YENİ YIL HEDEFLERİNİZ İÇİN 12 İPUCU
Hiç uygulanmayan yeni yıl kararları için psikolog önerisi...
30 Aralık 2022 Cuma 12:11
Psikoloji Uzmanı Rana İrem Güler, yeni yılda yeni hedefler seçen kişilere, bu hedeflere varmak için yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulundu. Ulaşılabilir bir hedef ve küçük adımlarla başlamanın, sürecin en önemli kısmı olduğuna dikkat çeken Psikolog Güler, yazılı bir liste hazırlayarak plan yapmanın önemine değindi ve “Hedefinize giden yol her zaman düz değildir ve yol boyunca genellikle zorluklar olacaktır. Bunun yerine, tekrarları öğrenme fırsatları olarak görün. Kendi sırtınızı sıvazlayın ve yürümeye yeniden başlayın” dedi.
Rana İrem Güler, kötü alışkanlıkları değiştirmek ve psikolojik, duygusal, sosyal, fiziksel veya entelektüel yönden yeni kararlar alınan yeni yılda uygulanabilecek stratejiler hakkında önemli bilgiler verdi. “Değiştirmeye çalıştığınız alışkanlıkların gelişmesi muhtemelen yıllar aldı, o halde bunları sadece birkaç hafta veya ay içinde değiştirmeyi nasıl bekleyebilirsiniz?” diyen Psikolog Güler hedefe gitmek için şu önerileri sıraladı:
Spesifik bir hedef seçin
Öncelikle ulaşılabilir bir hedef seçmek gerekli. Pek çok kişi yeni yılda kilo vermek istiyor. Bu kadar belirsiz bir hedef yerine 10 kilo vermeyi hedef haline getirebilirsiniz. Hedefinizin sert değil gerçekçi olduğundan emin olun. Somut, ulaşılabilir bir hedef seçmek aynı zamanda size yıl boyunca hedefinize tam olarak nasıl ulaşacağınızı (ve bağlı kalacağınızı) planlama fırsatı verir.
Her seferde tek bir hedefe odaklanın
Büyük bir hedefiniz varsa teker teker üzerinde çalışmak üzere yönetilebilir parçalara ayırın. Aynı anda çok fazla şey üstlenmek göz korkutucu olabilir. Küçük bir hedefe ulaşmak bile kendinize olan inancınızı artırabilir. Yeni davranış kalıpları oluşturmak zaman ve sürekli çaba gerektirdiğinden özellikle zor olabilir. Bu zorluk fazlasıyla stres yaşamanıza sebep olabilir. Bu stres yeni bir davranışı alışkanlık haline getirmeyi engelleyecektir. Ancak spesifik ve ulaşılabilir bir hedefe odaklanmak, bir alışkanlığı korumayı çok daha kolay hale getirir.
Planlamaya zaman ayırın
Hedefinizi seçmek için son dakikaya kadar beklemeyin. Akıllıca seçim yapmak ve kapsamlı bir planlama yapmak, herhangi bir hedefe ulaşmanın temel parçalarıdır. Beyin fırtınası yapmanız ve şu soruları bir kağıt üzerinde cevaplamanız size yardımcı olabilir: Bununla nasıl başa çıkacağım?, Hangi adımları atacağım?, Bunu neden yapmak istiyorum?, Kendimi doğru yolda tutmanın yolları neler?
Liste halinde, detaylı plan yapın
Hedefinizi yazarak, bu hedefe ulaşmak için yapabileceğiniz şeylerin bir listesini yapın. Ayrıntılı bir yazılı plan, hedefinize bağlı kalmanıza yardımcı olabilir. Zorluklarla karşılaştığınızda hangi taktikleri kullanacağınızı düşünmenizi sağlar. Plan yapmadan bir hedefe varmaya başlarsanız, herhangi bir engel, aksilik veya dirençle karşılaştığınızda çabucak pes edebilirsiniz. Örneğin, hedefiniz haftada üç kez koşmaksa, dört gün üst üste kaçırdıysanız ne yapacaksınız ve bir hastalık veya yaralanma nedeniyle izin almanız gerektiğinde nasıl ilerleyeceksiniz?
Küçük adımlarla başlayın
Çok fazla şeyi çok çabuk üstlenmek, pek çok yeni yıl kararının başarısız olmasının yaygın bir nedenidir. Bunun yerine, büyük hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak küçük adımlar atmaya odaklanın. Maraton koşmaya karar verdiyseniz, haftada iki veya üç kez yürüyüşe çıkarak başlayın. Yavaş yavaş, daha uzun koşulara çıkın ve haftada daha fazla gün egzersiz yapın. Bu değişiklikler küçük gibi görünse de yeni alışkanlıklarınıza bağlı kalmanızı kolaylaştırır ve uzun vadeli başarı olasılığınızı artırır.
Geçmişteki hataları tekrarlamayın
Yeni yıl hedefinizi korumak için başka bir strateji, her yıl aynı kararı vermemektir. Geçmişte denediğiniz aynı hedeflere ulaşmayı seçerseniz, önceki sonuçlarınızı değerlendirmek için biraz zaman ayırın. Hangi stratejiler en etkiliydi? Hangileri en az etkiliydi? Geçmiş yıllarda kararınızı korumanıza ne engel oldu? Yaklaşımınızı değiştirerek, bu yıl hedeflerinizden sonuç alma olasılığınız artacaktır.
Değişim bir yarış değil bir hedeftir
Değiştirmeye çalıştığınız sağlıksız veya istenmeyen alışkanlıkların gelişmesi muhtemelen yıllar aldı, o halde bunları sadece birkaç gün, hafta veya ay içinde değiştirmeyi nasıl bekleyebilirsiniz? Kendinize karşı sabırlı olun. Bunun bir yarış değil bir süreç olduğunu anlayın. Bir veya iki yanlış adım atsanız bile, yeniden başlayabilir ve hedefinize giden yolculuğunuza devam edebilirsiniz.
Destek alın
Sağlam bir destek sistemine sahip olmak, motive olmanıza ve sorumlu kalmanıza yardımcı olabilir. Hedefinizde size katılacak benzer düşünen bir arkadaş edinin. Yakın arkadaşlarınıza veya ailenize hedeflerinizin ne olduğunu açıklayın ve onlardan hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmalarını isteyin. Daha da iyisi, hedefinizi paylaşan bir gruba katılarak başkalarının yardımını alın.
İlham kaynağı bulun
Yeni yıl kararının ilk günlerinde, muhtemelen hedefinize ulaşmak için kendinden emin ve yüksek motivasyonlu hissedeceksiniz. Sabah 6'da kendinizi spor salonuna sürüklemenin veya nikotin yoksunluğunun getirdiği baş ağrılarıyla dişlerinizi gıcırdattığınızda motivasyonunuz azalabilir. İşte böyle anlarda, hazırladığınız listeye ve ilham kaynaklarınıza bakın.
Esnek olun, planları değiştirebilirsiniz
Mevcut yaklaşımınız işe yaramıyorsa, stratejilerinizi yeniden değerlendirin ve yeni bir plan geliştirin. Planınız ve hatta nihai hedefiniz konusunda esnek olmak, başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
Bir çözüm günlüğü tutun
Başarılarınız ve mücadeleleriniz hakkında yazabileceğiniz bir çözüm günlüğü tutmayı düşünün. Hedefinize ulaşmak için neden çalıştığınızın nedenlerini yazın. İlerlemenizin kaydını tutmak çabalarınızın kanıtını elinizde tutmak ve geri dönüp baktığınızda ne kadar ilerlediğinizi görmek demektir.
Kendinize nazik olun
Aniden kötü bir alışkanlığa dönerseniz, bunu bir başarısızlık olarak görmeyin. Hedefinize giden yol her zaman düz değildir ve yol boyunca genellikle zorluklar olacaktır. Bunun yerine, tekrarları öğrenme fırsatları olarak görün. Kendi sırtınızı sıvazlayın ve yürümeye yeniden başlayın. Bazen başarı ve başarısızlık arasındaki fark, basitçe doğru hedefi ve ona ulaşmak için kullandığınız süreci seçmektir. En önemlisi, kendinize karşı nazik ve esnek olmayı ve yol boyunca her türlü ilerlemeyi kutlamayı unutmayın.
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.