01 Kasım 2024
  • Bursa11°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara6°C

TASARI MECLİS'TE...

Milyonları ilgilendiriyor...

Tasarı Meclis'te...

21 Şubat 2017 Salı 11:56

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta kabul edilmesi beklenen torba tasarı ile milyonları ilgilendiren düzenlemeler gerçekleşecek. İşte o maddeler...
 
ZORA DÜŞEN ESNAFA DESTEK
 
Esnaf Ahilik Sandığı Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bununla beraber zor duruma düşerek işyerinin kapatılması veya iflas edilmesi durumunda 10 aya varan işsizlik maaşı verilecek. Tarım Bağ- Kur'lular, isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler ve köy ve mahalle muhtarları hariç bütün Bağ-Kur'lular kapsamda olacak. Maaş ödeneğinin günlük tutarı, son 4 aylık prime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancın yüzde 40'ı kadar olacak. Ancak ödenek, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemeyecek. İşyerini kapatana damga vergisi kesilmiş olarak aylık en az 705,60 lira, en çok bin 411 lira işsizlik maaşı ödenecek.
 
GSS BORÇLARINDA YAPILANDIRMA İMKANI
 
Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) gelir seviyesine göre her ay 71,10, 213,30 ve 426,6 lira şeklinde ödenen 3 ayrı prim tarih olacak, 53,32 lira tutarındaki tek prime geçilecek. Takvim'in haberine göre, ailede kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların (592,5 lira) primlerini devlet karşılayacak. Geçmişe ilişkin GSS prim borçlarına da yapılandırma imkanı gelecek.
 
TALEP ETMELERİ YETERLİ OLACAK
 
Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları ana, baba, eş ve çocukları talep etmeleri halinde genel sağlık sigortalısı sayılacak. Gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinden, belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.
 
MİLYONLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK
 
Bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi beklenen torba tasarı, milyonların yüzünü güldürecek. Genel Sağlık Sigortası primi ödeyen 4.2 milyon kişiye ve vergisini düzenli yatıranlara indirim, işyerini kapatan esnafa da işsizlik maaşı gelecek.Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 indirim yapılması ve Esnaf Ahilik Fonu kurulması ile ilgili tasarı Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında verilen önergelerle yeni maddeler eklendi. Çiftçinin Ziraat Bankası ve kooperatiflere olan borçları ile TEDAŞ’a olan sulama borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Yasa teklifinin gelecek hafta kanunlaştırılması bekleniyor.
 
ÇİFTÇİYE YENİ FIRSAT
 
Teklife göre, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince çiftçiye kullandırılan ve 31 Aralık 2016 itibarıyla takibe düşen borçların yapılandırılması için çiftçiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üçüncü ayın sonuna kadar başvuracak. Yapılandırılan tutara yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 faiz uygulanacak. Bu faizin yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak.
 
BEŞ TAKSİTTE ÖDENECEK
 
Yapılandırmaya esas tutarın, taksitlendirilmesi halinde ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda, toplam beş taksitte ödenecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bilgiye göre, bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazine’ye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor.
 
 
SULAMA BORÇLARINA TAKSİT
 
TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da aynı kapsamda yeniden yapılandırılacak. 13 bin abonenin 780 milyon lira, tarımsal sulamada 40 bin abonenin 1 milyar 360 milyon lira TEDAŞ’a borcu var. Düzenlemeyle 2.2 milyar lira tutarındaki alacak yapılandırılacak. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının 1 milyar TL’si Dicle bölgesine ait bulunuyor.
 
 
TEKLİFTE YER ALAN DÜZENLEMELER
 
Bankacılık, finans ve sigortacılık sektörleri dışında vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 indirim yapılacak. Hesaplanan indirim tutarı 1 milyon liradan fazla olmayacak.
 
Türk vatandaşlarının yurtdışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukların talep etmeleri halinde, ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.
 
İşyeri ve konutu dövizle satın alan, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancılar, KDV’den muaf tutulacak.
 
Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yaptırmayanlara af maddesi de tasarıya eklendi.
 
Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek.Bu kişilerin geçmiş borçları silinecek. Bu durumdaki kişilerin borçlarının gecikme zamları ve cezaları da silinecek.
 
Kanun tasarısı sonrası cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için prim 53 TL’ye düşecek.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem