29 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

BAĞIRSAKLARIMIZ KANSERLE MÜCADELE EDİYOR

ABD'deki bilim insanları, bağırsaklardaki yüzlerce trilyon mikroskobik boyuttaki tek hücrelilerden bazılarının kanserle mücadele ettiğini ortaya koydu.

Bağırsaklarımız kanserle mücadele ediyor

ABD'deki bilim insanları, bağırsaklardaki yüzlerce trilyon mikroskobik boyuttaki tek hücrelilerden bazılarının kanserle mücadele ettiğini ortaya koydu.

Voice of America (Amerika'nın Sesi)'nin haberine göre, fareler üzerinde araştırma yapan Chicago Üniversitesi’nden Tom Gajewsky ve meslektaşları, fare bağırsaklarındaki tek hücrelilerin, ölümcül melanom deri kanserine karşı çok güçlü bağışıklık tepkisi ortaya koyduğunu keşfetti. Farelere kemoterapide kullanılan PD L-1 ilacı verildiğinde tümörlerin neredeyse yok olduğu görüldü.

Bazı hastaların tümörlerinin tamamen yok olduğunu ve senelerdir sorunsuz yaşadıklarını kaydeden Tom Gajewsky, önemli olanın bağışıklık tepkisini daha güçlendirecek ve böylece daha fazla farenin tümörlere direnç göstermesini sağlayacak yöntemler geliştirmek olduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, bir laboratuardan alınan farelerin melanoma karşı dirençli olduğu fark edildi. Ancak başka bir laboratuardan alınan farelerde aynı direnç görülmedi. Fareler tek gruba indirgendiğinde ise tüm bireylerde görülen tümörler küçüldü. Bilim insanları, beraber yaşayan farelerin yararlı bağırsak mikrobiyotalarını paylaştığını düşünüyor.

Bifobacterium ailesi altındaki bağırsak bakterilerinin özellikle yararlı olduğu gözlemlendi. Gajewsky, Bifobacteriumların akciğer, boyun ve baş bölgesindeki kanserlerin tedavisinde kullanılabileceğini bildirdi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam