SOKAK HAYVANLARI YASA TEKLİFİ KOMİSYONDAN GEÇTİ
Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edildi...

24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:36
Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon'unda kabul edildi.
AK Partili vekillerin imzasını taşıyan sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, duraksamaya mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi amacıyla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.
Kanunun prensipleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." anlatımı yürürlükten kaldırılacak.
Hiçbir maddi çıkar, gaye gütmeksizin, sadece insani ve vicdani mesuliyetlerle, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin öze ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması temel alınacak.
Yerel yönetimler, gönüllü ortaklığı içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini yapacak, faaliyet çalışmaları gerçekleştirecek.
“Ötenazi” ibaresi 5. maddeden çıkarıldı
Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu'nun sunduğu önergeyle birlikte metinden çıkarıldı. Kanun teklifinin 13'ncü maddesinin birinci fıkrasından önce gelmek üzere, 'Bakımevlerine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9'ncu maddesinin 3'ncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır' ibareleri eklendi. Atıf yapılan kanun ise şöyle:
"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."
Ayrıca değişiklikle, 'Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir' ibareleri de eklendi. AK Parti Grubu'nun sunduğu önergeyle birlikte sokak hayvanları arasında ayrım yapıldı.
Komisyonda kabul edilen önergeye sokak hayvanları arasında yer alan kedilerin, toplatılmasının ardından hayvan bakımevlerine götürülecek. Bakımevlerinde rehabilite edilen kediler, sokağa salınması öngörülerken köpeklerin ise bakımevlerinde kalacak.
Yerel yönetimler sorumlu tutulacak
"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakmak" eylemleri yasak kapsamına alınacak.
İl hayvanları koruma kurulunun görevleri arasına sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmesi ekleniyor.
Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre, insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.
Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bakan açıkladı: Kesintiler bizi etkileyebilir!'Türkiye sıkıntıdan şu anda etkilenmedi ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı.'29 Nisan 2025 Salı 12:37GÜNDEM
Sosyal medya çeteleri korkutuyorSosyal medya çetelerinin pes dedirten yöntemi korkutuyor29 Nisan 2025 Salı 11:45GÜNDEM
Ümit Özdağ'dan 30 sayfalık tarihi savunmaİstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava Özdağ'ın savunmasıyla başladı.29 Nisan 2025 Salı 11:39GÜNDEM
Narin cinayetinde savcı mütalaayı sunduNarin Güran cinayetine ilişkin savcı, celse arasında hazırladığı 10 sayfalık mütalaayı sundu29 Nisan 2025 Salı 11:33GÜNDEM
Ongun'un oğlunun kumbarasına bile el koymuşlarKızına ise 'Küpen altın mı?' sorusu!29 Nisan 2025 Salı 11:04GÜNDEM
Yenidoğan Çetesi davasında 6.günYenidoğan Çetesi davasının görülmesine 6'ncı gününde devam ediliyor29 Nisan 2025 Salı 10:59GÜNDEM
2.dalga operasyonu: 52 şüpheli adliyeye sevk edildiİBB soruşturmasında gözaltına alınan 52 şüpheli adliyeye sevk edildi29 Nisan 2025 Salı 10:55GÜNDEM
İşsizlik rakamları açıklandıMart ayında işsizlik oranı yüzde 7,9 oldu29 Nisan 2025 Salı 10:49GÜNDEM
İstanbul'da 1 Mayıs operasyonu: 76 gözaltı1 Mayıs'ı istismar ederek örgütsel gösteri düzenleme hazırlığında oldukları öne sürülen 76 şüpheli yakalandı29 Nisan 2025 Salı 10:42GÜNDEM
Mahkemeden emsal nafaka kararıYargıtay 14 aylık evlilik için 150 yıllık nafakayı hakkaniyete aykırı buldu29 Nisan 2025 Salı 10:12GÜNDEM
İSPARK'a ait 36 otopark kapatıldıİSPARK'a ait 36 otopark ruhsatları olmadığı gerekçesiyle kapatıldı29 Nisan 2025 Salı 10:05GÜNDEM
Sahte alkol üreticilerine baskın!İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı...29 Nisan 2025 Salı 10:03GÜNDEM
Erdoğan: Bugün herkese elimizi uzatıyoruz"İstanbul, sizin siyasi ikbal heveslerinize kurban edilecek bir şehir değildir"29 Nisan 2025 Salı 09:49GÜNDEM
Depremde ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan sağlanacakBakan Uraloğlu: "Büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya her türlü ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan aksamadan yapılabilecek"28 Nisan 2025 Pazartesi 14:18GÜNDEM
Kamerayı bantlayan korumanın ifadesi ortaya çıktıİmamoğlu'nun oteldeki görüşmesi öncesi kamerayı bantlayan korumasının ifadesi ortaya çıktı28 Nisan 2025 Pazartesi 14:16GÜNDEM
Sırrı Süreyya Önder'le ilgili yeni açıklama"Nörolojik tablosu giderek bozulmaya başlamıştır"28 Nisan 2025 Pazartesi 14:14GÜNDEM
İsmail Saymaz'dan ev hapsi sonrası ilk mesajBaşvurusunun reddedildiğini açıkladı28 Nisan 2025 Pazartesi 14:07GÜNDEM
CHP'li belediyelere operasyonlar sürüyor25 kişi hakkında dava açıldı28 Nisan 2025 Pazartesi 13:34GÜNDEM
2.dalgada para kasaları deşifre edildiİBB operasyonunun 2. dalgasında para kasaları deşifre edildi26 Nisan 2025 Cumartesi 13:03GÜNDEM
İBB'ye operasyonda ikinci dalga! Çok sayıda gözaltıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yeni bir operasyon yapıldı. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa dahil 47 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.26 Nisan 2025 Cumartesi 08:06GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış