22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

YILDIRIM'DA ARAÇ KİRALAMAYA 186 MİLYON!

Sıfır kilometre satın alınsa 50 milyon lira!

Yıldırım'da araç kiralamaya 186 milyon!

03 Mayıs 2020 Pazar 12:07

Yıldırım Belediyesi'nin, 90 adet araç kiralama işine 94 milyon 840 bin lira para ödediği ortaya çıktı. Borç batağındaki belediyenin 6 yıllık araç kiralama bedelinin ise, 186 milyon 310 bin liraya ulaşacağı öğrenildi. Belediyenin söz konusu dönemde bu araçları kiralamak yerine satın alması halinde, 130 milyon lira gibi dev bir bir tasarrufta bulunabileceği hesaplandı.MHP Yıldırım Meclis Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, 'Kara Delik' uyarısında bulundu.


Bursa haber...


Bursa'da astronomik rakamlara ulaşan borçlarıyla dikkat çeken Yıldırım Belediyesi, bu kez de hizmet aracı kiralamalarına verdiği yüksek ücretlerle gündeme geldi. Yıldırım Belediyesi'nin 3 yılda toplam 90 adet araç kiralama işine 94 milyon 840 bin lira ödediği saptandı. 2019-2022 dönemiyle birlikte, araç kiralama karşılığında belediyenin kasasından çıkacak olan para miktarının 186 milyon 310 bin liraya ulaşacağı belirtildi. 


BİLGİLİ'DEN "KARA DELİK" UYARISI!


MHP Yıldırım Meclis Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, AK Parti yönetimine tasarruf çağrısına bulundu. Yıldırım Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplantısında sözalan Bilgili, "Lüzumsuz ve fantastik harcamalardan mutlaka kaçınmamız gerekir. Sizlere emanet edilen fakir fukaranın vergilerinden oluşan paraların doğru ve yerinde kullanılması bir sorumluluktur. Biz de takipçisiyiz." diye konuştu.


Konuşmasında çarpıcı rakamlar paylaşan ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yıldırım ile belediye yönetimine tasarruf çağrısında bulunan İhsan Bilgili, şunları söyledi: 


"Kara delik diye gördüğüm temizlik işleri için araç kiralama, park bahçeler için araç kiralamalar ve fidan alımları, fen işleri için iş makinası kiralamaları ve asfalt yaptırılması ve yine hizmet aracı kiralamaları gibi uygulamaların yeniden masaya yatırılması ve bu kalemlerden ne kadar tasarruf edebilir diye ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir. Bir örnek verecek olursak: Yıldırım Belediyesi 69 mahallenin tamamında çöp toplama ve temizlik hizmetleri için sadece araç kiralama işine 2016-2019 dönemi (32 ay) 1.bölge mahalleler için 40.427.028.-, 2.bölge mahalleler için ise 54.413.067.-TL olmak üzere toplam 94.840.095.-TL ödeme yapıyor. 


Yine bu durum 2019-2022 dönemi (36 ay) için ise ara ödemelerde dahil edildiğinde 91.470.529.-TL ödeniyor. Sadece 6 yıllık araç kiralama toplamımız 186.310.624.-TL dır. Personel zaten belediyeden... Şimdi üzerinde düşünmek gerekmiyor mu? Toplam 90 aracın kiralanması için bu kadar para verilir mi? Bu araçları Belediye olarak ikinci eli 25 milyon, sıfırı fabrika çıkışı azami 50 milyona alınabilir. Sadece bir dönem için tasarruf miktarı 130 milyon olacaktır. Bu araçlar artık devamlı olarak sadece amortisman giderleriyle Belediye hizmetlerinde kullanılacaktır."


 

SADECE BİR BİLBOARDIN AYLIK ELEKTRİK GİDERİ 5 BİN LİRA!


Belediyenin elektrik harcamalarından da örnek veren İhsan Bilgili, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Küçük bir örnekte elektrik sarfiyatından verelim. Cazibe merkezinin sadece bir aylık (Mayıs 2019) elektrik gideri 22 bin 341.TL. Aynı tarihte Barış Manço Kültür Merkezi'nin 20 bin 346. Vişne caddesindeki tanıtım panosu yani bilboardın doğu yüzünün 2 bin 660, -batı yüzünün 2 bin 425 olmak üzere aylık gideri 5 bin 85 TL dır. Bu ve benzeri örneklerde görüleceği üzere bir tasarruf bilincinin oluşmasını ve  önlemler hususunda ciddi düşünülmesini tavsiye ediyoruz. 


Çöp toplamada yeni yöntemler bulmalıyız. Çöpün evlerden az çıkması veya ayrıştırılarak bırakılması için bilinçlendirme çalışması yapılmalı, evhanımları bir ödül sistemiyle teşvik edilmelidir. İmar planlarına maddeler koymak suretiyle modern şehirlerde olduğu gibi ortak mekanlarda çöplerin toplanması sağlanmalıdır. Caddelerde veya sokakların müsait yerlerine konulacak sabit çöp konteynerleri vasıtasıyla her evin önünde değil belirlenmiş alanlardan çöp toplanmak suretiyle daha az zaman, personel, araç ve yakıtla bu hizmetin verilmesi rahat sağlanabilir. 


Ulaşım konusunda Yıldırımda tıkanan cadde ve sokakların açılması ve şehrin rahatlaması için Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına koymalıdır. Yıldırımda ulaşım ana arterlerinin açılması için bir tespit yapılmış ve 24 noktanın öncelikli olarak açılması Büyükşehirden istenmiştir. 2035 yılı ulaşım master planını Büyükşehirde kabul ederken de ifade etmiş olduğumuz üzere metro ve hafif raylı sistem uygulamalarını çok önemli görmekle birlikte öncelikli olarak Yıldırımda açılması gereken arterlerin plana dahil edilmesi ve Büyükşehir Belediyesinin yatırım yapması gerekmektedir. Yıldırımın talihini değiştirmek hususunda hep birlikte elele vermeliyiz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet