06 Kasım 2024
  • Bursa7°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara0°C

SOSYETE, BU KAHVE İÇİN SIRAYA GİRİYOR

Fil gübresinden üretilen kahvenin kilosu 1880 dolar.

SOSYETE, BU KAHVE İÇİN SIRAYA GİRİYOR

Tayland'da fil gübresinden elde edilen kahveler, kilosu 1880 dolardan satılmasına rağmen büyük ilgi görüyor. Fransa'nın önde gelen kahve şirketleri ise bu üretimin kahve sevenleri kandırmaya yönelik olduğunu belirtiyor.

Fillerin sindirmesiyle gübreden elde edilen kahvelerin acı tadının giderildiği belirtiliyor. Dünyada fil gübresinden ilk kez kahve üreten Kanadalı girişimci Blake Dinkin, projesini anlattığında fil sahiplerinin çok şaşırdığını ifade etti. Tayland'da dünyanın en pahalı ve en lezzetli 'Black Ivory' adındaki kahveyi ürettiğine dikkat çeken 44 yaşındaki Dinkin, 'Fil sahiplerine projemi ilk anlattığımda eminim ki benim deli olduğumu düşünmüşlerdi.' dedi.

Tayland'da fil gübresinden elde edilen kahvenin üretim aşaması ise oldukça farklı. İlk olarak günde yaklaşık 33 kilogram kahve çekirdeği, pirinç ve muz ile karıştırılarak fillere yediriliyor. Sindirilen kahve çekirdeklerini filler toplam 17 saat sonra dışarı atıyor.

Dinkin, sabah göletlere giren ve banyo yapan fillerin, bu sırada kahve çekirdeklerini vücutlarından atmasından yakınıyor. Fillerin gübrelerinin ancak göletten dışarı çıktıktan sonra alınabildiğine dikkat çeken Dinkin, işçilerin bu şekilde kahve çekirdeklerini toplayabildiğini belirtiyor. Daha sonra işçiler kahveleri suyla temizleyerek ayıklıyor. Fillerin yiyerek sindirdiği, daha sonra işçilerin toplayarak temizlediği kahveler, en son olarak öğütülüp servise hazır hale getiriliyor.

KAHVE, KARAMELLİ ÇİKOLATAYA BENZİYORMUŞ

Eski Fransız usulüyle servis edilen kahveyi içen sosyete mensupları, "Kahve hiç acı değil, tadı ise aynı karamelli çikolataya benziyor." tarifinde bulunuyorlar.

2015 yılında kendi hasat rekorunu kıran 'Black Ivory' kahvesinden sadece 150 kilo üretilmiş. Bir fincan 'Black Ivory' kahvesi 13 dolardan satılırken, kilosu ise 1880 dolardan alıcı buluyor.

Fransa'nın başkenti Paris'in önde gelen kahve şirketlerinden 'Cafe Lomi'nin sahibi Aleaume Paturle ise bu üretimin kahve sevenleri kandırmaya yönelik olduğunu savunuyor. Paturle bu şekilde elde edilen kahvenin iyi olmadığını ise şu sözlerle açıklıyor: "Bu eğlenceli bir kahve; ama iyi bir ürün değil. İyi kahve yapmak için onun fermantasyonunu kontrol etmek lazım. Söz konusu işlemi hayvanın midesinde gerçekleştiği için kontrol etmek zor."

Öte yandan, 'Misk' kedilerinin gübresinden de kahve elde edildiği biliniyor. Tayland, Endonezya ve Vietnam dahil olmak üzere birçok güneydoğu Asya ülkesinde imal edilen 'Kopi Luwak' (Misk) kahvesi kaliteli üretilmediği gerekçesiyle şimdilerde rağbet görmediği öne sürülüyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Magazin