24 Kasım 2024
  • Bursa4°C
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C

ASPİR HASADI BAŞLADI

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında Aspir ürününde ilk hasat yapıldı.

Aspir hasadı başladı

 Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında aspir ürününde ilk hasat yapıldı. Afşin bölgesinde ilk defa yapılan aspir hasadı uygulanan 400 dekar alanda verimlilik yüz güldürdü. İlk defa ekilen alanda aspir hasadının buğdaydan 2 kat verimli olması ilçe tarım müdürlüğü çalışanlarını sevindirdi. hasat edilen aspir bitkisi biodizel üretiminde kullanılacak.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ’Proje Kenti Afşin’ programı kapsamında yetiştirilen aspir bitkisinin hasadı düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşma yapan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, aspir bitkisinin önemine değindi. Kurt, “İlçemiz tarımında yaygın bir anlayış olan nadasa bırakılan arazilerin nadas olarak kalmayıp milli ekonomiye kazandırılması ve çiftçimize gelir kaynağı olarak dönmesini hedefledik. İlçemizde tarım alanları olarak kullanılan 636 bin dekar arazinin yaklaşık olarak 3’de 1’i sulanabilir arazidir. Geriye kalan 400 bin dekarlık kısım ise kıraç arazidir. Bu kıraç arazilerin büyük bölümünde bir yıl ekim yapıp bir yıl tarlayı boş bırakma yani nadas yapılmaktadır. Aspir bitkisi nadasa bırakılan arazilerde tavsiye ettiğimiz düşünüldüğünde projemizin önemi daha net ortaya çıkacaktır. Aspir bitkisi nadas bitkisi desek de çiftçimizde ’aspir’in buğday ve arpayla karşılaştırdıklarını gördük. İlçe müdürlüğümüz ekiplerimizle yaptığımız analizlerde 100 kilogram aspirin arpa ve buğdaya göre 240-250 kilogram gelir elde edildiğini hesapladık” dedi.

Yüzyılın bitkisi olarak adlandırılan kinoa bitkisinin deneme ekimlerini de yaptıklarını ifade eden Kurt, kinoanın yetişkin insanın bütün gıdalarını karşılayan bir bitki olduğunu söyledi. Kurt, “Medyada süper tahıl olarak nitelendirilen, NASA’nın yaptığı araştırmalarda astronotların gıda ihtiyacı için kullanılan ve astronot gıdası adını alarak meşhur olan bu bitki içerdiği dengeli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve aminoasitlerle birlikte yetişkin insanın ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak bir bitkidir” ifadelerini kullandı.

Afşin’in tarımsal açıdan Kahramanmaraş’ın en önemli ilçelerinden biri olduğunu belirten Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Afşin’in tarımsal açıdan Kahramanmaraş’ın önde gelen ilçelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Aspir’in kuru tarım alanlarında rahatlıkla yetiştirildiğini belirten Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, ürünün bio-dizel üretiminde de kullanıldığını söyledi.
Emiralioğlu, “Bu bitki özellikle bio-dizel üretimi ve yağlı tohum olarak kullanımı, hayvanların beslenmesinde kullanılması gibi değişik alternatif kullanım alanlarının bulunması nedeniyle gözde bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Aspir’in bizim için en önemli avantajlarından bir tanesi kuru tarım alanlarına çok iyi adapte olmuş olmasıdır." şeklinde konuştu.

Buğday ve arpanın alternatiflerinin olduğunu belirten Afşin Kaymakamı Edip Budan da, “Tarım toplumu olarak; özellikle son dönemde gıdanın önemi dünyada anlaşıldıktan sonra alternatif ürünlere gerek çiftçilerin gelirlerinin arttırılması gerekse ülkemiz ve dünya toplumunun gıda ihtiyacının karşılanması için belli ürünlere yönelmek durumundayız." dedi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri