26 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

ALMANYA´DA "FARKLI" HAYAT VE İNANÇ TARZLARI HAKKINDAKİ ÖNYARGILAR YIKILACAK

KÖLN - Köln ve çevresindeki başarılı çalışmalarıyla tanınan Kültürler Arası Diyalog Derneği (IKULT) ile üniversiteliler derneği Young Academics (YA), Almanya´da PEGIDA ile bir kez daha gün yüzü

Almanya´da "farklı" hayat ve inanç tarzları hakkındaki önyargılar yıkılacak

KÖLN - Köln ve çevresindeki başarılı çalışmalarıyla tanınan Kültürler Arası Diyalog Derneği (IKULT) ile üniversiteliler derneği Young Academics (YA), Almanya'da PEGIDA ile bir kez daha gün yüzüne çıkan toplumlar arası önyargıları yıkacak bir projeye start verdi. "Almanya'da Hayat ve İnanç Tarzları" (Lebens- und Glaubenswelten in Deutschland) adlı proje kapsamında düzenlenen konferans ve etkinlikler yoluyla farklı toplumsal kesimlerin birbiriyle tanıştırılarak, kabul kültürünün geliştirilmesi hedefleniyor.

İlk etapta farklı tarihlerde sekiz etkinliği içeren projenin ilk etkinliği 21 Nisan'da Köln Üniversitesi'nde Psikolog ve Etnoloji Uzmanı Dr. Susanne Spülbeck'in sunduğu "Yabancı Önyargısı Nasıl Oluşur?" başlıklı sempozyumla gerçekleştirildi.

"ALMANYA'DA MÜSLÜMAN, HIRİSTİYAN YA DA ROMAN OLMAK"

"Almanya'da Hayat ve İnanç Tarzları" projesinin ikinci etkinliği ise 7 Mayıs'ta Dr. Nadjib Sadikou'nun sunacağı "Kültürlerarası İlişkiler" başlıklı konferans ile olacak. Daha sonraki etkinliklerde "Almanya'da Müslüman Olmak", "Almanya'da Yahudi Olmak" ve "Almanya'da Roman Olmak" gibi çeşitli inanç ve toplum gruplarını tanıtan etkinlikler gerçekleştirilecek. Projenin fikir babası olan YA Başkanı Necip Fazıl Bayraktar ve proje ortağı IKULT yetkilisi Mevlüt Özev her kesimin takdirini toplayan başarılı diyalog projesini anlattı.

Fikrin nasıl doğduğuna açıklık getiren Özev, "Necip Bey ve arkadaşları Almanya'da Pegida ile zirveye çıkan sosyal patlamaları göz önünde bulundurarak gelişmelere karşı bir günlük program düşünmüşler. Bize gelip teklifi yaptılar" dedi.

"ALMANYA'DA DOĞAN BİRİ, NASIL OLUR DA IŞİD'E KATILIR"

Necip Fazıl Bayraktar ise "Sadece Pegida değil. Örneğin IŞİD'le yaşadığımız şaşkınlık: Nasıl olur da bir insan burda doğup büyüyüp cihat edeceğim diye Irak'a gidebilir? Bunları hükümetler çözemiyor. Bu sosyal sorunları çözmek, insanlarımızı bilinçlendirmek için böyle bir şey düşündük ve bu konularda tecrübesiyle bilinen IKULT'a geldik." diye konuştu. IKULT yönetiminin bu fikri çok beğendiğini, ancak konuyu bir günlük etkinlikle sınırlayarak projeye yazık etmek istemediğini aktaran Bayraktar, "Bu şekilde sekiz etkinlik programı doğdu." dedi.

Bu arada "İnsan bilmediğinin düşmanıdır" atasözünü de hatırlatan Bayraktar, "Okuduğum elit okuldaki Alman çocukların Türklerle hiç ilişkileri olmamıştı. Biz arkadaşlık yaptıkça Türklerle alakalı genellemeler yapmamaya başlamışlardı. Bu konular ele alınmadığı zaman sorun büyüyor, Pegida gibi hareketler doğuyor. Bu projede işte bu sorunlar ele alınacak." ifadelerini kullandı.

TANIŞMA VE BARIŞ İÇİN ALTYAPI HAZIRLIYORLAR

Önemli bir kısmı Köln Üniversitesi'ne ait salonlarda ve bir kısmı da IKULT bünyesinde düzenlenecek olan etkinliklerin özellikle akademisyen ve üniversitelileri hedef aldığını vurgulayan Mevlüt Özev ise konuların iyice tartışılması, fikir alış verişlerinde bulunulup tanışmalarla yakınlaşmaların sağlanmasını istediklerini belirtti. Mevlüt Özev proje kapsamındaki hedefleri hakkında şunları söyledi: "Bu bir tanışma ve barış için altyapı hazırlama projesi. Farklı yaşam tarzlarına kendilerini tanıtmaları için bir imkan sunuyoruz. 'Önyargı ve Farklı Kültürlerin Birlikte Yaşaması' konulu etkinliklerle altyapıyı oluşturduktan sonra, yaşam tarzlarını anlatan etkinliklere geçeceğiz. Son program da toparlayıcı nitelikte olacak. Programlar kitaplaşacak ve daha iyi bir birlikte yaşam için öneriler oluşturacağız." CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri