YENGESİ FULL ÇEKMİŞ
KPSS soruşturmasında iddianame tamam

17 Kasım 2016 Perşembe 11:23
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik" ile "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından 91 şüpheli hakkında daha iddianame düzenleyerek, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İddianamede, Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu ile eşi Aygün Baransu da bulunuyor. İddianamede, soruşturma konusu sınava girmeyen Yalçın Baransu'nun, bazı adaylara soruları verdiği, eşi Aygün Baransu'nun ise soruları sızdırılan sınavda 120 sorunun tamamını doğru cevapladığı kaydedildi.
Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırlayarak Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamenin kabulü halinde şüpheliler, daha önce açılan davalarda olduğu gibi "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanacak ve daha önce 2010 KPSS'ye ilişkin açılan dava sayısı 5'e, bu davalardaki sanıkların sayısı ise 475'e yükselecek.
BARANSU'NUN AĞABEYİ DE İDDİANAMEDE
Şüpheliler arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in akrabası Muhammet Sait Gülen, gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu ile eşi Aygün Baransu da bulunuyor. İddianamede, soruşturma konusu sınava girmeyen Yalçın Baransu'nun, bazı adaylara soruları verdiği aktarıldı. Eşi Aygün Baransu'nun ise soruları sızdırılan sınavda 120 sorunun tamamını doğru yaptığı, bu sınavın iptalinin ardından yapılan tekrar sınavına ise girmediği kaydedildi.
İddianamede 10 Temmuz 2010'daki KPSS'ye 294 bin 909 kişinin katıldığı belirtilerek, sınavda yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'inin kendi arasında telefon irtibatının bulunduğu, bunlardan 907’sinin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği ifade edildi. Şüphelilerden yüzde 61'inin, Gülen cemaatine ait Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinden soruları dağıtan ve yurt dışına firar eden Mehmet Hanefi Sözen ile cemaate ait Maltepe Dershanesinden soruları dağıtan Nebil Ekiz'e kadar ulaşan irtibatlarının bulunduğuna yer verilen iddianamede, yüksek net yapan adayların bin 148'inin akraba, bunların 896'sının karı koca olduğu, eşlerin 453'ünün tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği bildirildi.
Yüksek net yapan adayların 2 bin 690'ının aynı firma veya kurumda çalıştığı, 10 ve üzeri adayın çalıştığı iş yeri kaydı baz alınarak yapılan değerlendirmede ise 167 kurum ve özel şirkette 2 bin 39 adayın görev yaptığı, bunların 970'inin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği aktarılan iddianamede, 3 bin 227 adayın bin 136'sının aynı adresleri, 217 adayın aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak beyan ettiklerine dikkat çekildi.
İptal edilen sınavda yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 175'inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına katılmadığına işaret edilen iddianamede, sınava katılanların ise bin 1999'unun puanını düşürdüğü aktarıldı.
'BİR ÇOK SINAVIN SORULARINI ELE GEÇİRDİ'
İddianamede, 120 sorunun tamamını doğru yapan 350 adaydan 148'inin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Açıklanan nedenlerle, eldeki veriler birlikte değerlendirildiğinde soru hırsızlığı eyleminin örgütlü bir yapı ve organizasyonu olmaksızın gerçekleştirilemeyeceği, soruşturmanın konusunu oluşturan bu örgütün, bireylerin Anayasa'dan kaynaklanan fırsat eşitliği gibi temel haklarını ortadan kaldırarak, toplum düzenini, kamu güvenliği ve barışını tehlikeye düşürdüğü, gerçekleştirdiği eylemlerle vatandaşların, devlet erkleri yasama, yürütme ve yargıya olan güven duygusunu zedelediği, devletin kılcal damarlarına nüfus etmenin yolu olarak kullanıldığı aşikardır. FETÖ'nün 2010 KPSS ile birlikte 2009 KPSS, 2012 KPSS, 2011 ve 2012 Hakimlik Sınavı, 2011, 2012 ve 2013 YDS, ALES, 2012 üniversite sınavı, Jandarma Sınavları, Askeri Liseler Sınavları, Polis Koleji ve Akademi Sınavları,TİB kurum sınavı gibi ÖSYM ve kurumların yaptığı birçok sınavın sorularını ele geçirdiği anlaşılmıştır."
İddianamede, Temmuz 2010'daki genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanları sorularının sınavdan önce elde edilerek dağıtıldığının jandarma kriminal, emniyet bilişim uzmanlığı, TÜBİTAK raporları, şüpheli ikrarları, müşteki ve tanık beyanlarına göre "kesin ve net" olduğu vurgulandı.
YÖK Denetleme Kurulunun hem eğitim bilimleri hem de genel yetenek alanı sorularının binlerce adaya ulaştığına ilişkin raporuna rağmen sadece eğitim bilimleri alanı sınavının iptal edilerek tekrarlandığına yer verilen iddianamede, bu nedenle birçok adayın iptal edilmeyen genel kültür ve genel yetenek puanına göre devlet memurluğu kadrolarına atandığı kaydedildi.
KPSS'ye ilişkin soruşturmaları yürüten Savcı Erkman, ilk davayı 230 kişi hakkında 25 Aralık 2015'te açmıştı. İddianamede, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından, Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşıldığı bildirilmişti.
DEVLET ZARARA UĞRATILDI
İlk iddianamede, "Soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu kişiler haricinde sınava giren birçok adaya örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumundakilerin birlikte hareket ettiği, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu tespit edilmiştir. Delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü gerçekleştiği anlaşılmıştır." tespitinde bulunulmuştu.
Sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilen açıklamada, profilleri, iş yerleri, mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları belirtilmişti. İddianamede, 2010'daki KPSS eğitim bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı öne sürülmüştü.
KPSS kapsamındaki ikinci davada 51 sanığa aynı suçlamalar yöneltilmişti. Üçüncü davada ise ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi sanık olarak gösterilmişti. KPSS'ye ilişkin son dava ise 100 sanık hakkında açılmıştı. Bu davalar da halen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.
Yorumlar
Gündem
Ünlü isimler gözaltına alındı!İstanbul'da yürütülen uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak İstanbul il jandarma komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:39GÜNDEM
Gain Medya soruşturmasında ünlü sunucu Okan Karacan gözaltına alındıGain Medya soruşturması kapsamında sunucu Okan Karacan gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:34GÜNDEM
Güllü'nün ölümünde çarpıcı iddialar! Cinayet mi? Kaza mı?Güllü'nün ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada kardeşleri Kader Tut ve Raşit Günyer'in avukatı, son günlerde müvekkilleri hakkında ortaya atılan iddiaları reddederek, tek amaçlarının kardeşlerinin ölümünün aydınlatılması olduğunu söyledi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:13GÜNDEM
Başkente gökyüzünden bilinmeyen bir cisim düştü!Ankara'nın Elmadağ ilçesinde gökyüzünden büyük bir gürültüyle düşen bilinmeyen cisim halen aranıyor.16 Aralık 2025 Salı 10:31GÜNDEM
İnanılmaz iddialar! Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu trafiğini deşifre ettiHabertürk'ün eski Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un tutuklandığı uyuşturucu soruşturmasında yeni detaylar ortaya çıktı.16 Aralık 2025 Salı 10:25GÜNDEM
Cami önlerinde şans oyunu satışı yasaklandıİstanbul Valiliği, milli piyango bileti ve diğer şans oyunlarının satışına dair bir genelge yayımladı. Cami avlusu ve ibadethane önlerinde milli piyango biletleri ve diğer şans oyunlarının satışının yasaklandığı belirtildi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:12GÜNDEM
Güllü'nün oğlu camı kırıp gizlice eve girmiş!Ünlü sanatçı Gül Tut'un ölümünün ardından kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in annesini kasten öldürme suçlamasıyla tutuklandığı soruşturmada bu kez Güllü'nün oğlu Tuğberk Yağız gündeme geldi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:06GÜNDEM
Güllü'nün yıllar önce çocukları için söylediklerigündem olduArabesk müziğin usta ismi Güllü'nün ölümüyle ilgili soruşturmada kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in tutuklanmasının ardından, sanatçının yıllar önce çocuklarıyla ilgili sözleri yeniden gündeme geldi.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:42GÜNDEM
Cinayet itirafı gelmişti! Güllü'nün kızı tutuklandıYalova'daki evinin terasının penceresinden düşen Güllü'nün ölümüyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan kızı Tuğyan Ülkem Gülter, kasten öldürme suçlamasıyla tutuklandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:34GÜNDEM
9 üniversiteye yeni rektör atandıCumhurbaşkanlığı tarafından 9 üniversiteye yeni rektör atandı.12 Aralık 2025 Cuma 10:00GÜNDEM
Başsavcılıktan Barış ve Abdülkerim açıklamasıGalatasaraylı futbolcular Barış Alper Yılmaz ve Abdülkerim Bardakçı hakkında inceleme başlatıldığına ilişkin çıkan haberler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklama yapıldı.12 Aralık 2025 Cuma 09:58GÜNDEM
TBMM'de taciz iddiası! Bakanlıktan açıklama geldiAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) taciz iddialarına ilişkin sürecin yakından takip edildiğini, çocuk ile ailesine yönelik psikososyal destek başlatıldığını bildirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 11:03GÜNDEM
Görüntülerdeki ses temizlendi! Güllü'yü itip "Hadi görüşürüz bay bay" demişÜBİTAK'ın temizlediği kamera ses kayıtları, Güllü'nün boğuşma sonrası pencereden itilerek öldürüldüğünü ortaya koydu. Kayıtlarda Tuğyan Ülkem Gülter'in "Atacağım şimdi seni" ve ardından "Hadi görüşürüz bay bay" dediği belirlendi.11 Aralık 2025 Perşembe 10:34GÜNDEM
Eski spikerden ses getirecek iddia: Utanarak yazıyorum!Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un tutuklanmasının ardından eski Habertürk spikeri Nur Köşker, Ersoy'un kendisini taciz ettiğini açıkladı.11 Aralık 2025 Perşembe 10:29GÜNDEM
Yağışlı havalar trafikte riskleri artırıyor!Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, trafikte yağışlardan kaynaklı pek çok tehlikeyle karşı karşıya kalınabildiğini dile getirdi10 Aralık 2025 Çarşamba 10:45GÜNDEM
Mehmet Akif Ersoy'la ilgili dikkat çeken iddia gündemde!Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 'uyuşturucu' soruşturması kapsamında gözaltına alındı.10 Aralık 2025 Çarşamba 10:38GÜNDEM
Güllü'nün kızı ve arkadaşı gözaltına alındıYalova'daki evinin terasının penceresinden düşerek hayatını kaybeden "Güllü" adıyla tanınan ünlü sanatçı Gül Tut'un kızı Tuğyan Ülkem Gülter ve arkadaşı Sultan Nur Ulu, Büyükçekmece'de gözaltına alındı.10 Aralık 2025 Çarşamba 10:35GÜNDEM
Otellerde yeni dönem! Kimlik bırakma devri bittiKVKK, artan şikayetler üzerine otellerde kimlik fotokopisi alınması uygulamasının yasal olmadığını açıkladı.09 Aralık 2025 Salı 10:49GÜNDEM
O tarihe dikkat! Ceza uygulanacakTicari taşımacılıkta zorunlu hale gelen kamera uygulamasında süre daralıyor. Belirlenen tarihe kadar araçlarına kamera sistemi taktırmayan sürücüler hem idari para cezalarıyla karşılaşacak hem de araçları muayeneden geçemeyecek.09 Aralık 2025 Salı 10:41GÜNDEM
Dikkat! "Akü bittiğinde aracı vurdurmayın"Yurt genelinde etkisini artıran soğuk hava, araç akülerinin hızla zayıflamasına ve bitmesine neden olurken, uzmanlar vurdurma yöntemiyle çalıştırılan araçlarda yüksek maliyetli motor hasarları oluşabileceği konusunda uyardı.09 Aralık 2025 Salı 10:08GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.