03 Ocak 2025
  • Bursa4°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara-5°C

ÇOCUKLARDAKİ KİMİ KARIN AĞRILARI APANDİSİT HABERCİSİ OLABİLİR

Çocuklardaki kimi karın ağrıları apandisit habercisi olabilir

İSTANBUL (CİHAN)- Çocuklarda özellikle karın kısmında hissedilen kimi ağrılar apandisit habercisi olabilir. Uzmanlar, 4 saatten uzun süren karın ağrısı, iştahsızlık, kusma, halsizlik ve hafif ateş, kişinin apandisit riski ile karşı karşıya olabileceğini belirterek hastaları apandisite karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.

Apandisitin patlamasının hayati tehlikeye neden olabileceği için mümkün olduğunca kısa sürede müdahale edilmesi önerisinde bulunan Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Nüvit Sarımurat, çocuklarda apandisit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

'HER AĞRI APANDİSİTİN HABERSİ DEĞİL'

Her karın ağrısının apandisit belirtisi olmayabileceği uyarısında da bulunan Dr. Sarımurat, “Çocuklardaki karın ağrısı cerrahi sebepler dışında birçok nedenle görülür. İshal, kabızlık ve hatta orta kulak iltihabı bile karındaki lenf bezlerini şişirip, karın ağrısına neden olabilir. Bu nedenle her karın ağrısı apandisit olarak değerlendirilmemelidir.” dedi.

Ağrının süresi ile başlama yerinin teşhis konusunda yol gösterici olduğunu dile getiren Sarımurat, “Ancak apandisit başlangıç aşamasında çok tipik bulgular vermeden ilerleyebilir. Yeni başlamış bir tabloda apandisiti tanımak sıkıntılı olabilmektedir. Bu nedenle çocuğun hastanede bir süre gözetim altında tutulması ve gerekli tetkiklerin yapılması çok önemlidir.Apandisit ilk yaşlarda çok sık görülmez, daha sonra giderek artar. Genellikle okul döneminden ergenliğe kadar olan süreçte fazla rastlanmaktadır. Apandisitin çocuklar arasında yaygın olması, onların enfeksiyonlara daha yatkın olmalarına bağlanılıyor." diye konuştu.

Apandisitin beslenmeyle doğrudan bir bağlantısı bulunmadığına işaret eden Dr. Sarımurat, “Ancak küçük çocuklara çekirdekli gıdalar verilirken dikkatli olunmalıdır. Örneğin basit bir limon çekirdeği bile deliği tıkayabilir ve apandisit gelişebilir. Ayrıca çekirdek ya da başka bir faktör olmaksızın, vücudun kendi yaptığı 'fekalit' adı verilen taşlaşmış dışkı da deliği tıkayabilir ve apandisit patlayabilir.” uyarısında bulundu.

‘APANDİSİTİN PATLAMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER’

Çocukların doktora gitmekten korktuğu için çoğu zaman belirtileri saklayabileceğine dikkat çeken Sarımurat, şunları söyledi: “Ancak, apandisit ağrısını gizlemek çok da mümkün değildir. Özellikle cerrahi müdahale gerektiren bir tabloda; çocuk halsizleşir, yürümesinde sıkıntı olur, beslenemez ve de kusar. Apandisit patlaması bir risktir, bu hastalığın daha da ilerlediğini gösterir. Ancak patladığı zaman da hasta kaybedilmez. Mümkün olduğunca en kısa sürede hastaneye gidilmelidir. Eğer apandisit patlamış ise, apandisit çıkarılır, karın içi yıkanır ve antibiyotik tedavisi verilir. Böyle bir tabloda hastanede kalış süresi doğal olarak uzayacaktır.”

‘ÇOCUKLAR KISA SÜREDE AYAĞA KALKIYOR’

Dr. Sarımurat yapılması gereken apandisit ameliyatı ise açık ve laparoskopik olarak iki şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Bu ameliyatların hangisinin tercih edileceği çocuğun yaşı ve ek bir hastalığı olup olmadığına göre değiştiğine hatırlatan Sarımurat, “Laparoskopik cerrahide, karında 3-4 tane yerde, yaklaşık 1 cm civarında kesiler açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Açık ameliyatta da artık yaklaşık 3-4 cm’lik bir kesi ile apandisit ameliyatını yapmak mümkündür.” dedi. Sarımurat laparoskopik cerrahi ile çocukların kısa sürede ayağa kalkabildiği sözlerine ekledi.

'DİĞER BELİRTİLERİ'

Sağ karın kısmında giderek artan ağrı (Sağ bölgedeki ağrı genellikle kalça kemiğinin hemen üst kısmına denk gelmektedir.) mide bulantısı, ağrılar başladıktan hemen sonra kusma, karın bölgesinin şişmesi, gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal, gaz çıkarmakta zorlanma, ateş, rektum bölgesinde ağrı, ağrılı idrara çıkma.
.
CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güncel