SON 3 GÜN! BUNU YAPMAYANLAR 305 TL ÖDEYECEK
Gelir testine gitmeyenlerin tavandan hesaplanan borçlarını düzeltmek için 30 Eylül’e kadar süresi var

Sosyal güvencesi olmayan ve 1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan zorunlu Genel Sağlık sigortası (GSS) tescili yapıldığı halde bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar için tanınan başvuru süresi 30 Eylül’de sona erecek. Bayram tatilinden sonraki 3 gün içerisinde gelir testi başvurusu yapmayanlar, bugün için aylık 305.6 lira olan tavandan hesaplanan GSS prim borçlarını cezasıyla birlikte ödemek zorunda kalacak. GSS prim borcu bulunanlar hastalandıklarında sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacak.
Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’de yaşayan herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı statüsünde çalışmakta olanların GSS için ayrıca bir işlem yapmalarına gerek bulunmuyor. Onların GSS primleri doğrudan kesiliyor.
ÖĞRENCİLİĞE AİT BORÇLAR SİLİNİR
Esas sıkıntı, sosyal güvencesi olmayanlarda ve öğrenimlerini tamamlamış genç erkeklerde yaşanıyor. Bekâr kız çocukları ailelerinin üzerinden GSS’li gösterildiği için onlar açısından borç söz konusu olmuyor.
Çoğu kişi hâlâ GSS’nin zorunlu olduğunu bilmiyor. Özellikle öğrenimlerini tamamlamış gençler, aileleri üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebileceklerini düşünüyor. Oysa okullarını bitirdikleri andan itibaren GSS primi ödemekle yükümlü hale geliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) artık herkesin bilgilerine elektronik ortamda ulaşabildiği için kim 18 yaşına girmiş, kim hangi tarihte okuldan mezun olmuş, hepsini elektronik ortamda görebiliyor. 18 yaşına girdikleri veya okuldan mezun oldukları tarihten itibaren de takvim işlemeye başlıyor. Yasanın emrettiği sürelerde gelir testi yaptırmamış olanların adlarına, onların haberi olmasa da tavandan prim borcu yazılmaya başlanıyor. Tebligat da yapılmadığından borcun birikmekte olduğundan haberleri olmuyor. Ne zaman hastalanıp bir sağlık kuruluşuna başvururlarsa o zaman borçlu olduklarını öğrenebiliyorlar.
Genel sağlık sigortası prim borcu sorgulanırken özellikle üniversite bitirdikten sonra yüksek lisans veya doktora yapanlara fazladan borç çıkabiliyor. Halbuki yasaya göre yüksek lisans ve doktora öğrenimi de üniversite eğitiminden sayılıyor. Dolayısıyla yüksek lisans ve doktorada 25 yaşına kadar olan süreler için prim alınamaz. Bu dönemlere ilişkin yanlışlıkla çıkarılan prim borcunu sildirmek için öğrenim belgeleriyle birlikte SGK’ya başvurulması gerekiyor.
‘TORBA’ AFFINDA SON FIRSAT
GSS prim borcu olanların sayısı 7 milyona ulaşırken, borçları da 9 milyar lirayı buluyor. Geçen yıl eylül ayında çıkarılan torba yasayla 2012’den bu yana prim borcu birikmiş bulunanlara temiz sayfa açmak için af düzenlemesi yapıldı. Gelir testi yaptırmaları için 6 aylık süre tanındı. Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde sona erdi. Bakanlar Kurulu 6 ay daha ilave süre verdi. İlave süre de 30 Eylül 2015 tarihinde sona erecek. Bundan sonra sürenin yeniden uzatılması söz konusu değil.
Tüm çağrılara rağmen gelir testi için başvurular yetersiz kaldı. Ankara’da sadece 26 bin dolayında kişi gelir testi için başvurdu.
“3 günde gelir testi yaptıramam” diye düşünmemek gerekiyor. Çünkü 3 gün, gelir testini yaptırmak için değil, sadece başvuru yapmak için gerekli olan süre.
GELİR TESTİNDE NELER DİKKATE ALINIYOR?
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları beyanlar ve devlet kurumlarından topladığı (aileye kayıtlı tapu, otomobil, anne babanın geliri, ailenin harcamaları gibi) verilerle, ailede kişi başına düşen geliri hesaplıyor.
TESTTEKİ GELİRE GÖRE 4 YILLIK BORÇLAR YENİDEN HESAPLANACAK
Gelir testinde aile içinde kişi başına aylık gelir 424.5 liranın altında olursa, primler devlet tarafından karşılanıyor. Bu kişiler için daha önce çıkarılmış borçlar da tümüyle siliniyor. Hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelir 424.5 ila bin 273.5 lira arasında ise aylık 50.9 lira prim ödenmesi gerekecek. Kişi başına aylık gelir bin 273.5 lira ile 2 bin 547 lira arasında olanlar aylık 152.8 lira prim ödeyecek.
Hane içerisinde kişi başına aylık geliri 2 bin 547 liranın üzerinde olanlar ise tavandan, yani aylık 305.6 lira prim ödeyecek. Gelir testine girmeyenlere ise doğrudan aylık 305.6 lira prim borcu çıkarılıyor.
Torba yasadaki af maddesi uyarınca, gelir testi sonucunda aylık 50.9 lira prim ödemesi gerektiği tespit edilenlerin 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana olan borçları yeniden hesaplanacak. Kabaca bir hesaplamayla, tavandan 45 ay borç çıkarılanların 13 bin 750 lira ödemesi gerekirken, gelir testi sonucunda aylık 50.9 lira prim ödemesi gerektiği tespit edilenlerin geçmişe dönük borcu 2 bin 290 liraya indirilecek. Gecikme cezası ve faizleri de silinecek.
YURTDIŞINDA YAŞAYANLARDAN PRİM ALINAMAZ
Öğrenim görmek veya çalışmak için yurtdışına gidenlerin Genel Sağlık Sigortası sonlandırılabiliyor. Bu nedenle yurtdışında bulunulan süreler için GSS primi ödenmesine gerek bulunmuyor. Fakat yurtdışında yaşadığı halde Adres Kayıt Sistemi’nde yer alan resmi ikametlerini yurtdışına taşımamış olanlara da borç çıkarılabiliyor.
Borçlu duruma düşmemek için çalışmak amacıyla yurtdışına gidenlerin resmi ikametlerini de taşımaları gerekiyor. Öğrencilerin resmi ikametlerini taşımalarına ise gerek bulunmuyor. Resmi ikametlerini taşımadıkları için haklarında borç çıkarılmış olanların ise çalışma belgesi, konsolosluktan alınacak belge, yurtdışına gidiş-dönüş tarihlerini gösteren belgelerle başvurmaları halinde borçlarını sildirmeleri mümkün.
SİZ DE GSS PRİM BORCUNUZU SORGULAYIN
Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzun olup olmadığını sorgulamak için www.turkiye.gov.tr internet adresine girmeniz gerekiyor.
Bu adresten işlem yapabilmek için e-devlet şifreniz olmalı.
E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden almalısınız.
E-devlet şifresiyle girdiğiniz internet sitesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetler arasından “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” başlığını seçmelisiniz.
T.C. kimlik numaranızı yazarak yapacağınız sorgulamada borç çıkarsa hemen bağlı bulunduğunuz ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yapmalısınız.
TAKSİT YAPTIRABİLİRSİNİZ
Gelir testinin ardından hesaplanan prim borcu 36 aya kadar taksitle ödenebilecek. Taksit yaptırmak veya peşin ödemek için 2 Kasım 2015 tarihine kadar başvurmak gerekiyor. Yapılandırma başvuruları ikametgâhlarının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine yapılabilecek. Alacak aslının tamamının 30 Kasım 2015’e kadar ödenmesi halinde herhangi bir faiz alınmayacak. Taksitle ödeyenler ise vadeye göre değişen oranlarda faiz ödeyecek.
BAĞ-KUR'LUNUN EŞ VE ÇOCUĞUNA SAĞLIK HİZMETİ
Yasaya göre, SGK’ya 60 günden fazla prim borcu bulunan Bağ- Kur’lular sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Sadece onlar değil, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları da sağlık hizmetinden mahrum kalıyor. Bunun tek istisnası, 18 yaşın altındaki çocuklar. Bunlar, Bağ-Kur’lu annebabaları borçlu olsalar da sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.
Borçlu Bağ-Kur’luların eş ve 18 yaşından büyük çocuklarına, ‘bakmakla yükümlü olunan kişi’ statüsünden çıkıp ayrı başvuru yapmak suretiyle GSS’li olma imkânı tanınıyor. Bunlar da diğerleri gibi gelir testine giriyor. Eğer aile içerisinde kişi başına gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise primlerini devlet karşılıyor. Daha yüksekse, girdiği gelir grubuna göre ayrıca GSS primi ödemeleri gerekiyor.
ARİFEDE ÇALIŞAN FAZLA MESAİ ALIYOR
İş Kanunu’na göre, bayramlarda çalışılıp çalışılmayacağının toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılması gerekiyor. Sözleşmelerde bir hüküm bulunmaması halinde o günlerde çalışılması için işçinin onayı aranıyor. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara, normal ücreti kadar ayrıca para ödenmek zorunda. Ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin yasa uyarınca, kurban bayramı ve ramazan bayramı arife günü saat 13.00’ten itibaren başlıyor. Dolayısıyla kurban bayramında arife günü saat 13.00’ten sonra çalışanlara yarım günlük ücretleri tutarında ilave ödeme yapılması gerekiyor.
Tahsin Akça - Ahmet Kıvanç / Haberturk
Ela Rümeysa Cebeci'nin aylık geliri ortaya çıktıUyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan spiker Ela Rümeysa Cebeci'nin, 20 Aralık tarihinde savcılığa verdiği ek ifadesinde aylık gelirini 120 bin TL olarak beyan ettiği öne sürüldü.24 Aralık 2025 Çarşamba 09:04GÜNDEM
Kaza mı sabotaj mı? Uçağın düşüşüyle ilgili iddia ortalığı karıştırdıLibya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad dahil 5 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası için ortaya atılan iddia büyük ses getirdi.24 Aralık 2025 Çarşamba 09:00GÜNDEM
MEB, fenomen öğretmenler için harekete geçti! Ağır cezalar yoldaMilli Eğitim Bakanlığı, sosyal medyada öğrencileriyle çektiği videolarla takipçi kazanan öğretmenler hakkında gelen şikayetler üzerine inceleme başlattı.24 Aralık 2025 Çarşamba 08:53GÜNDEM
Bakan Fidan'ın konuşması Suriye'de yarıda kesildi...Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Suriye'deki basın toplantısında sözünün kesildiği ve toplantının aniden bitirildiği iddialarına ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'den açıklama geldi.24 Aralık 2025 Çarşamba 08:30GÜNDEM
Bir belediyeye daha operasyon! Çok sayıda gözaltı varŞile Belediyesine yönelik yürütülen rüşvet ve irtikap soruşturmasında ikinci dalga operasyon yapıldı. Operasyonda 23 şüpheli gözaltına alındı.23 Aralık 2025 Salı 09:47GÜNDEM
MSB'den işçi alımı duyurusuMillî Savunma Bakanlığı, 2025 yılı kapsamında 1.113 sürekli işçi alımına ilişkin ilanını yayımladı.23 Aralık 2025 Salı 09:25GÜNDEM
Türkiye günlerdir Ela Rümeysa Cebeci'yi konuşuyor! Spiker mi casus mu?Ünlülere uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan spiker Ela Rümeysa Cebeci için ortaya atılan casusluk iddiası günrem oldu. İşte detaylar...23 Aralık 2025 Salı 09:18GÜNDEM
e-Devlet'e bomba özellik! Arabası olanlar resmen akın edeceke-Devlet mobil uygulamasına eklenen "Şarj İstasyonları" hizmeti kullanıma açıldı.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:22GÜNDEM
Kadın spikere ait 'büyük arşiv' iddası! Birlikte olduğu isimleri kayda alıp...Bir kadın spikerin birlikte olduğu onlarca makam ve mevki sahibi kişiyi kayda aldığı, video ve fotoğrafların olduğu iddia edildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:04GÜNDEM
TBMM'deki bütçe görüşmelerinde yumruklu kavgaTBMM'de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında AK Partili milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında çıkan tartışma yumruklu kavgaya dönüştü.22 Aralık 2025 Pazartesi 09:09GÜNDEM
FETÖ'ye Bursa dahil 28 ilde darbe 76 şüpheli yakalandıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftadır FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 76 şüphelinin yakalandığını duyurdu.22 Aralık 2025 Pazartesi 08:47GÜNDEM
6 kez ışık ihlali yapanın ehliyeti alınacak!İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı ışık ihlallerine yönelik yeni yasa teklifinin detaylarını paylaştı. Yerlikaya, 6. kez ihlalde ehliyetin iptal edileceğini açıkladı.19 Aralık 2025 Cuma 09:43GÜNDEM
Şeyma Subaşı'ndan operasyon sonrası Kuran-ı kerim paylaşımıÜnlülere yapılan uyuşturucu operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan Şeyma Subaşı'ndan ilk açıklama geldi.19 Aralık 2025 Cuma 08:50GÜNDEM
Ünlü isimler gözaltına alındı!İstanbul'da yürütülen uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak İstanbul il jandarma komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:39GÜNDEM
Gain Medya soruşturmasında ünlü sunucu Okan Karacan gözaltına alındıGain Medya soruşturması kapsamında sunucu Okan Karacan gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:34GÜNDEM
Güllü'nün ölümünde çarpıcı iddialar! Cinayet mi? Kaza mı?Güllü'nün ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada kardeşleri Kader Tut ve Raşit Günyer'in avukatı, son günlerde müvekkilleri hakkında ortaya atılan iddiaları reddederek, tek amaçlarının kardeşlerinin ölümünün aydınlatılması olduğunu söyledi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:13GÜNDEM
Başkente gökyüzünden bilinmeyen bir cisim düştü!Ankara'nın Elmadağ ilçesinde gökyüzünden büyük bir gürültüyle düşen bilinmeyen cisim halen aranıyor.16 Aralık 2025 Salı 10:31GÜNDEM
İnanılmaz iddialar! Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu trafiğini deşifre ettiHabertürk'ün eski Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un tutuklandığı uyuşturucu soruşturmasında yeni detaylar ortaya çıktı.16 Aralık 2025 Salı 10:25GÜNDEM
Cami önlerinde şans oyunu satışı yasaklandıİstanbul Valiliği, milli piyango bileti ve diğer şans oyunlarının satışına dair bir genelge yayımladı. Cami avlusu ve ibadethane önlerinde milli piyango biletleri ve diğer şans oyunlarının satışının yasaklandığı belirtildi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:12GÜNDEM
Güllü'nün oğlu camı kırıp gizlice eve girmiş!Ünlü sanatçı Gül Tut'un ölümünün ardından kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in annesini kasten öldürme suçlamasıyla tutuklandığı soruşturmada bu kez Güllü'nün oğlu Tuğberk Yağız gündeme geldi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:06GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.