20 Temmuz 2025
  • Bursa33°C
  • İstanbul30°C
  • Ankara29°C

PUTİN’DEN KUR’AN İÇİN KANUN TEKLİFİ

Rusya’da yerel bir mahkemenin Eylül ayında Kur'an-ı Kerim’den ayetlerin de yer aldığı dini bir kitabı “aşırıcı” olarak karar vermesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den önemli bir kanun teklifi geldi.

Putin’den Kur’an için kanun teklifi

Rusya’da yerel bir mahkemenin Eylül ayında Kur'an-ı Kerim’den ayetlerin de yer aldığı dini bir kitabı “aşırıcı” olarak karar vermesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den önemli bir kanun teklifi geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kutsal kitap ve metinlerin “teröre teşvik” kapsamına sokulmaması için kanun teklifinde bulundu. Putin teklifinde ,"İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm’in kutsal kitapları Rusya halkının ortak tarihsel mirasının ayrılmaz bir parçasıdır." dedi.

Anayasada yer alan inanç özgürlüğüne atıfta bulunan Putin, söz konusu dinlerin kutsal kitaplarının içeriğinin “aşırıcı materyal” olarak tanımlanamayacağını vurguladı.

Putin’in tasarısının 2002’de kabul edilen terörle mücadele yasasına değişiklik olarak eklenmesi bekleniyor.

RUSYA ORTODOKS KİLİSESİ DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Rusya Ortodoks Kilisesi de daha önce Rusya’nın Uzak Doğu Bölgesi’nde Yujno-Sahalinsk kentinde yerel mahkeme Kur'an-ı Kerim’den ayetler içeren “Allah’a Dua” adlı dini kitaba “aşırıcı” olduğu gerekçesi ile yasaklama getirmesine tepki göstermişti.

Mahkemin kararında dini uzmanlar yerine İçişleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı uzman raporları ile karar vermesini eleştiren Rusya Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Vsevolod Çaplin, kutsal kitaplara yönelik aşırıcılık iddiaları ile yapılan soruşturmaların sonlandırılması gerektiğini söylemişti.

Ortodoks din adamı Andrey Kurayev de kararın korkunç olduğunu, “Onlar diyor ki, sadece bir Allah var be O’na ibadet etmelisiniz. Burada aşırılıkçı olan nedir? Benzer mesajları Tevrat’ta da bulabilirsiniz. Her din kendi yolunun doğru olduğunu söyler.” tepkisini vermişti.

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov da mahkemenin kararına tepki göstermiş, kararı alan hakimi Rusya’daki toplumsal huzuru sabote etmekle suçlamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya

Yükleniyor...