02 Mayıs 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

ROKET HIZINI DEĞİŞTİREBİLEN TEKNOLOJİ

Türk bilim insanları bunu da yaptı

Roket hızını değiştirebilen teknoloji

02 Kasım 2018 Cuma 10:39

Bilkent Üniversitesince havada hareket halindeki roketlerin hızını otomatik olarak değiştirebilmeye olanak sağlayan akıllı bilgisayar yazılımı geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doktor Yıldıray Yıldız ve öğrencisi Anıl Alan tarafından geliştirilen, deneyleri ROKETSAN'da yapılan teknoloji, kapak makalesi olarak Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Birliğince çıkarılan IEEE Control Systems Magazine'de  bilim dünyasına duyuruldu.

Yıldız, IEEE Control Systems Magazine dergisinin ekim sayısının kapak konusunun "Zaman Gecikmeli Sistemler  İçin Yüksek Performanslı Basınç Kontrolcüsü Geliştirilmesi" makaleleri olduğunu  ifade etti.

Söz konusu teknolojinin akıllı bir yazılıma dayandığına işaret eden Yıldız, "Teknolojimiz ile havada hareket halindeki roketlerin hızları  ayarlanabilir hale gelebilecek." dedi.

Roketlerin havaya gönderilmelerinin ardından belli bir hız profilinde  hareket ettiğini belirten Yıldız, şu bilgileri paylaştı: 

"Yaptığımız çalışma ile havada hareket halindeki roketlere yeni bir  özellik kazandırılmış oldu. Geliştirdiğimiz akıllı yazılım ile roketler artık  havada hareket halindeyken hızlarını azaltabilecek ya da hızlarını artırabilecekler. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji