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’, Mudanya’da başladı. Tirilye Kültür Merkezi’ndeki programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, kent konseylerinin başkanları, daire başkanları, şube müdürleri, yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda akademisyen katıldı.
İki gün sürecek olan sempozyumun Onur Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’tan oluşuyor. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanlığını ise Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan üstlenirken, Sempozyum Düzenleme Kurulu’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Baran Güneş, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Keçiş, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gürhan Yellice, Bursa Okulu’ndan Dr. Alper Can ve Uğur Ozan Özen yer aldı.
“Mücadelemiz diploması masasında da zaferle sonuçlanmıştır”
Etkinliğin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl 102. yıldönümü olan Mudanya Mütarekesi’ni zengin içerikle hazırlanan programlarla kutladıklarını söyledi. Mudanya Mütarekesi’nin dünyada ilklerin yaşandığı bir mütareke olarak tarihe geçtiğini belirten Başkan Bozbey, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerinin atıldığı, diplomatik zaferin yaşandığı Mudanya Mütarekesi’ni büyük bir gururla kutladıklarını ifade etti. Ortada sadece askeri başarının olmadığını anlatan Başkan Bozbey, “Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuna giden yolda atılmış olan en önemli adımlardan birisidir. Mudanya’da 3 Ekim’de başlayan, 11 Ekim’de zaferle sonuçlanan mücadelenin sonucunda zafer elde edilmiştir. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi, Ankara’da TBMM’nin açılışıyla daha da güçlenmiştir. Sakarya Savaşı’nın da kazanılmasıyla birlikte 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar Meydan Muharebesi’yle taçlanmıştır. Mudanya Mütarekesi’yle birlikte milli mücadelemiz diploması masasında da büyük bir zaferle sonuçlanmıştır” dedi.

“Bu mücadele yalnızca geçmişte kalmış bir zafer değildir”
Elde edilen zaferin, Türkiye’nin batılı devletler tarafından eşit diplomatik aktör olarak kabul edilmesinde etkili olduğunu anlatan Başkan Bozbey, mütarekeyle Doğu Trakya’nın savaş yapılmadan kazanıldığını hatırlattı. Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın Lozan’da görüşme masasının kurulması için de önem taşıdığını belirten Başkan Bozbey, “Mudanya Mütarekesi imzalanmamış olsaydı Lozan’da Barış Konferansı toplanamazdı. Birinci Dünya Savaşı’nın bittiği ilan edilemezdi. 17 Ekim 1922 tarihinde Bursa’da bulanan Mustafa Kemal Paşa’nın, ‘TBMM ordularının kazandığı kesin zaferin doğal sonucu olmak üzere toplanması yakın olan barış konferansında Türkiye Devleti, yalnız ve ancak TBMM Hükümeti tarafından temsil edilir’ sözleriyle ulusun tek temsilcisinin TBMM olduğunu vurgulaması, saltanatın da kaldırılması sürecini başlatmıştır. Milli mücadele döneminde fiili olarak ortaya çıkmış olan laik cumhuriyet rejiminin resmileşmesinin de önü açılmıştır. Batı cephesi komutanı olan İsmet İnönü, Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasında diplomatik yetenekleri sayesinde kritik rol oynayan önemli bir liderdir. Mudanya’da yazılan onurlu tarihi anarken, şunu hatırlatmalıyız. Bu mücadele yalnızca geçmişte kalmış bir zafer değildir” dedi.

Sempozyumda önemli tartışmalar yürütülecek
Mudanya’da imzalanan ateşkes anlaşmasının, yanı başımızda süregelen savaşlarla uluslararası hukuksuzluklar silsilesinin ışığında barışın değerini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Başkan Bozbey, diplomasinin önemini hatırlatması açısından da önemli olduğunu dile getirdi. Başkan Bozbey, “Bu vesileyle başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü’yü, tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum. Onların azmi ve fedakarlığı, milletimizin sonsuza dek bağımsız yaşamasının teminatıdır. İki gün boyunca Mudanya’da akademisyenlerimiz, tarihçilerimiz, kültürel miras uzmanları ve araştırmacılar bir araya gelerek tarihimize, kültürümüze ve ortak değerlerimize dair önemli tartışmaları beraberce yürütecekler. Mudanya Mütarekesi’nin anlamını ve kültürel mirasın korunması gerekliliğini genç nesillere aktarırken, barışın, birlikte yaşamanın ve dayanışmanın değerlerini yeniden hatırlayacağız. Bu buluşmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya Mütarekesi’nin Lozan’ın ön sözü olduğunu belirtti. Mütarekenin önemini tekrar hatırlatmak ve 11 Ekim’de tüm Türkiye’de Mudanya Mütarekesi’nin kutlanması sağlamak amacıyla dolu dolu program hazırladıklarını söyleyen Dalgıç, “Mudanya Mütarekesi, dünyada benzeri olmayan, bir ilçede yapılmış tek ateşkes anlaşmasıdır. Mudanya Mütarekesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir resmi belgenin altına attığı ilk imzadır. Bütün Trakya’yı bir tek kurşun atmadan aldığımız anlaşmadır. Savaş alanlarında kazandığımız zaferin, masa başında da tekrar zaferle sonuçlandırıldığı yerdir. 9 günlük süreçtir. Asker diye düşündüğümüz insanların, diploması konusunda da becerili olduğunu; Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran iradenin her şeye geniş perspektiften baktığını anlatır. Böyle güzel biri günü anarken, böyle bir sempozyumun düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduk. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Mudanya’nın doğal ve kültürel mirasının çok önemli olduğunu vurguladı. Marmara’nın incisi Mudanya’nın Türkiye’nin de en değerli kentlerinden olduğunu söyleyen Kırayoğlu, Cumhuriyet’in en önemli anı odağı olan mütarekenin de Mudanya’da bulunduğunu hatırlatarak, bu anıyı daha fazla zenginleştirmek için çalışacaklarını belirtti.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, mütarekenin 102. yıldönümü dolayısıyla etkinliklerin düzenlendiğini hatırlattı. Barışın ve huzurun şehri Mudanya’yı daha kapsamlı bir şekilde ele almayı amaçladıklarını söyleyen Karabağ Arslan, Mudanya Mütarekesi’ni imzalayan Yunanistan, İtalya ve Fransa’dan da katılımcıların sempozyumda yer aldığını anlattı. Doç. Dr. Karabağ Arslan, Mudanya Mütarekesi’nin bu ülkelerde nasıl algılandığının da aktarılacağını söyledi.
“Mudanya Mütarekesi, ateşkesler içerisinde dev bir ateşkestir”
Sempozyumun konferans bölümü, Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın konuşmasıyla başladı. Lozan’ın Türkiye üzerinde çalışma yapanların zihninde önemli bir yer edindiğini, Mudanya Mütarekesi’nin bir türlü o konuma gelemediğini söyleyen Kafadar, “Bugün ne düşünürsek düşünelim etrafımızdaki büyük yangınla ilgili. Bir ateşkes olsun istiyoruz. Mütareke, nihai ateşkes anlamına gelir. Mudanya Mütarekesi, ateşkesler içerisinde dev bir ateşkestir. 10 yıllık bir yangının ateşkesidir. 1912’de başlayan, aralıksız 10 yıl devam eden sürecin nihai ateşkesidir. TBMM ilk kez bir uluslararası anlaşmada taraf olarak söz sahibi olmuştur. Ve tanınıyor. Osmanlı Devleti’nin yerine yeni bir devletin geçtiğinin ilan edildiği noktadır” dedi.
Sempozyum, açılış konferansının ardından diğer oturumlarla devam etti. Gün boyu devam eden akademik bildirilerde, Prof. Dr. Ali Sait Liman, Prof. Dr. Odile Moreau, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Saime Yüceer, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Hatice Şahin, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, Gerasimos Apostolatos, Vassileios Sakellaridis, Prof. Dr. Eugenia Mytilineou, Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Dr. Alper Can, Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa, Dr. Georgios Limantzakis, Raif Kaplanoğlu, Giovanni Cassano, Prof. Dr. Serhat Zaman, Prof. Dr. Uğur Bilgili, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan ve Dr. Öğrt. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan bilgiler paylaştı.
Etkinliklerin ilk günü, ‘Mavi Yeşil Mudanya’ isimli söyleşide Mithat Kırayoğlu, Cüneyt Pekman ve Ceyhun İrgil’in konuşmalarıyla son buldu.
Bursa Büyükşehir'de kışa hazırlık tatbikatıBursa Büyükşehir Belediyesi, kış koşullarının kent yaşamı üzerindeki olası etkilerine karşı hazırlıklarını güçlendirmek amacıyla AKOM öncülüğünde masa başı tatbikatı gerçekleştirdi.19 Aralık 2025 Cuma 10:16BURSA MANŞET
Bursa'da halat koptu, kepçe düştüBursa'da vinçten düşerek maddi hasar gören iş makinesinin düşme anına ait görüntüler ortaya çıktı. Olayda şans eseri yaralanan olmadı.19 Aralık 2025 Cuma 10:00BURSA MANŞET
Bursa'da yaşlı adam metruk binada ölü bulunduBursa’nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde metruk bir evde yaşayan Adem E.(80), ölü bulundu.19 Aralık 2025 Cuma 09:57BURSA MANŞET
Bursa’da hava kirliilği alarm veriyor! İşte en kritik 3 ilçe...Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın hava kirliliği açısından büyük bir risk altında olduğunu belirtti.19 Aralık 2025 Cuma 09:35BURSA MANŞET
Bursa'da emanet verdiği araç kurşunlandıBursa'nın İnegöl ilçesinde arkadaşına emanet ettiği otomobili, görmeden geri alan kişi sabah kalktığında gözlerine inanamadı. Polis ekiplerinin yaptığı incelemede, otomobilinin arkadaşındayken kurşunlandığını öğrenen kişi, ikinci şoku yaşadı.19 Aralık 2025 Cuma 09:33BURSA MANŞET
Bursa'da anlamlı yardım! Binden fazla kişinin faturasını ödediTürkiye'nin farklı bölgelerinde ihtiyaç sahibi ailelere yönelik sosyal dayanışma örnekleri artarak devam ediyor. Bu kapsamda Bursa'da yaşayan yardımsever bir iş insanı, destek ihtiyacı bulunan abonelerin elektrik faturalarını ödedi.19 Aralık 2025 Cuma 09:30BURSA MANŞET
Bursa'da kafelere sigara denetimiBursa'nın İnegöl ilçesinde Kaymakam Eren Arslan ve beraberindeki heyetle kafelerde sigara denetimi yaptı.19 Aralık 2025 Cuma 09:27BURSA MANŞET
Bursa'da korkutan yangın!Bursa'da bir apartmanın 2. katında çıkan yangında yoğun duman arasında mahsur kalan bir vatandaş, itfaiye ekiplerinin camı kırarak içeri girmesiyle kurtarıldı.19 Aralık 2025 Cuma 09:20BURSA MANŞET
Bursa’nın otomotiv devi TOFAŞ’ta isyanürk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen 2025-2027 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının fabrikalarda eylem başladı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:50BURSA MANŞET
Rusya ve Hollanda lahanayı 'Brüksel'den değil Bursa'dan alıyorTürkiye'de Brüksel lahanası üretiminin önemli bölümünü karşılayan Bursa'nın İznik ilçesindeki çiftçiler, fiyatların bir ay içinde düşmesi nedeniyle maliyetlerini karşılayamıyor.18 Aralık 2025 Perşembe 09:47BURSA MANŞET
İstanbul'dan Uludağ manzarasıMevsimin ilk kar yağışı düşen Bursa Uludağ’ın zirvesi İstanbul Avcılar ilçesinden görüldü. 2 bin 543 metre yükseklikteki Uludağ zirvesine yağan kar, İstanbulluları heyecanlandırdı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:18BURSA MANŞET
Bursa'da asayiş uygulaması!Bursa'da polis ekipleri Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı asayiş ve trafik uygulamasında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:11BURSA MANŞET
Bursa'da sigara izmariti barakayı küle çevirdiBursa'da işçilerin konakladığı barakada küllükte unutulan sigara izmariti nedeniyle çıkan yangın paniğe neden oldu.18 Aralık 2025 Perşembe 09:04BURSA MANŞET
Bursa'da taksici, yaşlı çiftin unuttuğu 5500 Euro'yu teslim ettiBursa'da 9 yıldır taksicilik yapan 1 çocuk babası Semih Korkmaz yaşlı çiftin aracında unuttuğu 5500 Euro'yu teslim etti.18 Aralık 2025 Perşembe 08:25BURSA MANŞET
Bursa'da göçün hafızası geleceğe taşınıyorBalkanlar’dan Anadolu’ya uzanan göçün taşıdığı hafıza, kültür ve yaşamın Bursa’nın toplumsal dokusuna bıraktığı derin izler, genç kuşakların gözünden geleceğe taşınıyor.18 Aralık 2025 Perşembe 08:22BURSA MANŞET
Bursa'da 18 gündür kayıp yaşlı adamdan haber yok!Bursa'nın Mudanya ilçesinde 28 Kasım 2025 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Mustafa Abi için başlatılan arama çalışmaları aralıksız sürüyor.16 Aralık 2025 Salı 10:05BURSA MANŞET
Bursa'da yatalak hasta için mahkeme eve taşındıGemlik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, miras davasında örnek bir uygulamaya imza attı.16 Aralık 2025 Salı 09:58BURSA MANŞET
Bursa'da seyir halindeki otomobil alev alev yandıBursa'da seyir halindeki otomobilde çıkan yangın paniğe neden oldu.16 Aralık 2025 Salı 09:05BURSA MANŞET
Bursa'da silahlı kavga! 1'i ağır, 2 yaralıBursa'nın Osmangazi ilçesinde bir eğlence mekanının önünde çıkan silahlı çatışmada 1'i ağır olmak üzere 2 kişi yaralandı.16 Aralık 2025 Salı 09:02BURSA MANŞET
Bursa'da 'Dur' ihtarına uymadı cezayı yediBursa'da polisin dur ihtarına uymayan 15 yaşındaki sürücü, 10 kilometre süren kovalamaca sonucu yakalandı. Kaçan sürücü polis aracına da çarparak zarar verdi. 95 bin 183 TL cezai işlem uygulandı.16 Aralık 2025 Salı 08:59BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.