28 Mart 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA

Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanılmıyor

TBMM Başkanı Şentop'tan açıklama

20 Mart 2023 Pazartesi 17:05

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanılmıyor. Resmi dil Türkçe olduğu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe dışlında bir dil kullanıldığı zaman bu tutanağın metnine yazım yapılıyor, dipnot işareti kullanılarak ‘hatip Türkçe olmayan dil kullanmıştır’ diyor” dedi.   

Şentop, TBMM’de bilinmeyen dil yazımı iddialarına cevap verdi. Şeentop, milletvekillerinin ıslarla bilinmeyen dil iddiasını ortaya attıklarını belirterek, “Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanılmıyor. Resmi dil Türkçe olduğu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe dışlında bir dil kullanıldığı zaman bun tutanağın metnine yazım yapılıyor, dipnot işareti kullanılarak ‘hatip Türkçe olmayan dil kullanmıştır’ diyor. Bu Kürtçe için özel bir uygulama değil, İngilizce, Arapça, İspanyolca için de aynı uygulama yapılıyor. 1 Şubat 2023’te HDP’li Necdet İpekyüz Kürtçe bir kelime kullanıyor. Bu kelime tutanağa yazılmamış, dipnot konmuş. Denmiş ki, ‘hatip tarafından Türkçe olmayan bir kelime kullanılmıştır’ diyor. 2 Şubat 2023’te AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan İngilizce ifade kullanmış, o da tutanağa yazılmış, altta hatip tarafından Türkçe olmayan kelime kullanılmıştır. Kürtçe’ye mahsusu özel tavır, uygulama yoktur. Bütün dillerle ilgili uygulama vardır” dedi. 

AK Parti’de seçim çalışmalarının yapıldığının hatırlatılması üzerine Şentop, “Bu konuya dair değerlendirme yapmam mümkün değil. Ancak siyasi partiler kanunu 24. Maddesi son cümlesi var. Orada siyasi parti toplantılarına katılma noktasında yasak, Anayasa ve mevzuatta olan yasak, adaylık sürecinde ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı. "Milletvekilliği adaylık başvurusu yapacak mısınız" sorusuna Şentop, “Adaylık başvurusu yapacağım” şeklinde cevap verdi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem