ZEYTİNYAĞI DEMANS RİSKİNİ AZALTABİLİYOR
Dengeli ve sağlıklı zeytinyağı tüketiminin 6 yolu...
04 Temmuz 2024 Perşembe 09:45
Homeros’un “sıvı altın” olarak tanımladığı zeytinyağı, birçok faydasının yanında demans hastalığının önlenmesinde de önemli rol oynayabiliyor.
Binlerce yıldır Akdeniz havzasında yetişen zeytinyağı, Antik Yunan'dan Roma'ya, Osmanlı'dan günümüze kadar mutfakların ve sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Günümüzde sağlık bilimleri alanında yapılan araştırmalar, doğru beslenmenin ve besin tercihlerinin sağlık üzerindeki derin etkilerini giderek daha fazla ortaya koyuyor. En son çalışmalar ise zeytinyağının, özellikle demans gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenmesinde kritik bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
28 yıl boyunca 92.383 yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, günlük 7 gramdan fazla zeytinyağı tüketiminin (yaklaşık 1 yemek kaşığı), hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere göre demans kaynaklı ölüm riskini %28 oranında azalttığını ortaya koydu. Bu bulgular, zeytinyağının sadece bir mutfak ürünü olmanın ötesinde, beyin sağlığını koruma ve demans riskini azaltma potansiyeline de sahip önemli bir besin olduğunu ortaya koyuyor.
Demansın Karşısında Güçlü Kalkan!
Uzm. Dr. İrem Önlen, konuyla ilgili şunları söyledi: “Beynimizin %60’ı yağ asitlerinden oluşur. Bunun yarısı doymamış yağ asitleri, diğer yarısı doymuş yağ asitidir. Doymuş yağlar hücre zarının %50’sini oluşturur, metabolizmanın çalışmasında ve kan akışkanlığında önemli önemli rol oynarlar.
Zeytinyağının sağlık üzerindeki faydaları uzun yıllardır geniş çapta araştırılıyor ve bazı çalışmalar zeytinyağının demans riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Zeytinyağı, özellikle Akdeniz diyeti ile birlikte tüketildiğinde, beyin sağlığını koruyucu etkiler gösterebiliyor.”
Beyin Fonksiyonlarını Destekliyor
Yapılan bir çalışmada, polifenol açısından zengin bir diyetin (Akdeniz diyeti gibi) bilişsel performansı artırabileceğinin ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğinin ortaya çıktığına da değinen LifeClub Hekimi Uzm. Dr. İrem Önlen, “Özellikle sızma zeytinyağı, yüksek miktarda antioksidan ve anti-inflamatuar bileşikler içerir. Polifenoller, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerini koruyabilir. Oksidatif stres, beyin hücrelerinin zarar görmesine ve bilişsel fonksiyonların bozulmasına yol açabilir. Polifenoller, bu zararı azaltarak beyin sağlığını destekleyebilir.
Zeytinyağında bulunan polifenoller ve oleik asit (doymamış yağ asidi), beyin hücreleri arasındaki bağlantıları (sinapsları) güçlendirebilir ve sinaptik plastisiteyi artırabilir. Bu, öğrenme ve hafıza gibi bilişsel süreçlerin iyileşmesine katkıda bulunabilir. Ayrıca nöroprotektif özelliklere sahip olabilir, yani beyin hücrelerini hasardan koruyabilir ve nörodejeneratif hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilir.
Ancak, bu etkilerin tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır. Zeytinyağını sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketmek faydalı olabilir, ancak demans riskini azaltmak için diğer sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları da önemlidir” dedi.
Sağlık İçin Nasıl Tüketmeliyiz?
Zeytinyağı tüketiminin Akdeniz diyeti ile birlikte bilişsel gerilemeyi koruduğuna dair önemli kanıtlar elde edildiğine dikkat çeken Diyetisyen Zehra Elban ise, zeytinyağını dengeli ve sağlıklı kullanım için ipuçlarını ise şöyle sıraladı:
Salatalarda Kullanın: Salatalarınıza, hazır soslar eklemek yerine, zeytinyağı ve limon ile kendi sosunuzu oluşturarak yağ alımınızı artırabilirsiniz. Salataların içine doğrudan zeytinyağı gezdirmek de bir seçenektir. Sabah kahvaltılarınızda domateslerinizin üzerine gezdirebileceğiniz gibi.
Sote ve Yemeklerde Kullanın: Zeytinyağı, sebzeleri veya etleri sotelemek veya yemeklerde kullanmak için sağlıklı bir seçenektir.
Ekmekle Tüketin: Zeytinyağına az miktarda sirke veya baharat ekleyerek ekmek üzerinde kullanabilirsiniz. Özellikle tam tahıllı ekmeklerle birleştiğinde sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.
Pesto veya Humus Yapımında Kullanın: Zeytinyağı, pesto sos veya humus gibi sağlıklı soslar ve ezme yapımlarında kullanılabilir. Bu tarz soslar ve ezmeleri yemeklerinizin yanında veya atıştırmalıklarda tercih edebilirsiniz.
Dip Sos ve Marinatlar İçin Kullanın: Zeytinyağı, dip soslar veya et, tavuk gibi yiyecekleri marine etmek için ideal bir seçenektir.
Tatlılarınıza Ekleyin: Bazı tatlı tariflerinde zeytinyağı kullanımı oldukça şaşırtıcı olabilir. Örneğin, zeytinyağlı kek veya kurabiye tarifleri deneyebilirsiniz.
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Bu belirtiler Polikistik Over Sendromu olabilir"Tanı konulması için şu 3 belirtiden 2 tanesinin olması gerekir"04 Kasım 2024 Pazartesi 18:23YAŞAM
- Oyun bağımlılığı giderek artıyorÇocuklarda hangi yaş grubunda hangi bilgisayar oyunları tercih edilmeli?04 Kasım 2024 Pazartesi 18:08YAŞAM
- Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!İki durumun birbirini etkileyebileceğini söylüyor.31 Ekim 2024 Perşembe 18:51YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.