14 Mayıs 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara7°C

BAŞBAKAN'DA İSRAİL AÇIKLAMASI

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda yapılan anlaşmayı, Başbakan Binali Yıldırım yaptı.

Başbakan'da İsrail açıklaması

27 Haziran 2016 Pazartesi 13:33

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda yapılan anlaşmayı, Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, "İsrail ile ilişkilerin normale döndürülmesi süreci başladı. En kısa sürede büyükelçiler karşılıklı faal hale getirilecek" dedi.

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yıldırım, İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi konusunda anlaşmanın sağlandığını açıkladı ve detayları açıkladı. İsrail ile ilişkilerin normale döndürülmesi sürecinin başladığını belirten Başbakan Yıldırım, "En kısa sürede büyükelçiler karşılıklı faal hale getirilecek. Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine 20 milyon dolar tutarında tazminat ödenecektir" dedi.

Mutabakatın uzun sürmesinin nedeninin, Filistin'de yaşayan Filistinlerin izolasyonu ve yardımların İsrail tarafından engellemesinden kaynaklandığını kaydeden Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Ashdot limanına 10 bin ton gıda yardımıyla hareket edecektir. Yardım AFAD koordinasyonunda olacak. Başka Gazze olmak üzere bölgenin elektrik ve su ihtiyacını karşılamak için çalışmalar başlayacak, 200 yataklı Filistin-Türkiye dostluk hastanesi en kısa sürede faal hale getirilecek. Ayrıca Toki'nin Gazze'de konut projesi var, bunun önünü açıyoruz. Varılan mutakabakın ülkemize ve Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Özellikle Gazze'de kardeşlerimiz çok acı çektiler, bir anlamda onlara nefes almalarını sağlayacağız."

Mutabakatla İsrail ile ilişkilerin normale döndüğünü belirten Başbakan Binali Yıldırım, "Filistin'e ambargo büyük ölçüde hafifletiliyor. En önemlisi de İsrail'in özür dilemesi şartı da sağlanmış oluyor" dedi.

Yıldırım, anlaşmanın yarın imzalanacağını, Bakanlar Kurulu tarafından Meclis'e havale edileceğini ve hemen gerekenin yapılacağını belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Siyaset