22 Kasım 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

NEDEN HIÇKIRIYORUZ?

Dünyadaki her insanın yaşadığı bir durum bu, hıçkırık tutması. Peki neden? Ve ne yaparak bunu durdurabiliriz?

Neden hıçkırıyoruz?

19 Haziran 2018 Salı 13:36

İlk hıçkırığınızı hatırlıyor musunuz? Aslında bu hileli bir soru çünkü ilk hıçkırığınız muhtemelen siz daha anne karnında iken yaşandı.

Hıçkırık genelde en olmadık zamanlarda başlayan, rahatsız edici ama yine de hiç müdahale edilmese bile çoğunlukla kısa süren bir durum. Ancak bazen öyle uzun sürdüğü olur ki hıçkırığınızı geçirmek için bir şeyler denemek zorunda kalırsınız.

Öncelikle, bunu da merak ettiğinizi düşünerek “Hıçkırığın bir faydası var mı? Bunu neden yaşıyoruz?” sorusunun yanıtıyla başlayalım. Hayır, vücuda hiçbir fayda sağlamıyor. Hıçkırığın temel sebebi, nefes alırken kullandığımız kasların aniden seri bir şekilde kasılması. Göğüs kasları denilen bu kaslar, diyafram ve kaburga kemiği arasında bulunuyor.

Hıçkırık genelde çok hızlı bir şekilde bir şeyler atıştırır ya da içerken ortaya çıkar. Bunun sebebi, diyaframın hemen altında bulunan midenin aniden şişmesi. Bu durum diyaframda, nefes alırken yaşanan kasılma gibi bir tepki oluşturabiliyor. Hıçkırırken çıkardığımız ses ise ses tellerinin sıkışarak kapanması yüzünden oluşuyor.

Bazen de beyinden bu bölgedeki kaslara uzanan sinir yollarında gerçekleşen beklenmedik bir duruma karşı tepki olarak hıçkırırız. Bu da, örneğin, ani ısı değişimleri ya da duygusal değişimler karşısında ortaya çıkabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam