25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara1°C

ÜRETİCİLER MAĞDUR OLUYOR!

İnegöl'de soğuk hava depoları doldu taştı.

Üreticiler mağdur oluyor!

23 Ekim 2017 Pazartesi 13:29

BURSA’nın İnegöl ilçesi'nde fiyat düşüklüğü nedeniyle ürünlerini satmayan üreticiler, ürünleriyle soğuk hava depolarını doldurdular. Soğuk hava depolarında yer kalmadığı için üreticiler meyveleri depoların dışına koymaya başladı.
 
 
Kooperatifin soğuk hava deposunun şuan tamamen dolduğunu belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Haziran ayında şeftali sezonumuzu bitirmiştik. Ürün fazla, kaliteli ama fiyatı sıkıntılı. 80 kuruşla 1 lira arasında şeftali satmak zorunda kaldık. Bunda üreticiler aşırı derecede mağduriyet yaşadı. Şu anda elma ve armut sezonuna başladık. Piyasa aynı, fiyatlar aynı. Şu anda üretici armudu 60-70 kuruşa satmakta. Elma da bununla aynı durumdadır. İhracat olmadığı için İsaören’de üretilen 3 bin ton civarındaki şeftalinin çoğunu iç piyasaya sattık. Bu da bizi aşırı derecede yıprattı, fiyatların düşmesine sebep oldu. 2 bin ton elma, 4 bin ton civarında armut üretimi yapıldı. Bu yıl verim güzel ama fiyatlar düşük. Kooperatifimizin soğuk hava deposu bin ton kapasiteli. Fakat İsaören bölgesinde sadece armut yaklaşık 4 bin ton civarında. Şu anda buzhane tamamen doldu, odalar hariç koridorlar da doldu. Artı şuanda dışarıda da malımız kaldı. Üretici çok aşırı derecede mağduriyet yaşıyor” dedi.
 
KOOPERATİFLERİN ÖNÜ AÇILMIYOR
 
Kooperatiflere herhangi bir kolaylığında sağlanmadığını ifade eden Erhan Ulu, “En büyük sıkıntımız KDV oranından yaşanıyor. Devlet desteği alıyoruz fakat şartlar kooperatiflere uymuyor. Vergi borcu yoktur, SSK borcu yoktur isteniyor. Devletimiz birleşin diyor. Birleştik ama kooperatiflerin önü hiçbir zaman açılmıyor. Üreticiye hizmet ediyoruz fakat yüzde 18 KDV ödüyoruz. Hiçbir giderde indirim sağlanmıyor. Normal işletme gibi çalıştırılıyor. Bu durum direk olarak üreticiye yansıyor. Üreticinin malı zaten para yapmamış, bir umutla buzhaneye koymak zorunda kalıyor. Şuanda 60 kuruşa satamadığı malı buzhaneye koyunca kiloda 25 kuruş kalma kirası ödüyor. Bu ücreti düşüremiyoruz. Elektrik giderimiz, SSK giderimiz yüksek. KDV’nin yüzde 18 oluşu bizi daha çok yıpratıyor. Şuanda Aroma da ürün almıyor. Çiftçi tüm meyvelerden zarar etti” diye konuştu.
 
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
 
Üreticilerin geçen yılda zarar ettiğini belirten Ulu, “Bu sene zararın ikinci senesi. Geçen yıl da zarar edildi ama bir şekilde idare edildi, kayıplar karşılandı ama bu yıl gerçekten zor durumdayız. Üretici malını satamıyor. İlaç borcunu mu ödeyecek, gübreyi mi ödeyecek, bankaya olan borcunu mu ödeyecek? Bu yıl bankalarda da erteleme yok. Daha önceki senelerde dolu, afet oluyordu bir şekilde erteleniyordu. Bu sene o da yok” dedi. Başkan Erhan Ulu ayrıca, İnegöl’de 8 adet soğuk hava deposu bulunduğunu, bunların toplam kapasitesinin 15 bin ton civarında olduğunu ve hepsinin ağzına kadar meyve ile dolu olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa