10 Ekim 2024
  • Bursa15°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara14°C

ROTARY SOSYAL PROJELERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR!

Uluslararası Rotary yeni döneme 1 Temmuz'da başladı.

Rotary sosyal projelere imza atmaya devam ediyor!

25 Temmuz 2019 Perşembe 15:02

Bursa, Çanakkale ve Balıkesir illerinde faaliyetleri sürdüren Rotary Kulüpleri, sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam ediyor.

Bursa'da , 'Köyümüze Rotary Geldi' , 'Bir Kez Dokun' , 'Boyun Kadar Kitap Oku' , 'Kuruluştan Kurtuluşa' ,  'Nilüfer Barış İçin Müzik Senfoni Orkestrası' , 'Rotary Okulda' gibi projelerini hayata geçiren Rotary, onbinlerce öğrenciye destek oluyor.

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada; "Toplumun sorunlarına çözüm üretmede öncülük yapan Rotary Kulüpleri şehrimizin köyünde, mahallesinde, okulunda, hastanesinde, fabrikasında eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat gibi konularda faaliyetlerine bu dönemde devam edeceklerdir. İçinde yaşadığımız toplumumuzun sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması neticesinde barışın, huzurun ve mutluluğun sağlanması en büyük amacımızdır." denildi.

Bursa haber...

Bursa’da faaliyetlerine 1963 yılında başlayan Bursa Rotary Kulübü tarafından yapılan açıklamada kulüp tarafından gerçekleştirilen projeler anlatıldı.

Açıklamada;

"Kulüplerimiz, 2018-19 döneminde toplumun ihtiyaçlarını karşılamada gerçekçi, sürdürebilir ve etkin projeler üretmişlerdir 'Köyümüze Rotary Geldi' teması ile Aksu, Çukurca, Kıranışıklar, Yolçatı, Karakoca, Yeni Sölöz Köyleri başta olmak üzere, birçok köyümüzde tarımsal kalkınma, sürdürülebilir tarım, doğru gübreleme ve ilaçlama gibi konularda eğitimler verilmiş olup, köy kadınları dayanışma dernekleri ile faaliyetlerde bulunulmuş, köy okulların ihtiyaçlarını karşılanmıştır.

Fethiye, Hüdavendigar, Işıktepe gibi mahallelerde sorunlar muhtar ve mahalle komiteleri ile tespit edilmekte etkin çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Ekonomik kalkınma amaçlı dikiş, nakış, hasta bakıcılığı gibi eğitimler verilmekte, gerekli olan tüm malzeme ve araçlar temin edilmektedir. İmar barışı, bireysel haklar, kadın hakları gibi mevzuat değişiklikleri hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır. Mahallelerde ihtiyaç sahipleri tespit edilip, erzak ve malzeme yardımı yapılmaktadır.

Rotary kulüplerinin bazı projeleri her sene tekrarlanarak sürekli hale gelmiştir. Bu projelerden; meme kanseri erken teşhisi için kendi kendine muayene amaçlı 'Bir Kez Dokun' projesinde bugüne kadar 35.000 kadına eğitim verilmiştir. Onlarca erken teşhis sağlanmıştır.

'Boyun Kadar Kitap Oku' projesine her dönem yaklaşık 4.000 öğrenci katılmış, 8.600 öğrenci kütüphane üyesi olmuş, bugüne kadar bu projeye dahil olan öğrencilerin okudukları sayfa sayısı 30 milyonu geçmiştir.

Her Ramazan ayında Görükle’de dağıtılan iftar sayısı çoğunluğu öğrenci olmak üzere toplamda 200.000’i geçmiştir.

'Kuruluştan kurtuluşa' Muradiye-Mudanya arası bisiklet turuna katılan bisikletçi sayısı 10.000’e ulaşmıştır.

Okullar arası Kros Yarışlarında koşan öğrenci sayısı 15.000’i geçmiş, öğrencilerimize sağlıklı yaşam için sor yapma alışkanlığı kazandırılmıştır.

Işıktepe Mahallesi’nin 80 çocuğundan oluşan 'Nilüfer Barış İçin Müzik Senfoni Orkestrası' üçüncü yıldır devam eden eğitimler sonucunda onlarca konser vermiştir.

2019-2020 döneminde hizmet odağına 'Rotary Okulda' temasını alan kulüplerimiz okulların sınıf, kütüphane, tuvalet, kantin ve bahçelerinin fiziksel durumlarının iyileştirmelerinin yanında sağlıklı beslenme, obezite, hijyen eğitimleri, göz ve disleksi taraması gibi faaliyetlerde bulunacak, akran zorbalığı, ergenlik sorunları, toplum içinde yaşam kuralları, istismar farkındalığı, madde bağımlılığı, elektronik atık toplama, bilgisayar oyunları bağımlılığı gibi konularda eğitim seminerleri düzenleyeceklerdir

Bu dönemin en heyecan veren faaliyeti ise Rotary Vakfı Projesi olarak hizmete sokacağımız Gezici Kütüphane Projemiz olacaktır. Modern bir kütüphanegibi donatılacak bu otobüs kütüphanemiz özellikle köylerimizdeki çocuklarımıza hizmet edecektir.

Eğitime konusunda yaptığımız bir diğer en önemli faaliyet ise 260 üniversite öğrencimize her ay düzenli olarak yaptığımız eğitim katkısıdır. Bu sayısı her dönem arttırmaya devam etmekteyiz.

Akçağlayan İhsan Dikmen İlköğretim, Rüveyde Dörtçelik İlköğretim, Hasan Öztimur İlköğretim, Fethiye İlköğretim, Başaran İlköğretim, Mustafa Dörtçelik İlköğretim, Ayten Bozkaya İlköğretim, Yolçatı Şehit Coşkun Çalı İlköğretim, Hasan Öztimur İlköğretim, Çukurca İlköğretim Okulları ile İpek Özel Eğitim İş Uygulama Okulu, Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Okulu, Nilüfer Özel Eğitim İş Okulu başta olmak üzere sürekli ortak proje ve faaliyet yaptığımız eğitim kurumu sayısı yirmiyi geçmiştir ve bu listeye her dönem yenileri eklenmektedir.

Bursa Rotary İlköğretim Okulu ve Çekirge Rotary Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Bursa’mıza kazandırdığımız en önemli eğitim kurumlarıdır. Nilüfer Sürekli Mesleki Eğitim Merkezinde ise her dönem en az 200 insanımıza sekiz branşta meslek eğitimi verilmektedir.

Kulüplerimiz; Türk Sanat Müziği konserleri, brunch şenlikleri, klasik otomobil rallisi, briç, satranç, masa tenisi, tenis turnuvaları, tiyatro gösterileri düzenleyerek yukarıda bahsettiğimiz tüm bu hizmet ve projeler için gelir sağlayıcı faaliyetler gerçekleştirmektedirler.

Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği, Bursa Görme Engelliler Spor Okulu, Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Bursa İş ve Meslek Kadınları Derneği, Balıkesir Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı, Barış İçin Müzik Vakfı ve TOFAŞ Basketbol Okulları ortak proje yaptığımız kurumlara sadece birkaç örnektir.

Bu dönem yapılacak olan 33. Uluslararası Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışlarına 600 yüzücü kayıt yaptırmış olup yarışın geliri Çocuk Felci ile mücadele amaçlı kullanılacaktır. Bandırma, Balıkesir ve Edremit’te su altı dip temizliği, tarım panelleri, trafik eğitim simülasyonları, yapıda tesisat teknolojileri eğitimi gibi faaliyetler ile kulüpler bulundukları yerlerde hizmet üretmeye devam etmektedirler."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa