05 Ekim 2024
  • Bursa24°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara14°C

CHP’NİN ÖNERİSİNE AK PARTİ’DEN ‘EVET’

Davutoğlu, “Olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz” derken, terör saldırıları için Araştırma Komisyonu kurulması konusunda karar ise henüz netleşmedi

CHP’nin önerisine Ak Parti’den ‘evet’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP’nin Suruç katliamı, Adıyaman ve Ceylanpınar’da asker ve polislerin şehit edilmesi olaylarına yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gündemiyle TBMM’nin 29 Temmuz’da olağanüstü toplanmasına ilişkin çağrısı için, “Talebe olumlu yaklaşıyoruz. Biz de Meclis’imizi son operasyonlarla ilgili bilgilendirme imkanı bulmuş olacağız” dedi. 

Suruç saldırısının ardından HDP’nin Meclis’in olağanüstü toplanması çağrısına sıcak bakmayan Ak Parti, CHP’nin 118 milletvekilinin imzasıyla önceki gün TBMM Başkanlığı’na yaptığı 29 Temmuz’da Meclis’in olağanüstü toplanması talebine ise, “olumlu yanıt” verdi. Konuyla ilgili açıklama Başbakan’dan geldi. İstanbul’a giderken Esenboğa Havaalanı’nda soruları yanıtlayan Davutoğlu, olağanüstü toplantı çağrısına ilişkin tavırlarının ne olacağı ve olağüstü toplantının teröre karşı ortak deklarasyon için bir zemin oluşturup oluşturamayacağına yönelik sorular üzerine şunları söyledi: 

“Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile konuyu görüştük. Böyle durumlarda TBMM nihai istişare makamıdır. Dolayısıyla bu olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz. Grup Başkanvekillerimiz de temas halinde. Muhtemelen çarşamba günü yapılacak ve biz de Meclis’imizi bu son operasyonlarla ilgili de bilgilendirme imkânı bulmuş olacağız. Orada bir deklarasyon çıkarsa memnuniyet duyarız. Nihayet kapalı kulaklar açıldı deriz, kapalı gönüller açıldı deriz. Ümit ederim genel başkanlar böyle bir ortak tavra gelecek olgunluğu gösterirler.”

İki ihtimal

Davutoğlu’nun açıklaması, Ak Parti’nin Araştırma Komisyonu kurmak yerine Meclis’i bilgilendirerek olaylarla ilgili olarak, “genel görüşme” yapılmasını yeterli gördüğü şeklinde yorumlandı. Ancak Ak Parti grup yöneticileri, bu konuda henüz net bir karar verilmediğini belirterek, “Bir iki gün içinde konuyu istişare edip, kararımızı netleştireceğiz. Genel görüşme de olabilir, öbür şekilde de olabilir” ifadesini kullandı. 

Bu arada konuyla ilgili parti yönetiminde görüş ayrılığı yaşandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Ak Parti grup kurmayları, TBMM Başkanlığı’na yapılan başvurunun ardından CHP grup yöneticileriyle görüşerek Araştırma Komisyonu’na sıcak bakmadıkları mesajını verdi ve hükümetin olaylarla ilgili bilgilendirmesinin ardından tüm parti gruplarına söz verilerek genel görüşme yapılmasını önerdi. Ancak CHP kanadı Araştırma Komisyonu kurulması konusunda ısrarcı oldu. CHP’nin bu tavrı karşısında Ak Partili bazı kurmayların, “genel görüşme yeterli olur” diyerek, komisyon kurulmasına sıcak bakmadıkları, bazı yöneticilerin ise, “böyle bir araştırma komisyonuna hayır demeyi kamuoyuna izah etmekte zorlanırız” endişesini dile getirdikleri öğrenildi. Davutoğlu’nun konuyla ilgili nihai kararını haftasonu mesaisinin ardından netleştirilmesi beklenirken, MHP’nin de Araştırma Komisyonu konusundaki tavrını pazartesi günkü Başkanlık Divanı toplantısında belirleyeceği öğrenildi. 





Etiketler: Suruç , Temmuz , İstanbul , TBMM , Ceylanpınar , Video , Ak Parti , adıyaman

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Siyaset