VİYANA LİDER
Yaşam Kalitesi Araştırması'nın sonuçları açıklandı...

13 Mart 2019 Çarşamba 15:55
Tüm dünyada 44'ten fazla ülkedeki 23 bin çalışanı ile 130'dan fazla ülkede faaliyet gösteren ve şirketlerin değişen işgüçlerinin sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer'ın her yıl merakla beklenen 'Yaşam Kalitesi Araştırması' sonuçlandı. 231 şehri kapsayan 'Yaşam Kalitesi Araştırması' 10 ayrı kategori arasında gruplanan 39 faktöre dayandırılarak analiz ediliyor.
Mercer'ın 'Yaşam Kalitesi Araştırması', dünyada bu alandaki en kapsamlı çalışmalarından biri olarak çokuluslu şirketlerin ve diğer kuruluşların çalışanlarını başka ülkelerde görevlendirirken adil ücretlendirmesini sağlamak amacıyla her yıl gerçekleştiriliyor.
Araştırmaya göre; küresel ekonomik iklimde ticaret gerginliklerinin ve popülist dip dalgaların hakimiyeti sürüyor. Para politikalarının sıkılaşması ve piyasalarda beklenen çalkantılar gibi endişeler de eklendiğinde uluslararası şirketler, diğer ülkelerdeki operasyonlarını yoluna koyma konusunda baskıyı her zamankinden daha fazla hissediyor.
Lider Viyana; İstanbul en çok yükselen şehirler arasında üçüncü
New York baz alınarak gerçekleştirilen Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'nda Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri Viyana, önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini koruyor. İkinci sırada İsviçre'nin en büyük kenti Zürih yer alırken, onu Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan Auckland ve Almanya'nın en büyük üçüncü şehri Münih ve son 10 yıldır Kuzey Amerika birinciliğini devam ettiren Vancouver izliyor. 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada 44'üncü basamakta yer alırken, suç oranındaki düşüş ve son on iki ayda terör olaylarının yaşanmaması sebebiyle İstanbul bir önceki araştırmaya göre 4 basamak yükselerek 130'uncu sıraya yerleşti. Türkiye'nin 2018 yılında yabancı para karşısında yitirdiği değer ve yüksek enflasyon, ekonomik bir kriz ortamı yaratmış olsa da bankacılık, kredi kartı kullanımı ve ATM kullanımı sonuçlarına negatif bir etki yansımadığı görülüyor. İstanbul, araştırmanın bu seneki sonuçlarına göre, San Juan ile birlikte sıralamada en çok yükselen şehirler arasında üçüncü sırada bulunuyor.
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'nda bu yıl şehirlerin iç istikrarını, suç oranlarını, hukukun uygulanmasını, kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasını, diğer ülkelerle ilişkileri ve basın özgürlüğünü analiz eden ayrı bir kişisel güvenlik sıralaması da sunuyor. Kişisel güvenlik, her şehirde istikrarın yapı taşıdır ve o olmadan ticari faaliyet ve yetenek bir şehirde gelişemez. Araştırmaya göre, Batı Avrupa şehirleri sıralamaların en tepesinde yer alıyor. Dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken, onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip ediyor. Mercer'in 2019 kişisel güvenlik sıralamasına göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Bangui 230, Şam ise 231'inci ve son sırada yer alıyor.
Batı Avrupa şehirleri yaşam kalitesinde yükselişte
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçları kıtalar bazında değerlendirildiğinde; dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehirlerine ev sahipliği yapan Avrupa, listenin ilk sıralarında ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. Yerli ve yabancılara yüksek bir güvenlik seviyesi, iyi yapılandırılmış toplu taşıma, çeşitli kültür ve eğlence olanakları sunan Viyana, bir önceki araştırmada olduğu gibi yine en iyi yaşam kalitesine sahip şehir oldu.
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'nın ilk 20'sinde 13 Avrupa şehri yer aldı. 13'üncü Berlin, 39'uncu Paris ve 41'inci Londra gibi büyük Avrupa başkentleri sıralamada yerlerini korurken, üç sıra yükselen Madrid 46'ıncı sırada yer aldı. Bir basamak düşen Roma ise, 56'ıncı sırada kendisine yer buldu. 174'üncü St. Petersburg, 175'inci Tiran ve 188'inci Minsk bu yıl en düşük sıralarda yer alan Avrupa şehirleri oldu. 156'ıncı sırada yer alan Saraybosna ise, ihbar edilen suç oranlarındaki azalma nedeniyle üç basamak yükseldi.
Yaşam Kalitesi Araştırması'nın güvenlik sıralamasına göre, Dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken, onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip etti. 197'inci St. Petersburg ve 200'üncü Moskova ise bu yıl Avrupa'nın en az güvenli şehirleri arasında yer alıyor. Batı Avrupa'da 2005 ile 2019 yılları arasındaki en büyük düşüşler son yıllardaki terörist saldırılara da bağlı olarak Brüksel 47'inci, küresel finansal krizin ardından ekonomik ve siyasi çalkantılardan toparlanması ağır giden Atina ise 102'inci sırada bulunuyor.
Amerika kıtasında Kanada şehirleri yaşam kalitesi en yüksek şehirler
Kuzey Amerika'da Kanada şehirleri yaşam kalitesi konusunda en yüksek puanı almaya devam ediyor. Kanada'nın Britanya Kolombiya'sı eyaletinde bulunan Vancouver, sıralamada 3'üncü basamakta yer alarak Amerika kıtasının yaşam kalitesi en yüksek şehri oldu. Genel yaşam kalitesinde en üst sırada yer alan Vancouver, güvenlik açısından da Toronto, Montreal, Ottawa ve Calgary ile ilk sırayı paylaşıyor. ABD şehirleri bu yıl listede sıra kaybederken, en büyük düşüşü 53'üncü sırada yer alan Washington DC yaşadı. Suç oranlarının düşüşünü sürdürmesiyle bir basamak yükselen New York 44'üncü sırada yer aldı. Detroit, bu yıl da ABD'nin yaşam kalitesi en düşük şehri olmaya devam ederken, Haiti'nin başkenti 228'inci Port-au-Prince Amerika kıtasının genelinde en alt sırada yer alan şehir oldu. Nikaragua'daki iç istikrar sorunları ve halk gösterilerinden dolayı Managua bu yıl yaşam kalitesinde yedi sıra gerileyerek 180'inci sırada yer alıyor. Meksika'da kartel kaynaklı şiddetin ve yüksek suç oranlarının sürmesi nedeniyle 113'üncü Monterrey ve 129'uncu Mexico City listede alt sıralarda kalmaya devam ediyor.
Güney Amerika'da ise, 78'inci sırada bulunan Montevideo yaşam kalitesi açısından yine en üst sırada yer alıyor. 202'inci Caracas istikrarsızlığın sürmesi nedeniyle yaşam kalitesinde dokuz, güvenlikte ise 48 basamak gerileyip 222'inci sıraya inerek Amerika kıtasının en az güvenli şehri oldu. 91'inci Buenos Aires, 93'üncü Santiago ve 118'inci Rio de Janeiro gibi diğer büyük şehirlerde yaşam kalitesi, geçen yıldan bu yana önemli bir değişiklik göstermiyor.
Orta Doğu'nun en iyisi yine Dubai
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'nın sonuçlarına göre Orta Doğu'da 74'üncü sırada yer alan Dubai ile 78'inci sırada yer alan Abu Dhabi bölgenin en iyi yaşam kalitesine sahip kentleri olurken, bölgenin yaşam kalitesi en düşük şehirleri 229'uncu San'a ve 231'inci ve son sıradaki Bağdat oldu. Suudi Arabistan'da 2030 vizyonu kapsamında yeni rekreasyon tesislerinin açılması ile birlikte Riyad 164'üncü sırada yer aldı. Orta Doğu'nun en güvenli şehirleri ise, 73'üncü sırada yer alan Dubai ve Abu Dabi olurken, Orta Doğu ve dünyada güvenliğin en az olduğu şehir ise 231'inci sırada yer alan Şam oldu.
Afrika'da Cape Town'ın düşüşü sürüyor
Araştırmanın Afrika sonuçlarında, 83'üncü sırada yer alan Port Louis yaşam kalitesi en yüksek şehir oldu. Port Louis güvenlik sıralamasında da 59'uncu sırada yer alarak Afrika'nın en güvenli şehri oldu. Yaşam kalitesinde onu yakından takip eden Güney Afrika şehirleri 88'inci Durban, 95'inci Cape Town ve 96'ıncı Johannesburg olsa da bu kentler kişisel güvenlik açısından hala alt sıralarda yer alıyor. Öte yandan su kıtlığı konusundaki sorunları Cape Town'ın bir basamak gerilemesine neden oldu. Skalanın diğer ucunda Bangui, hem yaşam kalitesi hem kişisel güvenlik açısından 230'uncu sıra ile son sırada yer aldı. Gambiya'nın demokratik bir siyasi sisteme yönelik ilerleme kaydetmesi ve uluslararası ilişkiler ile insan haklarındaki iyileşmeler, 179'uncu sırada yer alan Banjul'un hem Afrika'da hem dünyada bu yıl altı basamak yükselerek yaşam kalitesini en çok geliştiren şehir olmasını sağladı.
Asya-Pasifik bölgesinde yaşam kalitesinde eşitsizlik dikkat çekiyor
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'nın sonuçlarına göre; Asya'da en yüksek yaşam kalitesine sahip olan 25'inci sıradaki Singapur'u beş Japon şehri takip ediyor. Tokyo ve 49'uncu, Yokohama 55'inci, Osaka 58'inci ve Nagoya 62'inci sırada yer alıyor. Hong Kong 71'nci sırada yer alırken, geçen sene cumhurbaşkanının tutuklanmasından sonra ülkede istikrarın yeniden kazanılmasıyla birlikte Seul iki basamak yükselerek 77'inci sırada kendisine yer buluyor. Güneydoğu Asya'nın diğer önemli şehirler arasında yer alan Kuala Lumpur 85'inci, Bangkok 133'üncü, Manila 137'inci ve Jakarta 142'inci sırada yer alıyor. Çin anakarasında ise, Şanghay 103'üncü, Pekin 120'inci, Guangzhou 122'inci ve Shenzen 132'inci sırada bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Asya'daki tüm şehirler arasında kişisel güvenlik açısından ilk sırada Singapur, en altta ise Phnom Penh yer alıyor. Güvenlik sıralamasında, Orta Asya'da Almati 181'inci, Taşkent 201'inci, Aşkabat 206'ıncı, Duşanbe 209'uncu ve Bişkek 211'inci basamakta bulunuyor.
Güney Asya'da 162'inci Yeni Delhi, 154'üncü Mumbai ve 149'uncu Bengaluru yaşam kalitesi açısından sıralamadaki yerlerini korurken Colombo 138 basamakta yer alarak en üst sırada yer alan şehir oldu. Chennai, 105'inci sıradaki konumuyla bölgenin en güvenli şehri, 226'ıncı sıradaki Karaçi ise güvenliği en az olan şehri oldu.
Yeni Zelanda ve Avustralya yaşam kalitesinde üst sıralardaki yerlerini korurken Auckland 3'üncü, Sydney 11'inci, Wellington 15'inci ve Melbourne 17'incilik ile ilk 20 arasında yer alıyor. Avustralya'nın tüm büyük şehirleri güvenlikte ilk 50'nin içinde yer alırken dokuzuncu sırayı paylaşan Auckland ve Wellington, Okyanusya bölgesinin en güvenli şehirler listesinin en üstünde konumlanıyor.
Güneş Nalbantoğlu: "Mobil işgücünün ücret ayarlaması için en önemli referanslardan biri"
Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması'ndaki verilerin, firmaların mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında ve politikalarında son derece önemli bir referans kaynağı işlevi gördüğünü söyleyen Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Danışmanı Güneş Nalbantoğlu, "Firmalar, çalışanlarını bir ülkeden diğer bir ülkeye gönderirken ücret ayarlaması için, çalışanın gideceği şehrin yaşam kalitesi endeksini göz önünde bulunduruyorlar. Çalışana verilmek üzere belirlenen ve 'Yaşam Zorluğu Ödeneği' (Hardship Allowance) olarak adlandırılan ek ücret, o şehrin yaşam kalitesindeki yerine göre belirleniyor. Bir şehrin yaşam kalitesi endeksinin düşük olması, yaşam zorluğu ödeneğini yükseltirken, bu durumun tersi geçerli olmuyor. Yani bir çalışan yaşam kalitesi endeksi yüksek olan bir şehre gönderildiğinde maaşında bir düşüş olmuyor" dedi.
Trump'tan yeni İran açıklamasıABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürürlükteki ateşkesin taraflar arasındaki görüşmelerde bir sonuca varılana kadar uzatıldığını ancak, Hürmüz Boğazı'ndaki ABD ablukasının devam edeceğini belirtti.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:59DÜNYA
Trump'tan çok konuşulacak UFO açıklaması! "Çok yakında açıklanacak"ABD Başkanı Donald Trump, tanımlanamayan uçan cisimler (UFO) konusunda dikkat çeken yeni açıklamalarda bulundu.18 Nisan 2026 Cumartesi 10:01DÜNYA
İngiliz devi Telegraph gazetesi resmen satıldı!İngiltere hükümeti, Alman medya grubu Axel Springer'ın Telegraph gazetesini satın almasına onay verdi. Yaklaşık üç yıldır süren satış sonuçlanmış oldu.15 Nisan 2026 Çarşamba 09:55DÜNYA
Trump: "Hürmüz Boğazı’nı onlarla ya da onlar olmadan açacağız"ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapılacak müzakerelerden çıkacak sonucu merakla beklediklerini belirterek son duruma dair açıklamalar yaptı.11 Nisan 2026 Cumartesi 10:42DÜNYA
ABD ile İran müzakereleri başlıyor! Yeri ve saati belli oldu!ABD ile İran arasındaki müzakerelerin Türkiye saati ile 13.00'te Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Serena Otel'de başlaması bekleniyor.11 Nisan 2026 Cumartesi 10:37DÜNYA
Trump'tan İran'a Hürmüz Boğazı uyarısı!ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerden ücret talep ettiği yönünde haberler geldiğini belirterek, "Böyle bir şey yapmasalar iyi ederler. Ancak eğer öyleyse, hemen buna son verseler iyi olur" uyarısında bulundu.10 Nisan 2026 Cuma 09:09DÜNYA
İran’dan İsrail’e yeni füze saldırısıİsrail ordusu, İran'ın yaklaşık 12 saatlik aradan sonra gerçekleştirdiği ilk füze saldırısı nedeniyle ülkenin güneyinde sirenlerin çaldığını açıkladı. İlk belirlemelere göre, saldırının herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı bildirildi.07 Nisan 2026 Salı 10:27DÜNYA
İranlı kadınlar da silah kuşanıp sokağa çıktı!Tahran’da düzenlenen rejim yanlısı gösterilerde kadınların silahlarla araç üzerinde geçit yapması dikkat çekerken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde İranlılar saldırılara karşı direniş mesajları verdi.07 Nisan 2026 Salı 10:25DÜNYA
Trump: "Yarın akşama kadar süreleri var"ABD Başkanı Donald Trump, İran'a ilişkin olarak, "Onlarla görüşüyoruz, yarın akşama kadar süreleri var. Her şey yolunda gidiyor gibi görünüyor, ama bekleyip göreceğiz. Şunu anlamalısınız ki, bu insanlarla 47 yıldır uğraşıyoruz" dedi.07 Nisan 2026 Salı 10:22DÜNYA
Hürmüz Boğazı açıklamasıİran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın özellikle ABD ve İsrail için asla eski haline dönmeyeceği vurguladı.06 Nisan 2026 Pazartesi 09:17DÜNYA
Netanyahu’dan Trump’a kurtarma operasyonu tebriğiİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştüğünü belirtti.06 Nisan 2026 Pazartesi 09:15DÜNYA
ABD basınında gündem yaratan manşet! Türkiye detayı dikkat çektiABD basınına göre Türkiye, Mısır ve Pakistan, İran ile ABD'yi ateşkes için müzakere masasına getirmeye çalışıyor. İstanbul ve Katar olası görüşme adresleri arasında yer alıyor.06 Nisan 2026 Pazartesi 08:57DÜNYA
Trump: "Bu bir savaş, savaş halindeyiz"ABD Başkanı Donald Trump, İran ordusunun ABD’ye ait savaş uçağını düşürmesinin Tahran yönetimiyle yapılacak herhangi bir müzakereyi etkilemeyeceğini belirterek, "Bu bir savaş. Savaş halindeyiz" dedi.04 Nisan 2026 Cumartesi 11:02DÜNYA
Endonezya'da 7.4 büyüklüğünde depremEndonezya’da merkez üssü Kuzey Maluku Adası'nın Ternate şehri açıkları olan 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Geçici tsunami uyarısının yapılmasına neden olan sarsıntıda ilk belirlemelere göre en az 1 kişi hayatını kaybetti.02 Nisan 2026 Perşembe 09:59DÜNYA
Azerbaycan, İran’ın Türkiye’ye yönelik füze saldırısını kınadıAzerbaycan Savunma Bakanlığı, İran’dan Türkiye’ye fırlatılan ve Doğu Akdeniz üzerinde imha edilen füze saldırısını kınadı.31 Mart 2026 Salı 09:44DÜNYA
Beyaz Saray: "İran ile görüşmeler devam ediyor ve iyi gidiyor"Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD ile İran arasındaki görüşmeler hakkında yaptığı açıklamada, "Görüşmeler devam ediyor ve iyi gidiyor" dedi.31 Mart 2026 Salı 09:42DÜNYA
ABD basını yazdı: 'Trump İran harekatını sona erdirmeye hazır'ABD basınında kaleme alınan yazıda hükümet kaynakları ABD Başkanı Donald Trump'ın İran harekatını sona erdirmeye hazır olduğunu yazdı.31 Mart 2026 Salı 08:15DÜNYA
İsrail’den Lübnan’a yeni saldırılarİsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki banliyölere gerçekleştirdiği son saldırıların bazı yerleşim yerlerinde hasara yol açtığı bildirildi.27 Mart 2026 Cuma 10:11DÜNYA
ABD Orta Doğu'ya 10 bin kara askeri daha mı gönderecek?Wall Street Journal gazetesi, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) ABD Başkanı Donald Trump'a diplomasi dışında daha fazla askeri seçenek sunmak için Orta Doğu'ya 10 bine kadar ek kara askeri konuşlandırmayı değerlendirdiğini aktardı.27 Mart 2026 Cuma 10:09DÜNYA
İşte Hamaney'in öldürülmeden önceki son görüntüsüİran medyası, dini lider Ali Hamaney'in ABD-İsrail saldırısından saatler önce kaydedildiği belirtilen güvenlik kamerası görüntülerini yayımladı. Görüntülerde Hamaney'in Kur'an okuduğu anlar yer alırken, odadaki sembolik detaylar dikkat çekti.27 Mart 2026 Cuma 09:58DÜNYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.