ÜNLÜ SANATÇILAR ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP OKUDU
AÇEV 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturacak

22 Nisan 2021 Perşembe 10:33
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), daha fazla çocuğun erken yaşta kitaplarla buluşmasını sağlayarak dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla Okuyan Bir Gelecek platformunu kurdu. Fazıl Say’ın müzikleriyle; Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın kitap okuyarak destek verdiği proje kapsamında 100 bin çocuğun kitaplarla buluşması hedefleniyor. Okuyan Bir Gelecek platformu sayesinde binlerce çocuğun evine ilk kez kitap gireceğini vurgulayan AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay, “Dil gelişimi gibi temel yetkinliklerin geliştirilmesi, çocuklarımızın geleceği için tartışmasız öneme sahip. Dil gelişimi için de onları mümkün olduğu kadar erken kitaplarla tanıştırmak gerekiyor” diye konuştu. Türkiye’de 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunduğunu belirten AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı, “Bilimsel araştırmalar yüksek sosyoekonomik düzeyden ailelerin çocuklarının 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime, düşük sosyoekonomik seviyedeki çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını gösteriyor. 32 milyon kelimelik bu farkı kapatmak için çocukları küçük yaştan itibaren kitaplar aracılığıyla yeni kelime ve kavramlarla tanıştırmak büyük önem taşıyor” dedi.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 5 yıldır sürdürdüğü ve bugüne kadar 12 bin çocuğa ulaşan Okuyan Bir Gelecek projesini dijital platforma taşıdı. AÇEV’in Okuyan Bir Gelecek platformunu ziyaret eden çocuklar ünlü sanatçıların sesinden kitapları dinlerken ebeveynler de çocuklarının dil ve zihinsel gelişimine destek olacak kitaplara ulaşabiliyor. Platform üzerinden bir bağış hareketi de başlatan AÇEV, evlerinde kitap olmayan 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturmayı hedefliyor. Fazıl Say’ın müzikleriyle destek olduğu projede çocuk kitaplarına Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan ses veriyor. AÇEV, daha fazla aileye ilham vermek ve daha büyük bir toplumsal etki yaratmak hedefiyle oluşturduğu Okuyan Bir Gelecek platformunu 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’nda tüm çocuklara armağan ediyor.
AÇEV’e Yönetim Kurulu Üyesi olarak katkı sunmaktan ve Vakıf’ın misyonunu devam ettirmekten büyük gurur ve mutluluk duyduğunu belirten AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay şunları söyledi:
“Özyeğin ailesi ve FİBA Grubu olarak tüm sosyal yatırımlarımızda ‘En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır’ ilkesinden hareket ediyoruz. AÇEV, Hüsnü Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi; hepsi eğitim odaklı. Ama AÇEV’in bunlar arasında çok önemli bir yeri var. Çünkü erken çocuklukta eğitimin temellerinin sağlam atılması için çalışıyor. Yürüttüğümüz çalışmalarla bugün bu alanda ilk akla gelen kurumlardan olmak gerçekten çok gurur verici. Ben de kuruluşundan bu yana AÇEV’in çalışmalarının içindeyim, hayatımın çok önemli bir bölümünde AÇEV vardı. Bir anlamda birlikte büyüdüğümüzü söyleyebilirim. Vakfın çalışmalarını hep çok anlamlı ve değerli buldum ama anne olduktan sonra önemini daha iyi anladım. Çocuklar bu dönemde ne verirseniz alıyor, geliştirerek size yansıtıyor. Dil gelişimi gibi temel yetkinliklerin geliştirilmesi, çocuklarımızın geleceği için tartışmasız öneme sahip. Dil gelişimi için de onları mümkün olduğu kadar erken kitaplarla tanıştırmak gerekiyor.”
Binlerce çocuğun evine ilk kez kitap girecek
5 yıl önce Okuyan Bir Gelecek hedefiyle yola çıktıklarını belirten Özyeğin Oktay, “Bugün ise projemizi dijital bir platforma taşıyarak daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu platform sayesinde hedefimiz, 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturmak. Böylece belki de binlerce çocuğun evine ilk kez kitap girecek. Bir çocuğun bile kitapla buluştuğunu, kitapların dünyasına girdiğini düşünmek bizi çok heyecanlandırıyor. Bu heyecanımızı paylaşan ve Okuyan Bir Gelecek hayalimize ortak olacak herkesin ve tüm kurumların desteklerini bekliyoruz. 23 Nisan gibi önemli bir günde tüm çocuklara böyle anlamlı bir armağan verebildiğimiz için çok mutluyum” dedi.
Okuyan Bir Gelecek platformu, 16 adet yayınevi, 42 yazar, 41 çizerin desteği ile Kidega ve İhtiyaç Haritası’nın çözüm ortaklığıyla hayata geçiriliyor. Kitaplar, Kidega kitap satış platformu üzerinden temin edilerek İhtiyaç Haritası aracılığı ile belirlenen ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılırken, projenin ülke genelinde yaygınlaşması hedefleniyor.
Fazıl Say projeye besteleriyle ve klasik eserleri yorumlayarak destek verdi
Proje için kendi bestelerini ve klasik eserleri yorumlayan; aynı zamanda ünlü isimlerin projeye destek için bir araya getirilmesine büyük emek veren Fazıl Say ise projeyle ilgili şunları söyledi:
“Ankara’da edebiyatla içli dışlı bir ailede büyüyen bir çocuk olarak, kitapların zihinsel ve entelektüel gelişim için ne kadar önemli olduğunu, bir çocuğun dünyasını anlamada ve anlatmada kelimelerin önemini çok iyi biliyorum. Erken yaşlardaki çocuklar için dil gelişimi çok önemli bir konu fakat benim çocukluğumda yakaladığım şans, her aile için mümkün olmuyor. Maalesef bazı ailelerin dil gelişimine katkı sağlayacak materyallere erişimi oldukça kısıtlı. Bazı ailelerde ise, erişim mümkün olsa da, gelişimde kitapların yeri iyi bilinmiyor. Bu sebeple bu alanda yapılacak her çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum ve elimden gelen desteği vermeye gayret ediyorum. Bence Okuyan Bir Gelecek platformu da yalnızca çocukların değil, ailelerin de kitaplarla ilgili farkındalığını artırması açısından önem taşıyor. Bu projenin müziklerini üstlenmek benim için de hem heyecan hem mutluluk verici oldu. Hem kendi bestelerimle hem de bazı klasikleri yorumlayarak projeye destek verdim. Bu sayede edebiyatı ve müziği birleştirdik; çocukları sanatın renkli ve zengin dünyasıyla buluşturduk.”
Pandemide evde eğitimi destekleyecek materyal ihtiyacı arttı
Bilimsel araştırmalar yüksek sosyoekonomik düzeyden ailelerde yetişen çocukların 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime duyduklarını, oysa düşük sosyoekonomik seviyede yetişen çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını gösteriyor. Türkiye’nin 2018 PISA sonuçlarına göre, sosyoekonomik olarak en üst yüzde 25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt yüzde 25’lik dilimdekilerin 437. Aradaki fark büyük oranda erken çocukluk döneminden başlayan bu eşitsizlikten kaynaklanıyor.
Aradaki 32 milyon kelimelik farkı kapatabilmek için çocukları küçük yaşlardan itibaren kitaplar aracılığıyla yeni kelimeler ve kavramlarla tanıştırmak büyük önem taşıdığını belirten AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı projeyle ilgili şunları söyledi:
“Kitap okuma ile ilgili bilimsel araştırmaların önemli bulgularına rağmen, ülkemize baktığımızda maalesef 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunuyor. İçinde bulunduğumuz salgın dönemi maalesef bu eşitsizlikleri daha da derinleştirme riskine sahip. Salgın öncesinde de birçok araştırma, gelir ve eğitim düzeyi azaldıkça ebeveynlerin çocuklarını desteklemeye yönelik bilgi ve becerileri ile ev ortamındaki öğrenme materyallerinin miktarının azaldığını bizlere söylüyordu. Ancak salgın nedeniyle okul ve mahalle ortamında sunulan imkanlardan mahrum kalan çocuklar, ev ortamında olan kaynaklarla sınırlı kaldı. Salgın bu nedenle hane ortamlarını destekleme konusunda bize yön verdi ve cesaretlendirdi. Okuyan Bir Gelecek platformunu ile erken yaşlarda olumsuz şartlarda yaşayan çocukların daha avantajlı olan akranlarından geri kalmasını önlemeye çalışıyoruz. Bunu iki şekilde yapıyoruz: Birincisi, platformda okunan her kitapla birlikte, çocuklar yeni kelimeler öğreniyor; her kitaba özel hazırladığımız oyun ve etkinlik önerileriyle ebeveyn çocuk etkileşimi de artıyor. İkincisi, proje kapsamında hazırlanan kitler bağışçıların destekleriyle ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Herkesin bütçesi ve imkanları doğrultusunda katkıda bulunabileceği bir seçenek var, yeter ki hayallerimize ortak olun. Gelin, birlikte Okuyan Bir Gelecek inşa edelim.”
Bir çocuğu kitaplarla buluşturmak için 120 lira bağış yeterli
Çocuklara gönderilmek üzere hazırlanan sette AÇEV’in erken çocukluk uzmanları tarafından seçilen 5 resimli hikaye kitabı, kitap etkinlik yönergeleri, 1 çocuk dergisi, 1 resim defteri ve kuru boya seti yer alıyor. Kitaplar, Kidega kitap satış platformu üzerinden satın alınarak 120 TL’lik setler oluşturuluyor. 3747’ye SMS göndererek ya da FonZip üzerinden istenilen miktarda bağış yaparak, daha çok çocuğun projeden faydalanmasına destek olunabiliyor.
Eski MİT görevlisi Kozinoğlu soruşturmasında 10 gözaltıEski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu soruşturması kapsamında...10 Eylül 2026 Perşembe 12:17GÜNDEM
Gürlek’ten "Ahbap", İmamoğlu ve Terörsüz Türkiye açıklamasıAdalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görev...10 Eylül 2026 Perşembe 12:15GÜNDEM
''Silahları benden habersiz almış.''Okul saldırısı davasında sanık baba savunmasını tamamladı...04 Eylül 2026 Cuma 13:15GÜNDEM
Silivri açıklarındaki kazada 2 kaptan da kusurluSilivri açıklarında yaşanan gemi kazasına ilişkin...04 Eylül 2026 Cuma 13:13GÜNDEM
''Yasa dışı panel sistemi'' soruşturması: 31 avukat gözaltındaAdalet Bakanı Akın Gürlek, vatandaşlara ait kişisel verilerin...04 Eylül 2026 Cuma 13:11GÜNDEM
Kaptanın telsiz kayıtları ortaya çıktı: "Alsu, iskeleye kır"Silivri açıklarında gece saatlerinde çarpışan...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:59GÜNDEM
Silivri'de gergin anlar: Basın mensuplarına saldırı!İstanbul Silivri açıklarında batan...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:42GÜNDEM
İstanbul Havalimanı'nın 4. pisti için geri sayım!Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:39GÜNDEM
Uraloğlu:"Maalesef sağ olarak kimseye ulaşılamadı"Marmara’da çarpışan 2 gemiye ilişkin konuşan...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:37GÜNDEM
Batan gemideki kayıp mürettebatın kimlikleri belli olduMarmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen kaza...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:34GÜNDEM
Erdoğan'dan Yunanistan'a Adalar Hakkında Uyarı!Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’nin serinkanlı...02 Eylül 2026 Çarşamba 15:32GÜNDEM
Batan Geminin 10 Mürettebatı AranıyorSilivri Açıklarında Alarm: Batan Geminin 10 Mürettebatı Aranıyor02 Eylül 2026 Çarşamba 15:29GÜNDEM
Erdoğan, Putin ve Lukaşenko'dan samimi görüşmeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek'te Rusya Devlet Başkanı...01 Eylül 2026 Salı 17:47GÜNDEM
Geleceğin meslekleri için ikinci şans!Yapay zekâ mühendisliği bitirmiyor, dönüştürüyor!01 Eylül 2026 Salı 13:58GÜNDEM
Hakan Fidan:"İttifakımızın resmi adı Mekke Savunma İttifakı"Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında tesis edilen...01 Eylül 2026 Salı 13:27GÜNDEM
Gürlek duyurdu: "135 Alo Adalet Hattı" hizmete giriyorAdalet Bakanı Akın Gürlek, 2026-2027 Adli Yılı’nın ilk gününde...01 Eylül 2026 Salı 13:26GÜNDEM
2023'ten beri aranıyordu: 'Ponzi Mine' yakalandı!Türkiye’de aralarında bürokrat, ünlü isim ve sporcu olmak üzere...30 Ağustos 2026 Pazar 15:03GÜNDEM
Devlet erkanı Anıtkabir'de buluştuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki...30 Ağustos 2026 Pazar 14:56GÜNDEM
Özel: "Yeni Parti ev kadınlarının emeklilik umududur"Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel...29 Ağustos 2026 Cumartesi 14:47GÜNDEM
Özdağ: ''Seçim erken olacak.''Ümit Özdağ Zonguldak’ta...29 Ağustos 2026 Cumartesi 14:28GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.