23 Eylül 2024
  • Bursa20°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

ŞANGHAY’DA TÜRKİYE’YE İLK GÖREV

Son dakika...

Şanghay’da Türkiye’ye ilk görev

23 Kasım 2016 Çarşamba 17:19

Türkiye’ye Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığı görevi verildi. Böylelikle ilk kez ana üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Özbekistan dönüşü Avrupa Birliği’ne rest çekerek, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) girme isteğini dile getirmişti.
Erdoğan, “Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.
 
RUSYA: AB’NİN YERİNE GEÇMEZ
 
Bu açıklama üzerine önce Rusya tarafından bir açıklama gelmişti. Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Twitter paylaşımında “Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen” ifadelerini kullanmıştı.
 
ÇİN: TÜRKİYE’NİN DAHİL OLMASI KONUSUNDA İSTEKLİYİZ
 
Konuyla ilgili bir diğer önemli açıklama da Çin’den gelmişti.
Pazartesi günü konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Türkiye’nin ŞİÖ’de “diyalog ortağı” statüsünde bulunduğunu hatırlatarak, bugüne kadarki yakın işbirliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi.
Günlük basın toplantısında konuşan Şuang, Türkiye’nin üyelik talebine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “ŞİÖ’nün diğer ülkeleriyle birlikte, bu konuyu ŞİÖ kurallarına uygun bir şekilde inceleme ve mutabakat için görüşmeler yapma konusunda istekliyiz” demişti.
 
2001’DE KURULDU
 
ŞİO; 2001’de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından radikal İslam ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarla mücadele amacıyla bölgesel bir güvenlik teşkilatı olarak kurulmuştu. İlk kurulduğunda ismi Şanghay Beşlisi’ydi.
2001 yılında Özbekistan’ın üyeliğiyle birlikte bu yapı Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı.
 
6 ÜYE, 6 GÖZLEMCİ, 6 DİYALOG ORTAĞI
 
Bugün örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 “diyalog ortağı” bulunuyor.
Gözlemciler arasında Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan var.
2006 yılında üyelik başvurusu yapan Pakistan ve 2014 yılında üyelik başvurusu yapan Hindistan’ın 2017 yılında üye statüsüne geçmesi bekleniyor.
ŞİÖ’nün diyalog ortakları ise Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem