ÜNLÜLER SANATLA TERAPİ İÇİN HATAY’DA
Yonca Evcimik, İrem Derici, Atakan Işıktutan ve Özgür Aras, çocuklar için Hatay'da...

17 Mart 2023 Cuma 12:08
Yonca Evcimik, İrem Derici, Atakan Işıktutan ve Özgür Aras, depremden kurtulan çocuklara sanatla terapi etkinliği için Hatay’a gitti.
ÇOHAV (Çocuk Hastalıkları Araştırma, Önleme ve Tedavi Vakfı) organizasyonuyla gerçekleşen etkinlikte Yonca Evcimik, İrem Derici, Atakan Işıktutan ve Özgür Aras, çadır çadır dolaşıp, yüzlerce çocukla resim yaptı.
O resimler İstanbul’da ve Girne’de önümüzdeki günlerde büyük bir organizasyonla sergilenecek ve satışa sunulacak. Elde edilen gelirler, depremzede çocukların rehabilitasyonu, eğitimi ve acil ihtiyaçları için harcanacak.
NEDEN RESİM?
ÇOHAV Mütevelli Heyeti Başkanı Abide Gülel, depremden kurtulan çocuklarla neden resim yaptıklarını şöyle açıklıyor:
“Depremde hayatta kalan çocuklar, korkunç travmatik olaylara ve sevdiklerinin kaybına tanık olmuş, ancak kederlerini ve acılarını ifade etme fırsatı verilmemişti. Bizler, özellikle yaşları 5 ila 13 arasında değişen çocuklara sanat terapisi uyguladık. Hayatta kalan çocukların unutulmaz anılar, psikolojik travma ve yaygın yoksullukla baş başa kalmaması için böyle bir adım attık.
Depremi yaşayan çocuklar, bağlanma, ayrılma kaygısı, itaatsizlik, konsantrasyonda azalma, saldırganlık, davranış sorunları ve somatik kaygıları içerebilen benzersiz bir dizi psikolojik sorun sergilerler. Travmayı işlemenin bir yolu olmadığında, çocuklar travmatik anıları psikolojik olarak kaydeder ve beyinde depolar; bu da kaygı, korku, uyku-yeme bozuklukları ve kendini suçlamaya yol açar.
Yas, kayıp ve travma yaşayan ebeveynler veya bakıcılar çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamayabilir, bu da çocuklarda ilgisizliğe veya içe kapanmaya neden olabilir. Korkuya sahip çocuklar, psikolojik travma güvenlik duygularını etkilediğinden duygusal güvence için ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Ancak ebeveynlerin kendileri de travma yaşıyorsa onlardan çocuklarına pek bir güvence vermeleri de beklenemez.
TRAVMALARINI KELİMELERE DÖKEMEYEN ÇOCUKLAR
Bilim insanları, sanat terapisini, travmatik deneyimlerden muzdarip olanları tedavi etmenin bir yolu olarak kullanmıştır. Travmalarını kelimelere dökemeyen çocuklar, neredeyse her zaman travmatik olaylarını yaratıcı etkinliklerle işleyebilirler. Çünkü zihin, travmayı imge olarak bellekte depolar; bu nedenle sanat terapisinin onu işleme ve çözmede yardımcı olması muhtemeldir.
Doğal afetlerde travma geçirmiş çocuklarla çizim yapmanın, onların duygularını ifade etmelerini ve deneyimlerini tek başına konuşmaktan daha etkili bir şekilde söze dökmelerini sağladığı bulunmuştur.
Bir çocuğun travmatik deneyimi kelimelere dökmeden önce görselleştirmesinin yararlı olduğu da bilimsel açıdan ispatlanmıştır.
Sanat terapisi, çocukların travmayı sembolik olarak yeniden üretmelerini sağlar, böylece ortaya çıkan anıları kontrol eder ve bunalmadan deneyimleri bütünleştirir. Sanat terapisi, travma geçirmiş çocukları, parçalanmış yeterlilik ve kontrol duygularını yeniden inşa ederek güçlendirmeye yardımcı olur.
Biz de travma geçirmiş çocukların mevcut duygusal durumlarını ifade etmelerini, travmatik olayı anlatmalarını, duyguları işlemelerini ve travmayı yaşam öykülerine entegre etmelerini sağlamak için sanat terapisini kullandık.
İYİLEŞME SÜRECİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KOLAYLAŞTIRABİLİR
Sanat terapisi, Hatay’da depremden etkilenen çocuklar için etkili, psikolojik olarak yararlı ve kültürel olarak uygulanabilir bir müdahaleydi. Çalışmaya katılan çocuklar basit, anlaşılır dilde çevrilmiş sanat görevleri aracılığıyla, daha önce söze dökülmeyen travma ve acıyı kolayca paylaştılar. Çocukların çizimleri, travmatik deprem deneyimlerini, sevdiklerini kaybetmenin acısını, ailenin önemini ve gelecek hayallerini ortaya çıkardı. Sanat terapisi sayesinde çocuklar, deprem ile paramparça olan duygusal kontrollerini yeniden kazanmayı ve kayıplarını anmayı başardılar.
Sanat terapisi, doğal afetlerin çocuklar üzerindeki olumsuz psikolojik etkisini de azaltabilir. Sanat terapisi seansları, çocukların daha önce söze dökülemeyen içselleştirilmiş travmalarını ifade etmelerini sağlar, savunmaları azaltır ve bir güvenlik imajı sunar. Çocukların duygularının grafik temsilleri, iyileşme sürecini büyük ölçüde kolaylaştırabilir.
Kendi deneyimlerime göre, depremden etkilenen çocuklarla sanat terapisi kullanımının değerli bir tedavi yöntemi olduğunu gördüm.”
Ümit Besen’in acı günüÜmit Besen'in vefat eden babası Fikret Besen toprağa verildi...03 Haziran 2023 Cumartesi 12:50MAGAZİN
Merve Özbey Bursa’daMerve Özbey Bursalı hayranları ile buluştu...03 Haziran 2023 Cumartesi 10:10MAGAZİN
Galatasaray'ın davetine icabet edecekSimge, Galatasaray’ın şampiyonluk kutlamalarına katılacak...03 Haziran 2023 Cumartesi 09:29MAGAZİN
Zerrin Özer'den yeni albümZerrin Özer tam 14 yıl sonra tekrar stüdyoda...02 Haziran 2023 Cuma 10:18MAGAZİN
Serdar Ortaç klibini tamamlayamadıSerdar Ortaç Mehmet Çevik'ten çok konuşulacak klip...01 Haziran 2023 Perşembe 15:26MAGAZİN
Hadise’den sunuculara tazminat davasıHadise, Bircan Bali, Seren Serengil, Arto ve televizyon programına tazminat davası açtı...01 Haziran 2023 Perşembe 13:55MAGAZİN
İrem Helvacıoğlu ile çok özel“Sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum”...01 Haziran 2023 Perşembe 13:12MAGAZİN
Bursa’da Emir Can İğrek rüzgarıEmir Can İğrek’ten Bursa’da çifte kutlama...01 Haziran 2023 Perşembe 09:30MAGAZİN
Atatürk’ün sevdiği şarkılarBüyükşehir’den ‘Atatürk’ün Sevdiği Türküler Konseri’...31 Mayıs 2023 Çarşamba 11:32MAGAZİN
Bodrum'da dev partiÖzgür Aras’ın tecrübesiyle getireceği yepyeni bir solukla bu yaz eski günlerine dönecek...30 Mayıs 2023 Salı 09:59MAGAZİN
Merve Dizdar İstanbul’a geldi76. Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü alan Merve Dizdar, İstanbul’da...29 Mayıs 2023 Pazartesi 13:35MAGAZİN
Hakan Altun'la arabesk geceKuruçeşme Açıkhava, müzikseverleri arabesk müziğin prensi Hakan Altun ile buluşturdu....29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:05MAGAZİN
İlham Gencer'e son görevİlham Gencer son yolculuğuna uğurlanıyor: AKM’de tören düzenlendi..26 Mayıs 2023 Cuma 12:15MAGAZİN
İrem Derici'den yeni akustikİrem Derici’nin yeni albümü “İrem Derici Ex’ten Next” dinleyiciyle buluştu...26 Mayıs 2023 Cuma 10:00MAGAZİN
Seçil Gür, iddialı geliyorKırmızılı kadın: Seçil Gür...26 Mayıs 2023 Cuma 09:27MAGAZİN
Bora Gencer'in acı günüİlham Gencer, son yolculuğuna uğurlanıyor...25 Mayıs 2023 Perşembe 12:29MAGAZİN
Simge'nin yazı başlıyorSimge, bu yaz 47 konser verecek...25 Mayıs 2023 Perşembe 10:11MAGAZİN
İranlı şarkıcı sahte pasaportla yakalandıİranlı şarkıcı sahte pasaportla kaçmak isterken İstanbul Havalimanı’nda yakalandı...22 Mayıs 2023 Pazartesi 15:32MAGAZİN
Süt banyosu yapan işçi konuştuSüt banyosu yapan işçi canlı yayında açıklama yaptı...22 Mayıs 2023 Pazartesi 15:00MAGAZİN
Kuruçeşme'de Serdar Ortaç rüzgarıParaf Kuruçeşme'de açıkhava sahnesi, Serdar Ortaç sezonu açtı...22 Mayıs 2023 Pazartesi 10:47MAGAZİN
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.