22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

YABAN HAYVANLARINA FOTOKAPANLI TAKİP

Bursa'da yaban hayvanları fotokapanlarla tespit ediliyor.

Yaban hayvanlarına fotokapanlı takip

29 Mart 2016 Salı 16:30

Varlığı bilinen ancak görüntülenemeyen yaban hayvanları fotokapanlarla tespit ediliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bursa Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tararfından yaban hayatı tespit çalışmalarında son teknoloji kullanılıyor.

Yaban hayatı çalışmalarında kullanılan son teknoloji fotokapanlar ile Yalova'da yaşadığı bilinen ancak görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanları doğal ortamlarında gözlemleniyor ve yaşam alanları hakkında kesin veriler elde ediliyor.

Yaban hayvanlarının yaşama alanlarının çevresine yerleştirilen fotokapanlar ısı ve harekete karşı duyarlı algılayıcılar bulunuyor. Algılayıcının duyarlı olduğu bölgeye giren canlı, fotoğraf makinesini aktif hale getiriyor ve fotoğraf çekimi gerçekleşiyor.

Fotokapanlar bir alana yerleştirildikten sonra hiç dokunmadan binlerce fotoğraf depolanabiliyor.

Ayrıca sisteme entegre edilen GSM devreleri ile çekilen fotoğraflar birkaç dakika içinde ilgili kişilerin cep telefonlarına MMS veya elektronik posta adreslerine mail olarak gönderiliyor.

Böylece kullanılan bu teknoloji sayesinde yaşam alanlarına dokunulmadan nadir görülen yaban hayvanları hakkında kesin verilere ulaşılıyor. Bu veriler, varlık-yokluk, bazı türlerin sayımı, doğal alanlarda yaşanan yasa dışı insan faaliyetlerinin belirlenmesi gibi alanlarda kullanılıyor.

Geçen yıl Yalova'da yapılan izleme neticesinde geçmişte il genelinde yaşadığı bilinen ancak görüntülenemeyen çizgili sırtlan, yaban kedisi gibi çok nadir rastlanan yaban hayvanları da fotokapanlarla görüntülendi.

Bu görüntülerden elde edilen veriler sonucunda üniversitelerden çeşitli bilim adamları ile bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar yaban hayvanlarının popülasyonlarının sürekliliği açısından çok büyük önem taşıyor.

Yalova'da yaban hayvanı popülasyonu ve özellikle boz ayı popülasyonun durumunu incelemek amacıyla 18 Mart 2016 tarihinde Termal ilçesine 5 fotokapan yerleştirildi. Ayrıca GSM alt yapısını kullanan fotokapanlar sayesinde kaçak avcılara da anında müdahale ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa