22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

7 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ OCAK VE BERABERİNDEKİ SORULAR

Bu maden ocaklarının kapalı olup olmadığı hangi sıklıkla kontrol edilmektedir?

7 İşçinin Öldüğü Ocak Ve Beraberindeki Sorular

20 Ekim 2017 Cuma 14:06

Şırnak'taki maden ocağında 7 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan göçük faciasından sonra yapılan açıklamalarla hükümetin sorumluluktan kaçmaya çalıştığını belirten CHP'li İrgil, "Bölgede bizden habersiz kuş bile uçamaz diyenler hafriyat taşıyan kamyonları görmüyor" dedi.
CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, ocağın kaçak olduğunu açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bölgede terör örgütlerine finansman sağlayan kömür ocakları bulunduğunu belirten İçişleri Bakanı'na birer önerge vererek şu sorulara yanıt istedi:
Ruhsatsız, izinsiz, kapalı olan, kapalı olduğu bilinen ve zaman zaman da kapalı olup olmadığı kontrol edilen maden ocağı sayısı nedir? Bu ocakların yeri ve isimleri nelerdir?
İşletme ve güvenliği riski barındırdığı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından faaliyeti durdurulan maden ocağı sayısı nedir? Bu ocakların yeri ve isimleri nelerdir?
Bölgede tespit edilmiş kaçak maden ocağı sayısı nedir? Bu kaçak ocakların kaç tanesi terör örgütlerine finansman sağlamak için çalıştırılmaktadır?
Bölgede terör örgütlerine finansman sağladığı için kapatılmış ocak sayısı nedir?
İçişleri Bakanlığına bağlı kurumların kaçak ocaklara yönelik yaptığı çalışmalar nelerdir?
 
KAPATILDIYSA İHALEYE NASIL ÇIKIYOR?
 
7 işçinin öldüğü göçük sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kömür ocağının işletme ve güvenliği riski barındırdığı için 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu ve buranın kaçak çalıştırıldığını açıklamıştı.
Ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis tutanaklarına da yansıyan şu ifadede bulundu: "Ruhsatsız, izinsiz, kapalı olan, kapalı olduğu bilinen ve zaman zaman da kapalı olup olmadığı kontrol edilen bir maden. Maalesef, burada, para hırsıyla, kaçak yollarla çalıştırma yapan birileri var."
Bu açıklama sonrası CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 2013'te faaliyetinin durdurulduğu söyleyen ocağın 2017 yılında ihaleye çıkarıldığını ifade etti. Akın, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin yıllardır burayı özel sektöre ihale usulü verildiğini belirterek 2017 yılında Resmi Gazetede yayınlanan ihale ilanını ortaya çıkardı.  
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Meclis'te bir açıklama yaptı ve "Terör örgütünün finans kaynaklarından bir tanesi de kömür ocaklarıdır, yani o bölgedeki kömür ocaklarıdır. 2013'te oranın ruhsatı iptal edilmiştir ve iki-üç ay önce de orayla ilgili ve bölgeyle ilgili gerekli güvenlik önlemleri güvenlik kuvvetlerimizce de alınmıştır" diye konuştu.  
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem