03 Haziran 2025
  • Bursa21°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara21°C

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU'NDAN TRT SİTEMİ

Çerkes Dernekleri Federasyonu'ndan TRT sitemi

İSTANBUL (CİHAN)- Çerkes Dernekleri Federasyonu, kültürlerinin korunması için devletin seslerini duymasını bekliyor. Çerkes Dernekleri Federasyonu, 'TRT'de Çerkes kanalı açılma taleplerinin on yıldır sonuç vermediğini açıkladı.

TRT Çerkes kanalı taleplerine 10 yıldır cevap verilmediğin belirten Çerkes Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamada, ‘’Seçmeli dil dersi uygulamasının başlatılması gibi, devletin resmi kanalı olan TRT'de Arapça ve Kürtçe gibi farklı dillerde yayın yapan kanalların açılması bizleri fazlasıyla umutlandırmıştır. Türkiye'de yaşayan ve bu ülkenin eşit vatandaşı olan Çerkesler, on yıldır yetkililere ve TRT yönetimine Arapça ve Kürtçe TV kanalı gibi 'TRT'de Çerkes kanalı açılsın' çağrısında bulunmakta. TRT ve hükümet yetkilileri ile yapılan bu yöndeki ısrarlı görüşmeler de sonuç vermemiştir. Ülkemizde üç milyondan fazla Çerkes yaşamakta ve bu nüfusun büyük çoğunluğu anadilini konuşamaz durumda. Anadilimiz Çerkesce, UNESCO'nun yayınladığı 'kaybolmak üzere olan diller' kategorisinde yer almakta. Bu dili yaşatmak adına halkımızın ve kurumlarımızın verdiği mücadele yetersiz kalmaktadır.

Okullarda anadil öğreniminin önünü açan 'seçmeli dil dersi' uygulaması bizleri umutlandıran bir gelişme olmasına rağmen bu uygulamadan istenilen sonuç elde edilememiştir. Bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde Türkiye geneline duyurulmamış olması nedeniyle geçen yıl ve bu yıl okullarda açılan 'Çerkesce' sınıf sayısı yirmiyi bulmamıştır. Öğrenci velilerinin çoğu bu haktan, uygulamadan haberdar değildir." denildi.
CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güncel

Yükleniyor...