"BURSA KENT KİMLİĞİNİ KAYBETTİ"
Kılıçdaroğlu, Bursa'da iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi...

28 Şubat 2019 Perşembe 17:31
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa programının üçüncü durağında, kentteki iş dünyası ve KOBİ temsilcileri ile bir araya geldi. 1970'li yıllarda Bursa'ya ilk kez geldiğini, o dönemde kentin adı gibi 'Yeşil Bursa' olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"O günkü Bursa'dan bugüne kalan pek bir şey yok. Kent kimliğini kaybetmiş durumda. Bursa'nın dünya markası olmaya hakkı yok mu? Var. Bursa'yı yaşanabilir bir kent yapmak mümkün. Kırsalı ile merkezi arasında, merkezin de kendi içinde ciddi bir dengesizliği var. Kentin biraz varoşlarına doğru gidin, oradaki insanların sorunlarıyla Nilüfer'deki insanların sorunları arasında fark var. Bütün bunları harmanlayarak sorunları aşmış bir kenti nasıl yaratabiliriz, bunun mücadelesini vermemiz gerekiyor. İki örnek vermek isterim. İstanbul'da kentsel dönüşüm yaptılar, Fikirtepe'de. İnsanların evleri yapılmadı, hem evlerinden yurtlarından ayrılıp başka yerlere gittiler, müteahhit de kaçtı. İzmir'de kentsel dönüşüm yapıldı, garantör Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Binalar bitti, herkes yerinde oturuyor. Kentsel dönüşümde o insanları başka bir yere sürmemek gerekiyor. Bir insanın uzun süre yaşadığı yer, mahalle ya da sokak onun hayatının parçasıdır, düğününü orada yapmış, çocuğu orada olmuş, orada iş yeri var, dolayısıyla hayatının bütün anıları o mahallede. O mahalleyi kendi gözüne büyütür ve bir anlamda kenti vatanı gibi görür. Siz bu insanı oradan koparıp şehrin varoşuna attığınız zaman adam kendini sürülmüş gibi görüyor. O nedenle kentsel dönüşümün insanların duygu ve beklentilerine göre yapılması lazım, mağdur etmeden. Herkes daha güzel bir evde yaşamak ister ama mahalleden ve komşularından ayırdığınız zaman insanları, insanlar bir acı yaşarlar."
![]()
Bursa haber...
GELİR DENGESİZLİĞİ
Bursa'da kırsal kesimle kentsel kesim arasında gelir dengesizliği olduğuna da işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Çiftçi perişan vaziyette. Ama İzmir'in çiftçisi öyle değil, Aydın'ın, Muğla'nın çiftçisi öyle değil. Onlar büyükşehir belediyesi ile kırsal arasındaki ilişki nedeniyle iyi bir gelir elde ediyorlar, rahat yaşıyorlar. Fidan mı alınacak, belediye alıyor; süt mü yoğurt mu alınacak, kırsaldan alınıyor; bütün bunların uygulamaları CHP'nin büyükşehir belediyelerinin olduğu yerlerde var. Süt örneğini verdim. Büyükşehir belediyelerimiz yıllardır bir evde çocuk doğduysa 6 yaşına kadar sütünü getirir bırakır. 100'den fazla küçük araç sadece süt dağıtır zengin fakir ayrımı yapmadan. Yıllardır bu uygulamada ne bir çocuk zehirlendi ne bu uygulama bırakıldı. Süt üreticileri memnun, çünkü belediye satın alıyor; çocuğu doğuran aile memnun, çünkü sabah belli miktarda süt bırakılıyor kapısına, çocuğunu besleyebiliyor. Çiçeği, ağacı yurt dışından ithal edilen belediyeler biliyoruz. Bu ülkede ağaç mı yok Allah aşkına? İsviçre'den ağaç ithal ediyoruz tıpkı saman ithal eder gibi. Kentin belediye başkanı kentin sorunlarını çözerken var olan sorunları değil, gelecekte doğabilecek sorunları da çözmeli. 3 yıl sonra şu sorun doğabilir diyerek, onun önlemini bugünden almanız gerekir, alabilirseniz kent büyük ölçüde sorun yaşamaz."
![]()
Bursa haber...
'ÇİMENTO FABRİKASI DEĞİL, ÇİP ÜRETEN FABRİKA'
Kılıçdaroğlu, Bursa'nın entelektüel bir kent olduğuna da değinerek, "Bir başka özelliği de var Bursa'nın; entelektüel bir kenttir. Yazarları, çizerleri, ressamları, şairleri… Sizin de ressamınız olacak, Milano belediyesinin de olacak. Dünyada ülkeler arası rekabetten çok, metropoller arası rekabet vardır. Dolayısıyla bizim kentlerimizin de Batı'nın gelişmiş metropolleriyle yarışması gerekiyor, kültürle, üretimle, sanatla her alanda. Katma değer üreten sanayiyi geliştirmemiz gerekmektedir. Çimento fabrikasını değil, çip üreten fabrikayı buraya getirmek demektir" dedi.
![]()
Bursa haber...
'13 MADDE YERİNE GELİRSE TÜRKİYE BU KRİZİ AŞABİLİR'
Ekonomide yaşanan sorunların aşılması için İstanbul'da basın toplantısı yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu 13 madde yerine gelirse Türkiye bu krizi aşabilir, diye söyledik. 13 maddeyi açıklarken hiçbir zaman bir partiyi, iktidarı eleştirmedim. Bir sorun var, bu sorun köklü, Türkiye'nin aşması lazım. 'CHP eleştirir hiç öneri getirmez' diye eleştiri vardı, 13 maddeyi eksik de bulmadılar ama dönüp bizi suçladılar. Niye suçluyorsun? '13 maddeden şu yanlıştı' dese anlarım, '17 madde olsun' dese, bunu da anlarım. Bizim getirdiğimiz öneriler eleştirilmedi, partinin kimliği eleştirildi; bu doğru değil. Devletin tasarruf yapması lazım, savurganlıktan kaçınması lazım. Sayıştay'ın devletin hesaplarını denetlemesi lazım. Vergilerin nasıl harcandığının denetlenmesi lazım, tüm dünyada var bu, bizde de olması lazım. Hiçbirisi yapılmadı ve kriz derinleşiyor. Başta bir likidite krizi, kredi krizi çıktı, reel sektör krizi ile karşı karşıyayız ve işsizlik daha da artacak."
Türkiye'nin ciddi bir stratejik dönüşüm yapmak zorunda olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, şunları dedi:
"Biz strateji derken neyi kastediyoruz? 4 ayaklı iç içe geçen çemberleri kastediyoruz. Türkiye demokrasiyi geliştirmek ve hukuk üstünlüğü sağlamak zorundadır. Bir ülkede insanın can ve mal güvenliği yoksa yatırım yapmaz, geleceği öngöremez, geleceğe yönelik planlar oluşturamaz. Yargı bağımsızlığı, düşünce özgürlüğü böyledir; dolayısıyla insanları baskı altına alırsanız, demokrasiyi kısıtlarsanız, ülkeyi büyütemezsiniz. Dünyada örneği yoktur. İsveç'e, Norveç'e, Japonya'ya, Amerika'ya bakın; tamamında demokrasi gelişmiştir, bizim de gelişmesi lazım. Türkiye'nin üretmesi lazım, neyi üreteceğimizi nasıl üreteceğimizi bilmeliyiz, bütün değerlerimizi harekete geçirmeliyiz. Canlı hayvanı getireceğiz Arjantin'den, samanı Romanya'dan, Türkiye'de tarımla uğraşacağız, aklın mantığın alacağı şey değil ama bunu yaşıyoruz. Mercimek, pirinç üretemez miyiz, buğday, arpa dahil, bunları dışarıdan getiriyoruz. Demek ki bir yerde sorunumuz var. 'Üreten Türkiye' derken sadece tarım değil, üniversitelerin bilgi üretmesi lazım. İran üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı Türk üniversitelerini geçti. Bir ülkede üniversite bilgi üretmezse katma değerli yüksek ürün üretemezsiniz, bilgi yok ortada ne yapacağız? Üniversitelerin bilgi üretmesi lazım. Her türlü düşüncenin serbest olması lazım. Farklı düşündü diye ceza verirseniz bilgi nasıl üreteceğiz. Bizim üniversitelerimiz bilgi üretemez oldu. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmeliyiz. Huzur isteniyorsa açlık, fakirlik, işsizlik olmayacak veya minimum düzeyde olacak. Aksi halde o ülkede barışı, huzuru sağlayamazsınız."
Türkiye'nin güçlü bir sosyal devlete ihtiyacı olduğunu da belirten CHP Lideri, "Güçlü bir sosyal devlet derken, devletin sosyal yardımını lütuf olarak değil, hak olarak yapması gerektiğinin altını çiziyorum. Emekli 'Maaşım neden düşük?' diyor, 'çünkü bu benim hakkım' diyor. Sosyal devlet, vatandaşına hizmet eden, güçsüzün yanında olan devlettir. Sosyal kavramı güçsüzün, işsizin, düşük gelirlinin korunması demektir. Gelir dağılımı ve bölgesel dağılımında dengesizlik var. Dünyada sürekli demokrasi gelişiyor, ayak uyduracaksınız. Dünyada söz sahibi olmak için üreteceksiniz, sosyal devlet olacaksınız, gelir dağılımı eşit olacak. Dünyadaki bütün gelişmeleri yakalayacaksınız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef olarak çağdaş uygarlığı göstermesinin nedeni budur" açıklamasında bulundu.
Bursa haber...
'DEDİM AMA OLMADI'
Demokrasiyle ilgili uyarılarda bulunduğunu anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sayın Erdoğan'a, Sayın Yıldırım'a, Sayın Davutoğlu'na ziyarete geldiklerinde söyledim, 'Bizim aklımız yok mu?' dedim. 'Meclis'teki bütün partiler bir araya gelsin, demokraside standartlarımızı yükseltelim' dedim. 'Avrupa Birliği'ne de diyelim, senin ülkende ne varsa, bizde de var, bütün kurallar var, yasalaştırdık diyelim' dedim. 'Bizim ülkemizde de birinci sınıf demokrasi var diyelim' dedim. Ama olmadı. Kabul etmiyorlar. Yerel seçimler o açıdan önemlidir. Bakın Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımıza; geniş bir alan vardı, imara mı açalım yoksa park mı yapalım diye referandum yaptı, vatandaşlarımız 'Park olsun' dediler, park yapıldı. Katılımcı demokrasiye örnektir. Çağdaş bir Bursa'yı ayağa kaldırmak için Bozbey ve arkadaşlarının sizin oylarınıza ihtiyacı var."
Bursa'da 18 gündür kayıp yaşlı adamdan haber yok!Bursa'nın Mudanya ilçesinde 28 Kasım 2025 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Mustafa Abi için başlatılan arama çalışmaları aralıksız sürüyor.16 Aralık 2025 Salı 10:05BURSA MANŞET
Bursa'da yatalak hasta için mahkeme eve taşındıGemlik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, miras davasında örnek bir uygulamaya imza attı.16 Aralık 2025 Salı 09:58BURSA MANŞET
Bursa'da seyir halindeki otomobil alev alev yandıBursa'da seyir halindeki otomobilde çıkan yangın paniğe neden oldu.16 Aralık 2025 Salı 09:05BURSA MANŞET
Bursa'da silahlı kavga! 1'i ağır, 2 yaralıBursa'nın Osmangazi ilçesinde bir eğlence mekanının önünde çıkan silahlı çatışmada 1'i ağır olmak üzere 2 kişi yaralandı.16 Aralık 2025 Salı 09:02BURSA MANŞET
Bursa'da 'Dur' ihtarına uymadı cezayı yediBursa'da polisin dur ihtarına uymayan 15 yaşındaki sürücü, 10 kilometre süren kovalamaca sonucu yakalandı. Kaçan sürücü polis aracına da çarparak zarar verdi. 95 bin 183 TL cezai işlem uygulandı.16 Aralık 2025 Salı 08:59BURSA MANŞET
Bursa'da esrarengiz son! Baba ile kızı ölü bulunduBursa'da bir evde baba ve kızının ölü bulunmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.16 Aralık 2025 Salı 08:32BURSA MANŞET
Bursa'da okul müdürü, sinirlendiği öğrencisini böyle darp ettiBursa'nın İnegöl ilçesinde okul müdürü sinirlendiği öğrenciyi herkesin önünde itekleyerek darp etti. O anlar kameraya yansırken, öğrencinin ailesi şikayetçi oldu.15 Aralık 2025 Pazartesi 14:02BURSA MANŞET
Uludağ’da gerçeğini aratmayan tatbikat!Uludağ’ın zorlu kış şartlarında teleferik ve telesiyejlerde mahsur kalma ihtimaline yönelik kar yağışı altında yapılan tatbikat, gerçeği aratmadı.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:41BURSA MANŞET
Bursa'da kazada can pazarı! 2 yaralı varBursa'da hafif ticari araç ile otomobilin karıştığı trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Araçta sıkışan yaralılar, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:47BURSA MANŞET
Polis Bursa'yı yılbaşı öncesi ablukaya aldı!Bursa'da yılbaşı öncesi yapılan asayiş ve trafik denetimlerinde kural ihlali yapan sürücülere toplam 141 bin 698 TL para cezası uygulanırken, aranan 5 kişi yakalandı.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:44BURSA MANŞET
Bursa dahil 55 ilde siber baskın! 301 gözaltıBakan Yerlikaya Bursa dahil 55 ilde Siber Suçlarla Mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlarda 301 şüphelinin yakalandığını duyurdu.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:37BURSA MANŞET
Bursa'da yorgun düşen meyve ağaçları sonbahar rengine büründüZirai don ve kuraklık nedeniyle çok zor bir sezon geride kalırken yorgun düşen meyve ağaçları sonbahar ve kış renklerine büründü.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:27BURSA MANŞET
Bursa'da pide imalathanesinde yangın paniğiBursa’nın Gemlik’nin ilçesinde bir pide imalathanesinde çıkan yangın, kısa süreli paniğe neden oldu. Alevlerin sardığı dükkan kameraya yansıdı.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:11BURSA MANŞET
Marmara denizinin dibinde 50 yıllık sır ortaya çıkıyorTürk Hava Yolları'nın (THY) 50 yıl önce Marmara Denizi'ne düşen yolcu uçağının sırrı ortaya çıktı.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:07BURSA MANŞET
Bursa'da boşanmayı düğün gibi kutladı!Bursa'da seyir halindeki süslü otomobil, arka camına yazılan notla görenleri hem şaşırttı hem güldürdü.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:04BURSA MANŞET
Bursa'da otobüsteki satırlı saldırgan evinde yakalandıBursa’nın Nilüfer ilçesinde şehir içi yolcu otobüsünde "yer verme" meselesi nedeniyle çıkan tartışmada satırla saldırı gerçekleştiren şahıs, polis ekipleri tarafından evinde yakalandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:59BURSA MANŞET
Bursa'da 8 kaçak göçmen yakalandıBursa'nın İnegöl ilçesinde Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 8 kaçak göçmen yakalandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:57BURSA MANŞET
Bursa yeni yıl coşkusuna hazırBursa Büyükşehir Belediyesi, Millet Bahçesi Kültürpark Atatürk Stadyumu girişinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle yeni yıl coşkusunu 19 gün boyunca kentin kalbinde yaşatacak. -12 Aralık 2025 Cuma 10:54BURSA MANŞET
Bursa'da hukuk öğrencisinin dev TOKİ vurgunuBursa'da 20 yaşındaki hukuk öğrencisi E.A., sahte TOKİ sitesiyle vatandaşları dolandırıp mağdurlarla dalga geçerek "Uykum geldi, gidin polise şikâyet edin" dedi.12 Aralık 2025 Cuma 10:24BURSA MANŞET
Bursa'da 400 yıllık han, bin yıllık lezzetle buluştuBursa'nın Büyükorhan ilçesinde yaklaşık 400 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Tahıl Hanı'nda yıllardır yapılan kavurmanın yanına tarihinde ilk kez cağ döner de geldi.12 Aralık 2025 Cuma 10:01BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.