22 Kasım 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

"BİR KAZI HİKÂYESİ"

Çatalhöyük" Sergisi Nazlı Gürlek'in "BİR" Performansına Ev Sahipliği Yapıyor.

"Bir Kazı Hikâyesi"

22 Eylül 2017 Cuma 10:33

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Performistanbul işbirliğiyle, Nazlı Gürlek imzalı "BİR" isimli performans projesi, 23 Eylül Cumartesi günü 17.00-20.00 saatleri arasında ANAMED'de gerçekleşecek. Çatalhöyük'teki Bina 80'de ortaya çıkarılan, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resminden ilham alıyor.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) 23 Eylül Cumartesi günü 17.00 – 20.00 saatleri arasında Nazlı Gürlek imzalı "BİR" isimli performans projesine ev sahipliği yapacak. Performistanbul işbirliğiyle ANAMED'de düzenlenecek performans, Çatalhöyük'teki Bina 80'de ortaya çıkarılmış, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resmini canlandırıyor.

Gürlek, duvar resminden yola çıkarak yaptığı her biri 9 metrelik iki rulo, resmin ortaya çıktığı kazı sürecini gösteren arkeolojik görsel dokümantasyon ve bir performansçının canlı hareketi dahil olmak üzere resim, belge ve hareketten oluşan üç farklı ifade diliyle yeni bir ritüel ortaya çıkarıyor. Güneşin batışını çevreleyen 3 saat boyunca sürecek olan performans, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nin 3. kattaki terasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Performans, Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin 25. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen, 9 bin yıllık tarihe sahip yerleşmede sürdürülen arkeolojik çalışmaların bilinmeyen yanlarını sunan "Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük" Sergi isimli sergi kapsamında gerçekleştirilecek. Çatalhöyük duvar resmini 9000 yıl öncesinden günümüze getirerek araştıran Gürlek, arkeolojik bir buluntuyu, sanatçı gözüyle farklı bir açıdan izleyiciye sunuyor.

Proje, aynı zamanda, "düşünümsellik, interaktivite, çokseslilik ve bağlamsallık" esasları üzerine kurulu olan Çatalhöyük arkeolojik araştırma projesinin sanatsal bir adaptasyonu niteliğinde. Nazlı Gürlek, performansa konu olan resimle ilgili şunları söylüyor:

"Arkeolojik bulgulardan, Çatalhöyük'te tüm yapıların konut işlevi taşıyan mekânlar olduğu ve toplumun, bu yapıların içinde gerçekleşen çeşitli ritüellerle organize edildiği anlaşılıyor. Duvar resimleri yapmak da bu ritüellerden biri. Çatalhöyük resimlerinde genellikle birkaç geometrik formun tekrarından oluşan, oldukça kontrollü ve neredeyse matematiksel kesinlikte yapıldığı gözlenen soyut motifler görüyoruz. Bu performansa konu olan resim ise, diğerlerinden farklı. Görsel anlamda dağınık, uçucu, akıcı ve boşluklu. Bu resim bana duraksız akan nehirleri, hem doğaya hem insan bedenine hayat veren yaşam enerjisini, yaratım gücünü, yaşamın sınır tanımaz gücünü hatırlatıyor." Sanatçı, performansta bu resmin anlamını ve bugüne dair bize neler söyleyebileceğini araştırıyor ve izleyiciyi de kendi anlamını bulmaya davet ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güncel