YENEROĞLU'NDAN BAKAN KOCA'YA 7 SORU
DEVA Partisi, Sağlık Bakanlığı ve SGK'daki rüşvet iddialarının soruşturulmasını talep etti..

07 Eylül 2022 Çarşamba 15:10
Amerikan ilaç şirketi Alexion’un ürettiği Soliris isimli ilaç, ruhsatı alınmadan 5 yıl önce Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’ye getirildi. Ruhsat verilen ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine alındı. Fakat temmuz ayında ABD’deki denetleyici kurumlardan Securities and Exchange Comission (SEC), yapılan incelemelerin sonucunda Alexion’un Türkiye Sağlık Bakanlığı’ndaki yetkililere ruhsat sürecinde 1 milyar 300 milyon dolar rüşvet verdiğini saptadı.
Bu gelişmeler üzerine DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Sağlık Bakanlığı ve SGK’daki rüşvet iddialarını TBMM’nin gündemine taşıdı. Yeneroğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Rüşvet alan kamu görevlilerini tespit ettiniz mi? Bu kişiler hakkında idari soruşturma başlattınız mı?” diye sordu.
Ruhsat sürecinde komisyon üyelerine kişi başı 100 bin dolar rüşvet verilmiş
Yeneroğlu’nun soru önergesinde, “Sağlık Bakanlığı’nda dağıtılan 1,3 milyon dolarlık rüşvetin, rüşvet veren şirketin yasal defterlerinde tutulmadığı, şirket içi ayrı bir defterde tutulduğu, ödemelerin kimlere yapıldığı ve bu yapılan ödemelerin bağış, ödül, genel giderler gibi kalemler altında tutulduğuna yer verilmiştir. İlaca ruhsat verilmesi sürecinde komisyon üyelerine kişi başı 100.000 dolar, ilacın SGK geri ödeme listesine alınmasında etkisi olduğu düşünülen bir bürokrata ise 13.000 dolar rüşvet verildiği tespit edilmiştir. Rüşvet verilen Sağlık Bakanlığı yetkililerinin kimler olduğu ise söz konusu kararda yer almamıştır” ifadelerini kullandı.
İlacın satış fiyatı 66 bin lira
Soliris’in satış fiyatına ilişkin bilgilere de yer veren Yeneroğlu, “Türkiye’de güncel perakende satış fiyatı 300 mg flakon için 66.889 TL’dir. Tedavi başlangıcında ortalama yaklaşık 1.250.000 TL’lik ilaç kullanılmakta, daha sonra hastalar genellikle ömür boyu ayda yaklaşık 500.000 TL’lik ilaç kullanacaklardır. Dolayısıyla kamu bütçesinden yüklü bir miktar para bu ilacın geri ödemesi kapsamında ödenmektedir” dedi.
DEVA Partili Yeneroğlu, Sağlık Bakanı Koca’dan şu yedi sorunun yanıtını istedi:
‘Aynı tedaviyi sağlayan başka ilaçların fiyatı nedir?’
1- SOLIRIS (ECULIZUMAB) isimli ilacın etken maddesini içeren, aynı tedaviyi sağlayan muadil başka hangi ilaçlar vardır, bu ilaçlar Türkiye’de ruhsatlı mıdır, geri ödeme listesinde midir ve bu ilaçların fiyatı nedir?
2- Amerika’daki Securities and Exchange Comission (SEC) kararında bahsi geçen ilaç ruhsatı verilmesi ve ilacın geri ödeme listesine eklenilmesi konularında Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve SGK’da karar mercii idari makamlardaki bürokratlar ve komisyonlardaki üyeler kimlerdir? SEC kararı üzerine, yetkili makam ve komisyonlar hakkında idari soruşturma başlattınız mı?
‘Rüşvet alan kamu görevlilerinin listesini istediniz mi?’
3- Amerika’daki Securities and Exchange Comission (SEC) veya Alexion şirketiyle iletişime geçerek Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan rüşvet alan kamu görevlilerinin listesini istediniz mi?
4- Amerikan ilaç şirketi Alexion’un yurt içi ve yurtdışı bilimsel etkinlik ve kongrelerde desteklediği Sağlık Bakanlığı ve SGK yöneticisi, personeli var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
‘Rüşvet alanları tespit ettiniz mi?’
5- Amerika’daki Securities and Exchange Comission (SEC)’ın kararı üzerine Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve SGK’da rüşvet alan kamu görevlilerini tespit ettiniz mi? Bu kişiler hakkında idari soruşturma başlattınız mı?
6- Amerika’daki Securities and Exchange Comission (SEC)’ın kararına konu olan rüşvet, ve yolsuzluk olaylarının yargı eliyle soruşturulması için Sağlık Bakanlığı olarak savcılığa suç duyurusunda bulundunuz mu?
7- Söz konusu ilaç için bugüne kadar kamu bütçesinden ne kadar ödeme yapılmıştır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazıcı'dan Anayasa çalıştayı açıklamasıYeni anayasa için 4'üncü çalıştay düzenleniyor23 Mayıs 2025 Cuma 11:14GÜNDEM
O ilde kene kabusu! Ölü sayısı 4'e çıktıKene yapışan kişi öldü, ölü sayısı 4'e yükseldi23 Mayıs 2025 Cuma 10:47GÜNDEM
İnan Kıraç kaçırıldı iddiasına yalanlama geldiİddiaların asılsız olduğunu ortaya çıktı23 Mayıs 2025 Cuma 09:51GÜNDEM
35 ilde eş zamanlı FETÖ operasyonuEş zamanlı FETÖ operasyonu: 56 gözaltı23 Mayıs 2025 Cuma 09:44GÜNDEM
İBB'ye 4. dalga operasyonu: 49 kişi hakkında...Yolsuzluk soruşturmasında İBB'ye 4. dalga operasyonu: 49 kişi hakkında gözaltı kararı23 Mayıs 2025 Cuma 09:34GÜNDEM
Savcılıktan İBB’ye yeni yasakEkrem İmamoğlu'na bir yasak daha geldi23 Mayıs 2025 Cuma 09:17GÜNDEM
Balıkesir'de ormanlara giriş yasaklandıBalıkesir'de ormanlara giriş yasağı getirildi22 Mayıs 2025 Perşembe 11:52GÜNDEM
İBB ile Özel Halk Otobüsleri anlaştıSon dakika gelişmesi...22 Mayıs 2025 Perşembe 11:16GÜNDEM
İBB'de 3.dalga: 20 şüpheli adliyeye sevk edildiİBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 20 şüpheli adliyeye sevk edildi22 Mayıs 2025 Perşembe 10:12GÜNDEM
Ege Denizi'nde 6 büyüklüğünde depremEge Denizinde saat 06.19’da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.22 Mayıs 2025 Perşembe 10:01GÜNDEM
İstanbul'da özel Halk Otobüsleri kontak kapattıMetrobüslerde yaşanan yoğunluk havadan görüntülendi22 Mayıs 2025 Perşembe 09:51GÜNDEM
RTÜK üyeleri belirlendiAdaylar şu şekilde sıralandı...21 Mayıs 2025 Çarşamba 19:30GÜNDEM
Nuray Başaran'dan Özgür Özel'e suç duyurusuGazeteci Nuray Başaran'dan Özgür Özel'e suç duyurusu21 Mayıs 2025 Çarşamba 19:23GÜNDEM
Borsa İstanbul operasyonunda flaş gelişme6 şüpheli yurt dışına kaçarken yakalandı21 Mayıs 2025 Çarşamba 19:08GÜNDEM
Adana karpuzu çıktıAdana karpuzunda hasat başladı: Kilogramı 20-24 lira21 Mayıs 2025 Çarşamba 10:30GÜNDEM
Sedat Peker: Üç kişiyi affetmeyeceğimPeker, “Yaşadığım sürece üç kişiyi affetmeyeceğim” dedi.21 Mayıs 2025 Çarşamba 09:05GÜNDEM
Türk Devletleri zirvesinde Budapeşte Bildirisi kabul edildiTürk Devletleri Teşkilatı Gayrıresmi Zirvesi’nde Budapeşte Bildirisi kabul edildi21 Mayıs 2025 Çarşamba 08:50GÜNDEM
“Türkan” Belgeseline Bir Ödül DahaTürkan Saylan’ın Hayatını Anlatan “Türkan” Belgeseline Bir Ödül Daha20 Mayıs 2025 Salı 12:19GÜNDEM
Kene kabusu sürüyor...1,5 yaşındaki bebek...Kenenin ısırdığı minik Metehan hayatını kaybetti20 Mayıs 2025 Salı 11:36GÜNDEM
Konut fiyatlarında büyük artışKonut fiyatları Nisan ayında yıllık yüzde 32,9 arttı20 Mayıs 2025 Salı 11:06GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış