14 Kasım 2024
  • Bursa11°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara7°C

ŞİMŞEK’TEN ENFLASYON UYARISI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek uyarıda bulundu.

Şimşek’ten enflasyon uyarısı

03 Mart 2016 Perşembe 17:41

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun sorun alanlarından biri olduğunu vurguladı. Şimşek, "Bu konuda mutlaka dikkatli olmamız gerekiyor. Manşet enflasyon indi ise de çekirdek enflasyon arttı, çift haneye dayandı yüzde 9,7 civarında. " uyarısında bulundu.

Şimşek, Okan Üniversitesi'ne konuk oldu. Üniversitede Dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili bir sunum yapan Şimşek, "Dünyada 2016 için yüzde 3 büyüme tahmin ediliyor. Kaygıların, volatilitenin arttığı dönemde yüzde 3 büyümenin iyi olacağı iddia ediliyor. " ifadelerini kullandı.

Şimşek, hem sermayenin yönünün hem petrol ve emtia fiyatlarının ülkelerin durumunda önemli rol oynadığını dile getirdi.

Türkiye'ye değinen Şimşek, büyümenin jeo siyasi gerilim daha da artmadığı; yakın ülkelerde durum daha da kötüye gitmediği takdirde yüzde 4,5 olacağını öngördü. "Ama 2016 sonrası büyüme reformların hayata geçirilmesi ile ilgilidir. " dedi.

Şimşek, Şubat ayı enflasyon oranlarına da temas etti. Şimşek, şu yorumu yaptı:

"Enflasyon yüzde 9'un altına indi, yüzde 8,8 civarına. Ama halen enflasyon karşı karşıya kaldığımız en temel sorun alanlarından biri. Bu konuda mutlaka dikkatli olmamız gerekiyor. Manşet enflasyon indi ise de çekirdek enflasyon artmaya devam ediyor; çift haneye dayandı yüzde 9,7 civarında. Ama enflasyonu yüzde 5-7'ye, ardından 5'e, uzun vadede yapısal reformlar ile yüzde 5'in altına indirmeliyiz.

Tek haneye enflasyonu indirmek önemli. Ama tek hanede tutmak da bir başarı."

Şimşek, enflasyonda gıda fiyatları ile kurun rolü olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"2016'da yukarı yönlü risk var. Gıda fiyatları ne olur bilemiyoruz. Bu, yukarı yönlü bir risk. Emtia fiyatları iniyor, o da aşağı yönlü. Merkez Bankası yüzde 7,5 enflasyon hedefliyor. Bu orana nasıl indireceğiz? Birim maliyetleri aşağı çekerek, daha çok üreterek. Aynı eleman sayısı, aynı ortamı kullanarak daha çok üretim. Buna verimlilik artışı diyoruz. Verimlilik artışı inovasyon ile tekniğe yatırım ile olur. İyi eğitim ile olur. Hiç pantolon dikmemiş birini atölyeye alın, diktirin. Ne olur? Hatalar olur, yanlışlar olur. Ürünler heba olur. Hâlbuki iyi eğitim verir, atölyeye gönder. O halde verim artar."

ÇALIŞANLARA ROBOT UYARISI

Başbakan Yardımcısı, çalışma hayatında reformun da şart olduğuna temas etti. Mehmet Şimşek, part time çalışmanın ve özel istihdam bürolarının önünün açılması gerektiğine işaret etti. Bu reformların istihdamı arttıracağını savundu.

Kıdem tazminatının çalışanlar için önemli olduğunu anlatan Şimşek, "Kıdem tazminatı alanların toplamı kamu dışında onda bir. Sistem yürümüyor. Kayıt dışılık, her sene sözleşmelerin yenilenmesi… Bunu yapacağımıza oturup sistemi derleyip toplayıp bütün çalışanlarımızın kıdem tazminatını teminat altına alalım, bunu makul oranlarda yapalım. Bunu yapmazsak robotlar geliyor. Belli istihdam alanlarında robotlar görev alacak. Otomatik arabalar, Google ortada. imalat sanayiinde robotlar geliyor. Siz reform yapmaya durun robotlar geliyor. 20 sene sonra göreceğiz, ayrı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bunları görmemiz gerekiyor. "

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi