BURSA'DA HAFTALAR ÖNCE GÖRÜLEN SALGIN...
Bursa'da haftalar önce önlem alınması gerektiği belirtilen salgınla ilgili bir adım atıldı...

16 Aralık 2015 Çarşamba 12:39
Bursa İlçelerinde geçen ay görülmeye başlayan Şap salgınıyla ilgili nihayet adım atıldı.Büyükbaş hayvanlarda rastlanan şap hastalığından dolayı merkez ve çevre ilçelerdeki hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, alınan kararın bugün valilikçe imzalanmasının ardından kaymakamlıklar, belediyeler, ilçe müdürlükleri ve hayvan Pazar yetkililerine gönderileceğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Kars'tan İnegöl'e getirilen bir büyükbaş hayvanda bulunan şap hastalığının ilçe ve köylerdeki toplam 15 ahıra bulaştığını belirlediklerini ifade eden Ömer Çelik, "Bu nedenle bizde tedbir olsun diye merkez ve çevre ilçelerinde kurulan hayvan pazarlarının geçici süre ile kapattık. Şu anda kaç hayvan şap hastalığına yakalandı bilmiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor şu anda. Hastalık bulaşan hayvanlara ilaç ve aşı tedavisi uyguluyoruz. Korkulacak fazla bir şey olmamasına rağmen hayvan pazarlarını tedbir olsun diye geçici kapattık." dedi.
HAFTALAR ÖNCE "KAPATILMALI" DEMİŞTİ
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, İnegöl'de 1 Aralık'ta yaşanan karantina sonrası yaptığı açıklamada; "İlçelerdeki hayvan pazarlarının kapatılmasıyla bu işin çözüleceğini zannetmiyorum. İlçe pazarı kapatılıyor ama Bursa merkez kapanmıyor. Ana merkezin kapanması gerekiyor. Bu da bir eksikliktir." diye konuşmuştu.
HAYVAN PAZARINDA SESSİZLİK HAKİM
Nilüfer Belediye Alaattinbey Hayvan Pazarında da tam bir sessizlik hakim. Genellikle Pazartesi günü havyan alım satımının yapıldığı pazarda şuanda bir iki adaklık kurban satıcısı dışında kimse bulunmuyor. Burada ki yetkililer ve satıcılara ise henüz tebligat intikal etmemiş.
Nilüfer Belediye Alaattinbey Hayvan Pazarı sorumlusu Ali Efe, kendilerine bu konuda henüz bir tebligat ulaşmadığını belirterek, "Pazartesi günü pazar kuruluyor, saat 14.00'a kadar sürüyor. Ondan sonra herkes dağılıyor, boşalıyor burası. Haftada bir gün pazar kuruluyor. Buraya her yerden geliyor havyan. Ancak son zamanlarda hastalıktan dolayı bazı yakın köylerden geliyordu. Karacabey ve Mustafakemalpaşa'dan hastalıktan dolayı son günlerde gelmiyordu." dedi.
Bu hafta pazarın kapanıp kapanmayacağının belli olacağını anlatan Efe, "Geçen hafta açıktı, bu hafta daha bir talimat gelmedi bize şap hastalığından dolayı. Belli olur pazarın kapanıp kapanmayacağı. Hastalıktan dolayı buraya geliş gidiş azaldı. Ekserisi küçükbaş geliyordu hastalık olmadığından dolayı. Büyükbaş hayvan gelmiyor hastalıktan dolayı." şeklinde konuştu.
Pazar alanında adaklık kurbanlık satan besici Tarık Keskin de pazarın kapanması ile ilgili henüz bir bilgisi olmadığını belirterek şunları söyledi: "Biz burada adaklık kurban satıyoruz. Devamlı buradayım. Burada pazartesinden pazartesine pazar kuruluyor diğer günlerde ise hayvan gelmiyor. Buraya civar köylerden İnegöl'den, Orhaneli'nden, Keles'ten her yerden hayvan geliyor."
Kendilerine henüz bir tebligat olmadığını anlatan Keskin, "Geçen hafta İnegöl ve Kemalpaşa pazarı kapanmış ama buraya henüz bir duyum almadık. Kapanma gibi bir durum olmadı burada. Eğer kapanırsa giriş çıkışlar yasak oluyor." ifadelerini kullandı.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Aft Humması, ayak-ağız hastalığı (foot-mouth disease) isimleri de kullanılmaktadır.
Sığırlar, domuzlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanırlar. Bunun yanı sıra hayvanat bahçesindeki bazı hayvanlarla doğal hayattaki kirpi, fare, ceylan gibi hayvanlar da hastalığa yakalanabilmekte.
Öncelikli olarak hayvanın ağız içi, tırnaklar, memeler, işkembe de çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. Hayvan, yaşına ve cinsiyetine göre hassasiyet gösterir. Şap hastalığının etkeni bir virüs olup, birbirinden farklı 7 tipi mevcuttur. Bunlar A, O, C, Sat 2, Sat 3 ve Asya 1 Tipi olarak adlandırır. Tiplerin içinde ayrıca çok sayıda alt tipler mevcuttur. Koruyucu aşılar buna göre hazırlanır.
Bulaşma
Hasta hayvanların sağlamlara teması, idrar, gübre, süt, sparma ile bulaşma olur. Ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu deri, yem, yataklık, ot, su, bakıcı, nakil vasıtaları, hastalıklı etlerden yapılan salam, sosis, gibi ürünler ile fare, kuş, yılan, kaplumbağa, gibi taşıyıcılarla da bulaştırma mümkündür.
Şap, sürüler arasında direk temas ve havadaki virüsün teneffüs edilmesiyle bulaşıyor. Sap virüsü, karada rüzgar yoluyla kilometrelerce uzaklara taşınabiliyor. Suda ise mesafe daha da artıyor. Hasta hayvanların hareket etmesi şapı ayrı sürülere bulaştırabiliyor. Araçlar, aletler, tarım ürünleri ve insanlar da taşıma görevi görüyor. Virüs uzun süre etlerde,iliklerde, iç organlarda ve pastörize edilmemiş ürünlerde yaşayabiliyor.
Hastalık Belirtileri
İçi su dolu kabarcıklar ilk belirtiler. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme bulunuyor.
Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması ve sütten kesilme, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür. Takip eden günlerde ayak tırnak aralarında, memelerde, boynuz diplerinde, burunda enfekte yaralar oluşur.
Kültür ırkı sığırlarda ve körpe buzağılarda hastalık çok çabuk seyreder. Hastalık belirtileri tam olarak meydana çıkmadan solunum güçlüğü ve kalp yetmezliğinden aniden ölebilirler.
İnsanlarda Hastalık Belirtileri
Hastalıklı hayvanların sütünü içen küçük çocuklarda, bulaşık yer ve eşyaları kullanan yetişkinlerde de ağız, göz ve parmak aralarında küçük su kesecikleri görülebilir.
İnsanlar için tehlikeli olmadığı düşünülmektedir. İngiltere de 1966 yılında, insanda sadece bir vakaya rastlandı. Nezlenin belirtilerine benziyordu ve ellerde kabarcıklar oluşmuştu.
İnsanlar, virüsten etkilenmiş bir hayvanın etini tüketmekle veya diğer insanlardan hastalığı kapamaz.
Etkenin (Virüsün) Dayanıklılığı:
1) Direkt güneş ışınları karşısında kısa zamanda harap olur.
2) Isıya dayanıksız olup, 60- 65 oC de, 30 dak. 85 oC de ise derhal ölür.
3) Çevre şartları: Etken, kuruluğu, soğuk ve karanlığı sever
4) Sığır derisi ve kıllarda, 4 hafta; Lastik çizmelerde, 14 hafta; Samanda, 15 hafta; Toprakta, 4 hafta; Kuru otlarda ve danelerde, 5 ay hastalık yapma gücünü korur.
5) 1 / 2000 lik konsantre formol; % 3-5 Çamaşır Sodası; % 4-5 lik Sodyum Karbonat (Soda); 1 / 10 oranında sulandırılmış sirke yahut %4 lük Alkol; 1 / 200 lük Potasyum Permanganat; 1 / 250 lik lodophore gibi antiseptiklere karşı hassastırlar.
Hasta hayvanların ağız, ayak ve memelerinde meydana gelen yaraların çabuk iyileşmesi için yukarıdaki antiseptiklerle yıkanması yanında, güçlü antibiyotikler ve pomatlar tatbik edilerek iyileşme hızlandırılır.
Sürü tedavilerinde, ahırın kapısına 15 -20 cm derinlikte uygun uzunlukta beton havuzlar yapılarak, içerisine %2 lik çamaşır sodası veya %5 lik formolün göz taşı doldurarak hayvanlar içerisinden geçirilir.
Hayvanlarda Koruyucu Önlemler:
1. Bir yaşına kadar olanlara 4 ayda bir, bir yaşından sonra 6 ayda bir kombine aşılar yapılmalıdır. Aşılar soğuk zincir içerisinde taşınmalı ve kurallara uygun tatbik edilmeli
2. Yeni satın alınan hayvanlar en az 10 gün karantinaya alınmalı.
3. Ahırlara hayvan bakıcısından başkasının girmemesi, bakıcının ahırda özel elbise, çizme kullanması
4. Sağım öncesi ve sonrası malzemelerin mutlaka sıcak su ile yıkanması
5. Hastalıklı bölgelerden asla hayvan alınmamalı
6. Ölen hayvanların yakılarak yahut derin çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmeli, kullanılan, malzemeler 70-80 oC kaynatılmalıdır.
Meteoroloji'den Bursa'ya sarı uyarı!Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle Bursa dahil 15 il için "sarı" kodlu uyarıda bulunuldu.19 Mart 2026 Perşembe 09:49BURSA MANŞET
Resmi Gazete'de yayımlandı! Bursa'da 19 ay önce yapılan atama resmiyet kazandı...Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 19 Mart 2026 Perşembe günü Resmi Gazete atama kararlarına göre Bursa Defterdarlığı'na 19 ay önce atanan eski Denizli Defterdarı Halil Tekin'in ataması resmiyet kazandı.19 Mart 2026 Perşembe 09:32BURSA MANŞET
Bursa'da saniye saniye kaza! Adeta can pazarı yaşandıBursa'da Ramazan Bayramı arifesinde sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı.19 Mart 2026 Perşembe 09:12BURSA MANŞET
Bursa'da sahte ilan tuzağı! 1 milyon 420 milyon TL'sini kaptırdıŞanlıurfa'da evlilik hazırlığındaki genç, internetteki otomobil ilanı üzerinden iletişime geçtiği kişilerce 1 milyon 420 bin TL dolandırıldı.19 Mart 2026 Perşembe 09:03BURSA MANŞET
Bursa'da firari suçlu dolmuşta yakalandıBursa'nın İnegöl ilçesinde hakkında hırsızlık suçlarından kesinleşmiş 15 yıl hapis cezası bulunan ve ev hapsi kurallarını ihlal eden şahıs, Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerinin takibi sonucu dolmuşta yakalandı.19 Mart 2026 Perşembe 09:01BURSA MANŞET
Bursa'da çarşıda bayram hareketliliği!Bursa'nın en önemli tarihi ve ticari noktalarından biri olan Kapalı Çarşı'da bayram öncesi yoğunluk kendini göstermeye başladı.19 Mart 2026 Perşembe 08:52BURSA MANŞET
Bursa’da direğe çarpan otomobildeki, 2 kişi yaralandıBursa’da kontrolden çıkan otomobilin orta refüjdeki direğine çarpması sonucu 2 kişi hafif yaralandı.19 Mart 2026 Perşembe 08:42BURSA MANŞET
Bursa’da abartı egzozla gezdi cezayı yedi!Bursa’nın İnegöl ilçesinde abartı egzoz kullanan ve ehliyetsiz olduğu belirlenen motosiklet sürücüsüne toplam 58 bin 500 lira ceza kesildi. Motosiklet ise 30 gün trafikten men edildi.19 Mart 2026 Perşembe 08:39BURSA MANŞET
Bursa'da husumetli aileler iftar sofrasında barıştıBursa'nın Nilüfer ilçesinde bir kafede çıkan ve 6 kişinin yaralandığı silahlı kavganın tarafları, Ramazan ayında düzenlenen iftar programında bir araya gelerek barıştı.19 Mart 2026 Perşembe 08:33BURSA MANŞET
Bursa'da köprüden uçan otomobilde yaralandıBursa’nın İnegöl ilçesinde kontrolden çıkan hafif ticari aracın köprü korkuluklarını kırarak dere yatağına uçtuğu kazada sürücü yaralandı.19 Mart 2026 Perşembe 08:24BURSA MANŞET
Bursa'da fırtına uyarısı!Bursa Valiliği, Karacabey ve Mudanya ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısında bulundu.19 Mart 2026 Perşembe 07:59BURSA MANŞET
Bursa’da zincirleme kazası sonrası kavgaBursa’nın Osmangazi ilçesinde 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı. Kaza sonrası taraflar arasında ‘Yavaş gelmiyorsun’ meselesi nedeniyle kavga çıktı.18 Mart 2026 Çarşamba 10:47BURSA MANŞET
Bursa'da bayram öncesi huzur ve güven uygulamasıBursa'da bayram arifesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen huzur ve güven uygulamasında yüzlerce araç ve kişi denetlendi.18 Mart 2026 Çarşamba 10:42BURSA MANŞET
Bursa'da trafiği birbirine katan iki lüks oto sürücüsüne 100'er bin TL cezaBursa'da trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli şekilde araç kullanan Lamborghini Huracan ve Ferrari marka iki ultra lüks otomobilin sürücülerine yaklaşık 100 bin TL idari para cezası kesildi.18 Mart 2026 Çarşamba 10:40BURSA MANŞET
Çanakkale'nin 'Şehitler Sancağı' BursaResmi kayıtlar ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) arşivleri, Çanakkale destanında en çok şehit veren ilin Bursa olduğunu ortaya koydu.18 Mart 2026 Çarşamba 10:38BURSA MANŞET
Görüntüler Bursa'dan! Motosikletli kadın ortalığı birbirine kattıBursa'da kadın motosiklet sürücüsü kaldırımda önce kaza yaptı, sonra hiçbir şey olmamış gibi tekel bayisinden alışveriş yaptı, çıktığında yolda gördüğü kadınları saçından tutup darp etti.18 Mart 2026 Çarşamba 10:23BURSA MANŞET
Bursa'da halk otobüsçüleri belediye önünde eylem yaptıBursa'da özel halk otobüsü esnafı, artan maliyetler ve gelir desteklerine ilişkin beklentilerini dile getirmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi.18 Mart 2026 Çarşamba 10:19BURSA MANŞET
Bursa'da trafik kavgası! Birbirlerine girdilerBursa'da iki sürücü arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü, araya giren diğer sürücüler olayı yatıştırdı.18 Mart 2026 Çarşamba 10:17BURSA MANŞET
Uludağ'da kar bereketi! Bayramda pistler tamamen açılacak...Bayram tatilini fırsat bilen kayak tutkunlarının uğrak noktası Uludağ'da beklenen yoğun kar yağışıyla birlikte pistler tamamen açılacak.18 Mart 2026 Çarşamba 10:11BURSA MANŞET
Bursa'da motor üstünde ölümüne yolculukBursa’da karayolunda kaydedilen görüntüler trafikteki tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. İki motosiklet sürücüsünün yüksek hızda motosiklet üzerine uzanarak yaptığı tehlikeli yolculuk cep telefonu kamerasına yansıdı.18 Mart 2026 Çarşamba 10:09BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.