24 Kasım 2024
  • Bursa4°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara3°C

BALIK SEZONU BAŞLADI,PEKİ HANGİ BALIĞI ALMALI?

"Balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir"

Balık sezonu başladı,peki hangi balığı almalı?

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, satın alırken balığın bazı özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir" dedi.

Prof. Dr. Meriç Albay 1 Eylül'de su ürünlerinde av yasağının sona erdiğini, bu nedenle balık tüketiminin artacağını söyledi.

Albay, balıkların protein içeriği ile A, D, K ile B grubu vitaminler açısından zengin olduğunu vurgulayarak, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak olan balığın, insan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri ile Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA) içerdiğini de anlattı.

Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli

EPA ve DHA'nın kalp-damar, şeker ve kanser gibi hastalıklardan korunmada önemli etkisi olduğunu ve bunun sağlanması için haftada en az 2 kez balık tüketilmesi gerektiğini ifade eden Albay, şöyle devam etti:

"Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu 0-3 yaş dönemi için balık ayrı bir önem taşımaktadır. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının ve 7. aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerin tükettiği balık, beyin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir."

Prof. Dr. Albay, balığın, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ile birlikte tüketilmesinin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunduğuna değinerek, her ikisinin de taze olması durumunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.

"Taze balık gözünden anlaşılır"

Balık satın alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Albay, şunları söyledi:

"Satın alırken balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, balığın sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir. Konserve balık satın alırken, mutlaka etiket bilgiler okunmalı, son kullanma tarihine, kutuda delik ve hasar olmamasına dikkat edilmeli."

Prof. Dr. Albay, balığın 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Pulları ve içi temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra pişirilinceye kadar uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmeli" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri