TÜRKİYE'YE MÜLTECİ ÖVGÜSÜ
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel (sağdan 2.), Yunanistan'da mülteci ve göçmenlere yönelik hizmet ve altyapı gibi bütün konularda büyük eksiklikler tespit ettikleri eleştirisinde bulund

ATİNA (CİHAN)- Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel, Yunanistan'da mülteci ve göçmenlere yönelik hizmet ve altyapı gibi bütün konularda büyük eksiklikler tespit ettikleri eleştirisinde bulundu. Ege adalarındaki kabul merkezlerindeki durumu 'utanç verici' şeklinde tanımlayan Cochetel, Türkiye'de Suriyeliler için oluşturulan 22 kampı ise 'mükemmel' şeklinde tanımladı.
"YUNANİSTAN SINIFTA KALDI"
Yunanistan'ın Lesvos, İstanköy (Kos), Sakız (Hios) adaları ile Atina'daki mülteci ve göçmen kabul merkezlerine ziyaretler gerçekleştiren UNHCR heyeti, Yunan hükümeti ile de görüşmelerde bulundu. Temaslarına ilişkin gözlemlerini Atina'da düzenledikleri bir basın toplantısıyla paylaşan UNHCR Avrupa Bürosu Direktörü Cochetel, Yunanistan'ın göçmen ve mültecilere yönelik hizmetlerindeki büyük eksiklikleri sert bir dille eleştirdi.
Atina, 10 yılı aşkın bir süredir AB'den sağlanan ekonomik yardımlara rağmen, uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından göçmen ve mültecilere yönelik yaklaşımı sebebiyle devamlı kötü not alıyordu.
Adalardaki mülteci ve göçmen kabul merkezlerindeki genel durumun 'kötü', bazılarında ise tam anlamıyla 'kaos' yaşandığının altını çizen Cochetel, "Birileri liderlik yapmalı, kurumlar arası koordinasyonu sağlanmalı, sorumluluğu üstlenmeli." dedi.
Yunanistan'a 2015 yılı başından itibaren çoğu savaş ve şiddetten kaçan 109 bin mülteci ve göçmenin ulaştığını belirten Cochetel, bu sayının ilk defa İtalya'yı geçtiğinin altını çizdi. 2015 yılında İtlaya'ya akın edenlerin sayısı 90 bin oldu.
Yunanistan'a geçen 109 bin kişiden sadece 5 bininin iltica başvurusunda bulunduklarını kaydeden BM'nin Avrupa Masası Direktörü, "Çoğu mültecinin amacı bir başka ülkeye geçmek. Olağanüstü şartlarda acil müdahale ve çözümler bulunması gerekir. Adalardaki mülteci ve göçmenlere yönelik kötü koşulları gördükten sonra doğal afet olmuş olsaydı durumun ne olabileceğini gördüm." dedi.
"KAMERUN SİZDEN İYİ!"
Yunanistan'daki eksiklikleri Kamerun ile karşılaştıran Cochetel, şöyle devam etti: "Acil müdahale gerektiren olağanüstü hal durumu var. Yunan yetkililerden koordinasyon ve liderlik bekliyoruz. Ülkenin ekonomik kriz içerisinde bulunduğunu biliyoruz. Ancak kalkınmakta olan bir ülkeden bahsetmiyoruz. Kamerun'da mültecilere sağlık, barınak ve yemek hizmeti verilirken, Yunanistan'da mevcut durumun devam etmesi ve bu hizmetlerin sunulmaması doğal değil. Birileri dizgini kavramalı."
Yunan adalarından bazılarına günde bin mültecinin ulaştığını söyleyen Cochetel, bunun organizasyon yokluğu ile sorumluluk üstlenmeyen merkezi ve yerel yetkililerden kaynaklandığı eleştirisinde bulundu. Cochetel, "Kurumların işbirliği ve iyi niyetiyle, tahrike karşı konulabilir. UNHCR ve STK'ların Yunan hükümetinden dizgini eline alacak bir yetkili bekliyor. Böylece maddi ve diğer konularda yardımcı olabiliriz." dedi.
"ADALARDA VAZİYET UTANÇ VERİCİ"
Adalardaki mülteci ve göçmen ilk kabul merkezlerinin içler acısı ve utanılacak durumda olduğu tespitinde bulunan Cochetel, "İstanköy'de (Kos) hiçbir organizasyon olmadığı gibi ilk kabul merkezi de yok. Mülteciler parklarda uyuyor. Bu yerel halkın, turistlerin ve göçmenlerin hayatı için de iyi değil." ifadelerini kullandı.
AB'nin 6 yıldır yaptığı yardımlarına rağmen Atina'da sadece bin 100 kişilik barınma kampı bulunmasını eleştiren UNHCR Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel, şöyle devam etti: "Mülteci ve göçmenlerin ulaştıkları ikinci kabul şehri Atina'da da hiçbir şey çözülmüyor. Plana ihtiyaç var. AB Komisyonu'nun 6 yıllık ekonomik desteğine rağmen Atina'da sadece bin 100 kişilik barınma yeri olması doğal değil."
Bu konuda Bulgaristan'ı örnek veren yetkili, bu ülkede 2013 yılında 7 bin kişilik barınacak yerin sadece 6 ayda hazırlandığını kaydetti.
"HÜKÜMETTEN ÖNCÜLÜK BEKLİYORUZ"
Bu konuda Yunan hükümetinin liderlik yapması gerektiğini vurgulayan Cochetel, birilerinin liderliği ve sorumluluğu üstlenerek nerelerde mülteci ve göçmen merkezleri kurulacağını planlaması gerektiğini belirtti. Yunanistan'a ekonomik ve diğer konularda destek verilmesi için kendilerine plan ve organizasyon sunulması gerektiğini de vurguladı.
UNHCR'nin adalarda güçlü bir şekilde polise mülteci ve göçmenlerin kaydı, çeviri hizmetleri, uyku tulumu, yatak, su gibi konularda desteklerde bulunduklarını belirten Cochetel, "Bunlar yeterli değil. Daha fazlasını yapabilmek için yetkili biri ile konuşmalıyız. Adaların çoğunda kabul merkezlerindeki çöplerin toplanması, temiz su ve elektrik hattı bağlanması konusunda kimse sorumluluk üstlenmiyor. Eğer merkezi ve yerel yetkililer bir eşgüdüm mekanizması oluşturmazlarsa, insani yardım kuruluşları yardımcı olamazlar." dedi.
YUNANİSTAN'A MÜLTECİ AKINI SÜRÜYOR
Yunanistan'a sadece Temmuz (2015) ayında Türkiye'den 33 bin 711 göçmen ve mülteci geçiş yaptı. Geçen yıl temmuz ayında bu sayı 4 bin 221 idi. Haziran ayında Yunanistan'a geçiş yapan 31 bin 37 kişiye karşılık geçen yıl Haziran'da bu sayı 3 bin 452 oldu. Yunanistan'a geçen her 10 kişiden 8'i Afganistan ve Suriye'den geliyor. Bu yıl mültecilerin çoğu Lesvos, Sakız, İstanköy ve Samos adalarına geçiş yaptı.
TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin Türkiye ile UNHCR'nin mülteciler konusundaki işbirliğini sorması üzerine Cochetel, şunları söyledi: " Türkiye'deki mülteci kampları çok iyi. İşbirliğimiz de öyle. Türkiye elindeki imkanlarla en iyi hizmeti vermek için seferber etmiş durumda. Türkiye'deki 22 farklı barınma kampında 250 bin mülteci kalıyor. Bu kamplarda mültecilere verilen hizmetler mükemmel."
Türkiye'de kamp dışında 1,8 milyon mültecinin bulunduğunu söyleyen Cochetel, "Türkiye, Suriyeli mülteciler konusunda gerçekten bütün AB ülkelerinden çok daha iyi hizmet çabası verdi."
Cochetel, aileleri Avrupa ve Türkiye'de bulunan Yunan adalarındaki çocukların aileleriyle buluşturulması için AB'nin Türkiye'ye daha fazla destek vermesi gerektiğini kaydetti.
Suudi Arabistan: "Riyad’a doğru fırlatılan 4 balistik füze imha edildi"Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, başkent Riyad’a doğru fırlatılan 4 balistik füzenin imha edildiğini bildirdi.19 Mart 2026 Perşembe 09:43DÜNYA
İran’dan İslam ülkelerine çağrı: "Siz hangi taraftasınız?"İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani, Müslümanlara ve İslam ülkelerinin hükümetlerine hitaben yayımladığı 6 maddelik mektupta İslam ülkelerine seslendi.17 Mart 2026 Salı 09:54DÜNYA
İsrail, Tahran ve Beyrut'a yeni saldırı dalgası başlattıİsrail ordusu, İran’ın başkenti Tahran’da bulunan rejime ait hedefler ile Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Hizbullah altyapılarına yönelik geniş çaplı bir saldırı dalgasının başlatıldığını açıkladı.17 Mart 2026 Salı 09:52DÜNYA
Trump: "Bunu yapmak zorundaydım"ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılar hakkında, "Bunu yapmasaydık, 3'üncü Dünya Savaşı'na dönüşecek bir nükleer savaş yaşanırdı" dedi.17 Mart 2026 Salı 09:50DÜNYA
Netanyahu'dan 'öldü' iddialarına videolu yanıtİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran saldırısında öldüğü yönünde çıkan iddialara sosyal medya üzerinden kahve alırken paylaştığı bir video ile yanıt verdi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:30DÜNYA
İsrail ordusu: "Son 24 saatte İran’daki 200’ü aşkın hedef vuruldu"İsrail ordusu, son 24 saatte İran’ın batı ve orta kesimlerinde bulunan 200’ü aşkın askeri hedefin vurulduğunu açıkladı.16 Mart 2026 Pazartesi 09:28DÜNYA
İran, Trump’a meydan okuduİran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD Başkanı Donald Trump'a seslenip, "Cesareti varsa gemilerini Basra Körfezi’ne getirsin" dedi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:25DÜNYA
Çin'den ABD'ye gövde gösterisi! 26 savaş uçağı ve 7 savaş gemisi sahadaABD-İsrail ile İran arasındaki savaş sürerken Çin, Tayvan çevresinde 26 savaş uçağı ve 7 savaş gemisiyle devriye faaliyeti yürüttü; 16 savaş uçağı Tayvan'ın hava savunma sahasına girdi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:19DÜNYA
Sıcak hava balonu faciası! Şampiyon pilot sepetten fırlayıp öldüPolonya'da sıcak hava balonu binaya çarptı. 28 yaşındaki balon pilotu sepetten fırlayıp binanın çatısına düşerek hayatını kaybetti.14 Mart 2026 Cumartesi 09:55DÜNYA
ABD'den dünyayı tedirgin eden hamleABD'nin, İran'ın en kritik petrol ihracat merkezi Hark Adası'nı ağır şekilde bombalamasının ardından Pentagon bölgeye 2 bin 500 deniz piyadesi sevk ediyor.14 Mart 2026 Cumartesi 08:16DÜNYA
Savaşta 14. gün! İsrail'e sert misilleme: Onlarca yaralı varABD-İsrail ve İran arasındaki savaşta 14. güne şiddetli çatışmalarla girildi.13 Mart 2026 Cuma 09:23DÜNYA
İran, Hürmüz Boğazı'na mayın döşendiği iddialarını reddettiİranlı yetkililer, son günlerde gündem olan boğaza mayın döşendiği iddialarını kesin bir dille reddetti.13 Mart 2026 Cuma 08:55DÜNYA
Yolcu uçağı sert iniş yaptı! O anlar kameradaayland’da Phuket Uluslararası Havalimanı’nda Hindistan’dan gelen bir yolcu uçağının yaptığı sert iniş sonucu iniş takımı koptu.12 Mart 2026 Perşembe 10:00DÜNYA
Hürmüz Boğazı’nda tansiyon düşmüyor! 14 gemi saldırıya uğradıABD, İsrail ve İran arasındaki saldırıların başladığı 28 Şubat’tan bu yana Hürmüz Boğazı’nda 14 gemi saldırıya uğradı.12 Mart 2026 Perşembe 09:58DÜNYA
ABD ordusu: "İran’a ait 3 bini aşkın hedefi vurduk"ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran’a yapılan saldırıların yeni görüntülerini yayınlayarak, "Epic Fury Operasyonu’nun ilk haftasında 3 bini aşkın hedefi vurduk ve hız kesmiyoruz" açıklamasında bulundu.07 Mart 2026 Cumartesi 10:09DÜNYA
İran'dan dikkat çeken açıklama: Türkiye tehdit altındaİran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, Orta Doğu'daki gerilimin büyümesi halinde bölgedeki birçok ülkenin güvenlik riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.07 Mart 2026 Cumartesi 10:04DÜNYA
El konulan zırhlı araçlardan servet çıktıMacaristan ile Ukrayna arasında gerilim yeni bir krizle tırmandı. Budapeşte yönetimi, milyonlarca euro ve dolar ile altın taşıyan iki Ukrayna zırhlı banka aracına el koyarken konvoya eşlik eden 7 Ukrayna vatandaşı tutuklandı.07 Mart 2026 Cumartesi 10:02DÜNYA
İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD ve İsrail'e suçlama!İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, mevcut ABD yönetimi ile iki kez müzakere ettiklerini ancak her iki seferde de görüşmelerin ortasında saldırıya uğradıklarını belirterek, "Akan kanın tüm sorumluluğu onlara aittir" dedi.06 Mart 2026 Cuma 10:14DÜNYA
Trump’tan İranlı kolluk kuvvetlerine silah bırakma, diplomatlara sığınma çağrısıABD Başkanı Donald Trump, İran’ın askeri yeteneklerini büyük ölçüde yok ettiklerini belirterek, "İran Devrim Muhafızları'nın tüm üyelerine, orduya ve polise silahlarını bırakmaları çağrısında bulunuyorum." dedi.06 Mart 2026 Cuma 10:12DÜNYA
Trump, İran’da yeni dini lider seçimine dahil olmak istiyorABD Başkanı Donald Trump, "Venezuela'da Delcy (Rodriguez) örneğinde olduğu gibi, bu atamaya ben de dahil olmalıyım" dedi.06 Mart 2026 Cuma 10:10DÜNYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.