26 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C

'CİLT LEKELERİNE KARŞI İNTERNETTEKİ UYGULAMALARDAN KAÇININ'

ANKARA - Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedef Şahin, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle ciltte oluşan lekelere karşı daha duyarlı olunması ve tedbir alı

'Cilt lekelerine karşı internetteki uygulamalardan kaçının'

ANKARA - Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedef Şahin, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle ciltte oluşan lekelere karşı daha duyarlı olunması ve tedbir alınması uyarısında bulundu. Leke tedavisinin dermatologlar tarafından yapıldığını belirten Şahin, internet sitelerinde lekeleri yok ettiği iddiasıyla reklamı yapılan uygulamalara itimat edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Sedef Şahin, cilt lekeleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Güneşin cilt lekelerinin oluşumunda en önemli etken olduğunu belirten Şahin, yüzde oluşan kahverengi geniş lekelerin (melazma), genellikle 30'lu yaşlardan sonra buğday ve esmer tenlilerde görüldüğünü söyledi. Güneşin deride yılların biriktirdiği etkiyle ortaya çıkan ve lentigo olarak adlandırılan lekelerin 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını ifade eden Şahin, "Melazmada daha çok kadınlar, Lentigo'da ise her iki cins eşit oranda etkileniyor. Lentigoda açık tenli kişiler daha çok hedefte iken melazmada buğday ve esmer tenli kişiler etkileniyor. Ancak her iki tip lekede de en önemli etken güneş." dedi.

KALP, TANSİYON İLAÇLARI VE ANTİBİYOTİKLERDE LEKE RİSKİ

Kullanılan kimi ilaçların da ciltte leke oluşumunda etkili olduğunu vurgulayan Şahin, şu bilgileri verdi: "Özellikle bazı kalp ilaçları, bazı antibiyotikler veya tansiyon ilaçları yine bazı kişilerde güneşe duyarlılık yaratma yoluyla ya da doğrudan leke yaparak lekeye neden olabilir. Bunu saptamak için dermatolog tarafından alınan öykü ve klinik muayenenin birleştirilmesi çok önem taşır. Bunun dışında 'liken' adı verilen hastalığın özellikle leke ile kendini gösteren bir tipi vardır (liken pigmentosus). Bunun diğer lekelerle karıştırılmaması gerekir. Çünkü tedavisi tamamen farklıdır. Diğer lekeler için kullanılan tedaviler lekenin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle leke oluşumunda mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır. Öte yandan, bildirilen çalışmalarda hastaların yaklaşık yarısında ailede melazma öyküsü bulunmaktadır yani ailesel yatkınlık da söz konusudur."

SOLARYUMA DİKKAT

Güneşin bu lekeleri ortaya çıkaran kilit faktör olduğunun altını çizen Şahin, "Gerek doğal güneşlenme gerekse yapay güneşlenme olan solaryumun melazmanın ortaya çıkmasında veya yinelemesinde ayrıca lentigoların oluşmasında ve artmasındaki rolü kaçınılmazdır." uyarısında bulundu.
Güneş yanığının leke oluşumunu tetiklediğine işaret eden Şahin, "Bu yanıklara ait lekelerin kalıcı bir tedavisi olmamakla birlikte IPL lazer veya Q anahtarlı lazerler silgi gibi bunların silinmesini sağlar ama bir süre sonra yineleme olasılıkları yüksektir. Bazı doğumsal lekelerin; sütlü kahve lekeler veya ben şeklindeki lekelerin günümüzdeki yöntemlerle tedavisi yoktur ama belki gelecekte olabilir." hatırlatmasında bulundu.

Şahin, ciltte leke oluşmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:
"-Bahar ve yaz aylarında ve karlı kış günlerinde yüz bölgesi, etkin bir şekilde güneşten korunmalı.
-Şapka ve güneşten koruma faktörü 30 ve üzerinde koruyucu krem kullanılmalı.
-Özellikle bahar ve yaz aylarında yüz bölgesine yapılacak ağda veya sir ağda, ip ile epilasyon veya kimyasal soyma (peeling) gibi işlemler de leke oluşumunda veya melazmanın tetiklenmesinde önemli faktörlerdir. Bu dönemlerde bunların uygulanmasından kaçınılmalı.
-Leke tedavisini dermatologlar yapmalı.
-İnternet sitelerinde lekeleri yok ettiği iddiasıyla reklamı yapılan uygulamalara itimat edilmemeli.''
CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri