21 Eylül 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara19°C

BURSA'DA DİYANETE BÜYÜK TEPKİ

'Tecavüzün, tacizin önü açılıyor!'

Bursa'da diyanete büyük tepki

09 Ocak 2018 Salı 17:20

CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula, İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğine yönelik açıklamasını sert bir dille eleştirdi. Vildan Özkula, bu açıklamaların çocuk istismarının önünü açtığına dikkat çekerek; "Tecavüzün, tacizin, istismarın her geçen gün çoğaldığı bir dönemde bu tür açıklamalar, çocuklara ve kadınlara yönelik olayların önünü açmaktadır" dedi.
 
Bursa haber...
 
CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula, İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğine yönelik açıklamasını sert bir dille eleştirdi. Basın toplantısına Eski İl Başkanı Şadi Özdemir, İl Sekreteri Muharrem Or, İl Yönetim Kurulu üyeleri, İlçe Kadın kolları Başkan ve yönetimleri ile eğitim sendikaları başkanları da katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "9 yaşındaki çocukların, velileri olmadan da evlenebileceği, hatta gebe kalabileceği" açıklamasının toplumun her kesiminden büyük tepki gördüğünü belirten Vildan Özkula, bu açıklamaların çocuk istismarının önünü açtığına dikkat çekerek; "Tecavüzün, tacizin, istismarın her geçen gün çoğaldığı bir dönemde bu tür açıklamalar, çocuklara ve kadınlara yönelik olayların önünü açmaktadır. Yakın zamanda eşofman giyen öğrencilere taciz niteliğinde sözler söyleyen öğretmenin sözleri bazı basın-yayın organları tarafından da destek bulmuştur. Diyanet dini terimler üzerinden yaptığı bu paylaşımları geri çekmelidir. Yapılan açıklamaların sonunda yaşanan taciz ve tecavüz olaylarının vebali de üzerlerindedir. Laik Cumhuriyet 'e sahip ülkemizde Diyanet'in bu tür açıklamaları T.C Anayasa'sına aykırıdır. Bu açıklamalar çocukların elinden çocukluklarını almaya yönelik sapkınlık içerir. Zinayı engelleme imajı altında yapılan bu açıklamalar cinsel istismarın resmileştirilmiş ve onaylanmış halidir. Sonradan özür diye yayınlanan metin ise durumu teyit eden şekildedir" dedi.
 
 
HUKUKİ YAPTIRIM UYGULANMASI GEREKİR
 
"Söylediklerini reddetmiyorlar" diyen Özkula konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diyanet hükümete, devlete bağlı bir kurum olarak yasaları hiçe saydığı ve halkın vergileriyle sağlanan, 12 bakanlık bütçesinden çok bütçeyi halkın aleyhinde kullandığı açıktır. Medeni kanunda evlilik yaş sınırı bellidir. 18 yaşın altındaki herkes çocuktur. Çocukların özgürlüğünü elinden alan hukuka, ahlaka karşı bu tür söylemlerden son derece rahatsızız. Diyanet'in bu açıklamalarına idari ve hukuki yaptırım uygulanması gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı üzerine vazife olmayan konulara karışmayı bırakıp, asıl görevlerine dönmelidir. 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasını sağlayan, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyen, müftülere nikah kıyma yetkisi vererek çocuk yaşta evliliklerin önünü açan zihniyetin tezahürüdür. AKP-Saray rejimi iktidarı süresince çocuk istismarı, çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz giderek artmıştır. Her yeni güne kadınların erkek şiddetine maruz kaldığı, öldürüldüğü, Çocuklarımızın yurtlarda, okullarda tacize, tecavüze uğradığı haberleri düşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerici, dinci cemaat, tarikat ve vakıflar ile imzalanan protokoller çocuklarımızı Ensar zihniyetine teslim etmesidir. Müfredatta yapılan değişikliklerle hazırlanan kitaplarda kadın-erkek arasındaki eşitsizlikler fıtrata bağlanmıştır. Kadının ikincil konumda olduğu öğretilmeye çalışılmaktadır. Hayatın her alanının dinselleştirildiği, kadınların medeni kanun ile korunan haklarının gasp edilmeye, yerine şer-i hukukun getirilmeye çalışıldığı açıktır."
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN TEŞEKKÜR
 
Özkula, yayınlanan fetvaların tesadüf olmadığını vurgulayarak; "Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir, gebe kalabilir açıklaması ile Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP'nin kanunları değiştirerek gerçekleştirmek istediği rejim değişikliğini topluma kabul ettirmek üzere işlev görmekte, çocuk istismarını tacizi, tecavüzü meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Laik sistemde herkes inancında, ibadetinde, düşüncesinde özgürlük içerisinde yaşama hakkına sahiptir. Kadın, çocuk ve özgürlük düşmanı fetvalar ile toplumsal yaşamı dizayn etmeye çalışan Diyanet, 633 sayılı, kendi kuruluş kanunu kapsamı içinde kalmalıdır" açıklamasında bulundu. Vildan Özkula konuyla ilgili açıklamasının ardından 7 aydır İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatarak, İl Başkanı Şadi Özdemir ve İl Sekreteri Muharrem Or'a bu süre zarfında verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Şadi Özdemir de yaptığı konuşmada Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkan ve yönetiminin çalışmalarını takip ettiğini, çalışkanlıklarından büyük memnuniyet duyduğunu ve teşekkür ettiğini aktardı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet