30 Nisan 2024
  • Bursa14°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara14°C

"YENİŞEHİRDE KİMYASAL ÇÖPLÜK İSTEMİYORUZ "

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde vatandaşlar tepkili...

"Yenişehirde kimyasal çöplük istemiyoruz "

27 Kasım 2019 Çarşamba 14:28

Yenişehir'de faaliyete geçmesi planlanan kurşun çinko bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı protesto edildi.Yenişehir Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenen protestoya bölge halkının katılımı yoğun oldu.

Bursa haber...

Yapılan basın açıklamasında, yakında faaliyete geçmesi planlanan kurşun çinko bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajının, Kirazlıyayla 'ya 225 metre, Beypınarı' na 2,5, Reşadiye ve Kozdere' ye 3,5 Barcın, Demirboğa ve İznik Gölü'ne ise 4 km. mesafede olduğu belirtildi.

Açıklamada, firmanın 2013 yılında 24.89 hektarlık alan için ruhsat başvurusu yaparak ÇED gerekli değildir belgesi aldığı vurgulandı.

Firmanın 2015 yılında kapasite artışına giderek alanı 273 hektara çıkardığı ve 2015 de aldığı raporda zenginleştirme yapmayacağını, flotasyon işlemini başka bir yerde yapacağını belirttiği ifade edilirken 2019'a gelindiğinde tekrar bir kapasite artışıyla hem ruhsat alanının 345,62 hektara çıktığı hem de 'yapmayacağız' dedikleri zenginleştirme tesisi ve atık barajının projeye ilave edildiği belritildi.

Tesiste günde 1000 ton, yılda 300.000 ton cevher işleneceği, her gün 894 ton zehirli balçığım toprağa gömüleceği iddiası dikkat çekti.

Açıklamda "Söz konusu işletmede sadece Kirazlıyayla maden bölgesinden değil, Kütahya Balikesir Çanakkale illerinden gelen cevherde zenginleştirilecek ve çıkan zehirli atık bizim topraklarımıza gömülecektir. Hatta Kirazlıyayla'da rezervin bitmesi durumunda tüm cevherin dışarıdan sağlanacağı kendi ÇED raporlarında belirtilmiştir. Firmanın çıkaracağı günlük, her 55 ton cevher için 894 ton toprağımızın kimyasallarla kirletilmesini ve yaşam alanımıza gömülmesini istemiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Yine açıklamda "Firma Su ihtiyacını Göllüce Sulama Kooparatifine DSİ tarafından tahsis edilmiş100.000 m3 sudan, İznik Gölünden ve yer altı suyundan sağlayacağını belirtmektedir. İznik gölü stratejik su kaynağı olarak geçmektedir. Ve şu anda vahşi kullanım ve iklim değişikliği sebebiyle İznik Gölü su seviyesi tehlikeli sınıra yaklaşmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Firmanın günde 1000 ton tuvenan cevher için her saat başı 84 ton su kullanması gerekiyor. Bu günde 2 bin ton, yılda 600 bin ton demektir. Firma her ne kadar atık barajından suyu arıtıp tekrar prosese geri kazanacağız dese de projelerinde suyun nasıl sisteme geri aktarılacağı ve nasıl arıtılacağı ile ilgili bir çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. İnsan varlığının sürdürülebilmesi için gerekli kaynakların bu şekilde tüketilmesinde biz kamu yararı görmüyoruz. Ama cep telefonu diyen insanlara 1 dakika boyunca nefeslerini tutmayı ve temiz suya ulaşamadıkları için ölen binlerce insanı ve çocuğu gözlerinin önüne getirmelerini rica ediyoruz. Bizler Yenişehir halkı olarak topraklarımızda kimyasal çöplük istemiyoruz. Bursa Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tabii kaynaklar ve Enerji Bakanlığı ndan firmanın başvurduğu izinler için olumsuz cevap verilmesini ve ruhsatının iptal edilmesini istiyoruz. Bizler yuvamız bildiğimiz bu toprakların Lübnanlı bir firma para kazansın diye yok edilmesini istemiyoruz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa