MSB: “SON BİR HAFTADA 62 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir hafta içerisinde 62 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

26 Aralık 2024 Perşembe 12:45
Milli Savunma Bakanlığı tarafından haftalık bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bakanlıkta gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gündeme dair son gelişmeleri aktardı. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve üniter yapısının korunması gerektiğini ifade eden Tuğamiral Aktürk, “Suriye’deki yeni yönetimin tek ordu çağrısını ve çalışmalarını desteklediğimizi, Suriye yönetimiyle terörle mücadele konusunda ortak çalışma arzusunda olduğumuzu, Suriye’nin ve bölgemizin geleceğinde DEAŞ, PKK/YPG ve uzantıları dâhil hiçbir terör oluşumuna yer olmadığını ve bunlara izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Yurt içinde ve sınır ötesinde gerçekleştirilen operasyonların kararlılıkla devam ettiğini bildiren Tuğamiral Aktürk, “Son bir hafta içerisinde 17’si Irak, 55’i Suriye harekât alanlarında olmak üzere birliklerimize yönelik 72 taciz ve saldırı girişiminde bulunulmuştur. Bölgedeki sivillere de zarar veren bu taciz ve saldırılara anında ve misliyle verilen karşılık ve devam eden operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil son bir haftada 62 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece yıl içerisinde etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 3 bin 21’e (Irak bin 464 / Suriye bin 557) ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.
Ayrıca Tuğamiral Aktürk, geçen hafta içerisinde 2 PKK’lı teröristin hudut karakoluna teslim olduğunu ve Irak’ın kuzeyindeki arama-tarama faaliyetlerinde tespit edilen bir mağarada çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesinin ele geçirildiğini duyurdu. Hudut hattında etkili ve modern teknolojiye dayalı tedbirler alındığını hatırlatan Tuğamiral Aktürk, “Son bir hafta içerisinde 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 85 şahıs yakalanmış, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 13 bin 830 olmuştur. Son bir haftada engellenen 527 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 95 bin 340’a ulaşmıştır” diye konuştu. Ayrıca Tuğamiral Aktürk, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak’ın bugün Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı ile görüşeceğini açıkladı.
İsrail’in saldırılarına yönelik konuşan Tuğamiral Aktürk konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İsrail’in, 13 yıldan fazla süren iç savaşın yıkıcı etkilerini atlatmaya çalıştığı bir dönemde Suriye’ye yönelik müdahalesine son vermesi, Lübnan’la imzalanan ateşkes anlaşmasına tümüyle uyması ve Gazze’de ateşkesi bir an evvel kabul etmesi gerektiğini tekrar vurguluyoruz. Bir yıldan uzun bir zamandır yoğun bombardıman altında yaşayan Filistin halkı şimdi de açlık ve bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıyadır. Yaşananları uluslararası toplum artık görmezden gelmemelidir. Bölgemizde barış ve istikrarın hâkim olması ve Filistin halkının uğradığı mezalimin sona ermesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.”
Yerli ve millî savunma sanayi ürünleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin imkân ve kabiliyetleri her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Tuğamiral Aktürk, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda; Yeni Nesil Fırtına Obüsü envantere alınmış, 122 mm Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) Fırlatma Aracının, 40 mm Tamburalı Bombaatar ile, Sırt Tipi Karıştırma Sisteminin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Tuğamiral Aktürk konuşmasına şöyle devam etti:
“NATO müttefikimiz İspanya ile ‘Jet Eğitim Uçağı Projesi’ne yönelik Mutabakat Zaptı, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile İspanya Savunma Bakanlığı arasında 20 Aralık’ta imzalanmıştır. Bu tarihî anlaşmadan dolayı Savunma Sanayii Başkanlığımızı ve emeği geçenleri bir kez daha kutluyoruz.”
Personel ve askerî öğrenci alım faaliyetlerinin de planlandığı şekilde devam ettiğini ifade eden Tuğamiral Aktürk, “23 Aralık’ta başlayan ‘2024 Yılı Millî Savunma Bakanlığında İstihdam Edilmek Üzere Engelli ve Terörle Mücadelede Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlardan İşçi Temini’ başvuruları yarın sona erecektir. Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Millî Savunma Üniversitesine personel alımı kapsamında 28 Kasım’da başlayan ‘Sözleşmeli Personel Temini’ başvuruları 28 Aralık’a kadar, 20 Aralık’ta başlayan ‘Memur Temini’ başvuruları ise 20 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecektir. Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2025-MSÜ) başvuruları 2-27 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılabilecektir. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından düzenlenen Bölgesel Kariyer Fuarları kapsamında 23-24 Aralık’ta Adana’da gençlerimizle bir araya gelinmiştir. Bu çerçevede bugün ve yarın da Şanlıurfa’daki fuara iştirak edilmektedir. Millî Savunma Bakanlığı olarak Şubat ayında Çanakkale, Konya, Antalya ve Manisa’da; Nisan ayında ise Van, Samsun, Erzurum, Giresun, Malatya ve Kocaeli’de düzenlenecek Bölgesel Kariyer Fuarları’na katılım sağlanacak ve Bakanlığımızın temin faaliyetleri anlatılacaktır” diye konuştu. Yeni yıl mesajında bulunan Tuğamiral Aktürk, “2025 yılının ülkemize ve milletimize sağlık, başarı ve mutluluk; bölgemize ve dünyaya ise daha fazla barış, huzur ve istikrar getirmesi temennisiyle milletimizin yeni yılını en içten dileklerimizle şimdiden kutluyoruz” dedi.
Suriye’nin yeni döneminde TSK’nın rolü
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ise yeni dönemde Suriye’nin savunma ve güvenliğine destek kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rolünün ne olacağına dair sorulara şu cevabı verdi:
“Komşumuz Suriye’deki yeni yönetimin devlet organlarını işler hale getirme çabalarını takip ediyor ve destekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, iki ülke arasında stratejik ilişkiler kurulması ve çeşitli alanlarda işbirlikleri tesis edilmesine yönelik muhataplarımızla girişimlerde bulunulacaktır. Bu çerçevede, savunma alanındaki işbirlikleri, sadece güvenliğimizin pekiştirilmesi değil, aynı zamanda bölgesel barış ve huzurun tesis edilmesi adına kritik öneme sahiptir. TSK, Suriye halkının yanında durmaya ve bu geçiş sürecinde de kendi görev alanına giren hususlarda destek olmaya devam edecektir. Dışişleri Bakanlığımızın koordinesinde hazırlıklarımız devam ediyor. Suriye’deki devlet organlarının işler hale gelmesi sonrasında muhataplarımızla karşılıklı görüşmeler yaparak hazırlanacak yol haritasına göre hareket edilecektir.”
Suriye’de son durum
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye’deki son duruma ilişkin sorular üzerine “Suriye’de yeni bir döneme girilmiştir. Suriye artık Suriyelilerindir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da biz yine Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda; terörle mücadeleden taviz vermeden, Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği, güvenlik ve istikrarının sağlanması için yeni yönetimle yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde olacağız. Münbiç ve Tişrin Barajı’nın kontrolü tamamen Suriye Milli Ordusu’ndadır. Terör örgütü son çırpınışlarını yaptığından bilinçli bir dezenformasyon yaparak kamuoyunda algı oluşturmaya çalışmaktadır. Terör örgütü tarafından bu bölgelerde ilerleme kaydedildiğine dair açıklamaların sahadaki gerçeklikle ilişkisi yoktur. Kendini iyi bir durumda göstermeye çalışan terör örgütünün yalanlarına inanmamak gerekmektedir. PKK/YPG terör örgütü ya silah bırakacak ya da yok olacaktır. Terör örgütünün içinde yer alan ve Suriye vatandaşı olmayanlar Suriye’yi terk edecekler. Suriye vatandaşı olanlar da silahı bırakacak ve yeni sisteme entegre edilip edilmeyecekleri veya nasıl entegre edilecekleri Suriye yönetimi tarafından belirlenecektir. Yaptığımız açıklamalarla ve yeni Suriye yönetimiyle gerçekleşen görüşmelerde terör örgütünün silah bırakmaktan başka şansı olmadığını, bu konuda kararlılığımızın tam ve kesin olduğunu aktarıyoruz. Bu konuda yeni Suriye yönetimi ile fikir birliğinde olduğumuzu müşahade etmekteyiz” cevabını verdi.
Fransız savaş uçağının KKTC hava sahasını ihlali
Bakanlık kaynakları, Fransa’ya ait bir savaş uçağının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“KKTC’nin güvenliğine tehdit oluşturabilecek her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Fransa’ya ait uçuşların bölgede yakından takip edildiği ve koordine içerisinde bulunulduğunu ifade etmek isteriz. Bahse konu olay hakkında Fransa Askeri Ataşesi Bakanlığımıza davet edilmiş ve bölgedeki hassasiyetlerimiz aktarılmıştır. İletişim kanalları açık tutularak Fransız muhataplarımızla gerekli değerlendirme yapılmaktadır. Uluslararası hukuka aykırı şekilde yapılan tüm faaliyetlere karşı KKTC’nin güvenliğinin sağlanması, hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli askeri ve siyasi tedbirleri almayı sürdürüyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği, huzuru ve refahı için gereken tedbirleri her ne pahasına olursa olsun almaya devam edeceğiz.”
Yüksek Disiplin Kurulu’nun toplantısı
Bakanlık kaynakları, Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Teğmenlerle ilgili 16 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşecek toplantıya ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
“Yüksek Disiplin Kurulu, 16 Ocak’ta Teğmenlerin durumunu değerlendirmek üzere toplanacaktır. Şu anda Teğmenlerin savunmaları alınmaktadır. YDK’nın bütün verileri değerlendireceği gün 16 Ocak’tır. 16 Ocak’ta karar verilmesi durumunda, hazırlanacak ‘gerekçeli karar’ sonrasında kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kartalkaya davası başladı...Savunması gerginliğe neden olduBolu’da yanan Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül savunmasında, "Bu olayın olabileceğini bilseydim, ne ortaklarım, ne misafirlerim, ne eşim, ne çocuklarım, ne de kendim kalırdım, bu oteli kendim kapatırdım" dedi.22 Eylül 2025 Pazartesi 13:44GÜNDEM
Manda sayısı son 5 yılda yüzde 16 azaldıTürkiye'de manda sayısı 2020 yılına göre yüzde 16'lık düşüşle 158 bin başa indi.22 Eylül 2025 Pazartesi 10:41GÜNDEM
Konya’da 4 büyüklüğünde depremKonya’nın Kulu ilçesinde saat 09.03’te 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.22 Eylül 2025 Pazartesi 09:48GÜNDEM
Kum zambaklarını koparanın cezası: 557 bin TLAntalya’nın Gazipaşa ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kum zambakları (Pancratium maritimum) için kapsamlı koruma çalışmaları başlatıldı. Bitkiyi koparmanın 557 bin 212 TL cezası var.21 Eylül 2025 Pazar 13:20GÜNDEM
Karadeniz’de şiddetli yağış yerini kara bıraktıDoğu Karadeniz Bölgesi’nde 2 gündür sahil ve iç kesimlerde etkili olan şiddetli yağış zirvelerde yerini kara bıraktı.21 Eylül 2025 Pazar 13:13GÜNDEM
Yediler içtiler, 8 bin liralık hesabı ödemeden kaçtılarBozcaada’da akşam yemeği yiyen 2 kişi, yaklaşık 8 bin 500 TL’lik hesabı ödemeden kaçtı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.21 Eylül 2025 Pazar 13:09GÜNDEM
Giyim devinin domuz derisi montu sosyal medyayı ikiye böldüDünya devi Zara’nın Türkiye’de satışa sunduğu 8 bin 990 bin TL’lik bir üründe “%100 domuz derisi (pig leather)” ibaresi dikkat çekti. Bu bilgi, sosyal medyada hızla yayılarak gündem oldu.19 Eylül 2025 Cuma 14:07GÜNDEM
İstanbul'da KYK yurdu skandalı! 2 müdür ve 1 müdür yardımcı açığa alındıİstanbul'da öğrenci yurdunda taciz ve yağma olayına ilişkin soruşturma başlatıldı19 Eylül 2025 Cuma 13:53GÜNDEM
Diyanet İşleri Başkanlığı devir teslim töreni gerçekleştiDiyanet İşleri Başkanlığı devir teslim töreni gerçekleşti. Ali Erbaş görevini Safi Arpaguş’a teslim etti.19 Eylül 2025 Cuma 13:43GÜNDEM
Altes Prenses Akiko Mikasa Şanlıurfa’daJaponya Altes Prensesi Akiko Mikasa, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi.19 Eylül 2025 Cuma 13:40GÜNDEM
Bursa'nın komşusu Balıkesir beşik gibiTürkiye beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde saat 12:26 da, yerin 9.4 km altında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.19 Eylül 2025 Cuma 12:55GÜNDEM
AK Partili Yahşiyan Belediye Başkanı Ahmet Sungur gözaltına alındıKırıkkale'nin Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur ile aralarında belediye personelinin de bulunduğu 7 şüpheli sabah saatlerinde gözaltına alındı.19 Eylül 2025 Cuma 10:08GÜNDEM
Menzil cemaatinin düğününde müritler arasında kavga çıktıMenzil köyünde şeyh Muhammed Saki Elhüseyni'nin oğlu için yapılan üç gün süren düğün, hem çıkan kavgayla hem de Elhüseyni'nin cemaatle birlikte halaya katıldığı görüntülerle konuşulmaya devam ediyor.19 Eylül 2025 Cuma 09:15GÜNDEM
Türk Yıldızları’ndan Hürjet vurgusuTürk Yıldızları TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirdiği gösteri uçuşu ile vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı.18 Eylül 2025 Perşembe 12:47GÜNDEM
Rusya, S-400'leri geri istedi mi? MSB'den açıklamaMilli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Rusya'nın S-400'leri geri istediği iddialarına ilişkin hava savunma sistemlerinin envanterde olduğunu bildirdi.18 Eylül 2025 Perşembe 12:31GÜNDEM
Kalp krizi geçiren Uzman Çavuş şehit olduGörev başında kalp krizi geçiren Piyade Uzman Çavuş Hüseyin Günay şehit oldu.18 Eylül 2025 Perşembe 11:51GÜNDEM
Kocaeli’de nefes kesen operasyon: Helikopterle kurtarılıyorlarKocaeli'nin Kandıra ilçesinde hava muhalefeti nedeniyle sürüklenerek kayalıklara oturan Tanzanya bandıralı kuru yük gemisinin 7 kişilik mürettebatı, nefes kesen bir operasyonla, helikopterle kurtarılıyor.18 Eylül 2025 Perşembe 11:38GÜNDEM
Erdoğan imzaladı, çok sayıda fakülte ve yüksek okul kapatıldıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre çok sayıda fakülte ve yüksek okul kapatıldı. yeni kurulan fakültelerin yanı sıra bazı fakültelerinde isimleri değişti. İşte o kararın detayları...18 Eylül 2025 Perşembe 10:59GÜNDEM
Diyanet İşleri Başkanlığı'na İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş atandı2021 yılından bu yana İstanbul İl Müftülüğü görevini yürüten Prof. Safi Arpaguş, görev süresi dolan Ali ERbaş'ın yerine Diyanet İşleri Başkanı olarak atandı. Arpaguş'un atanma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.18 Eylül 2025 Perşembe 10:55GÜNDEM
Afet Bakanlığı mı kuruluyor? İşte detaylar...Türkiye'de meydana gelen doğal afet yaralarının kısa sürede sarılması ve önlenmesi için Afet Bakanlığı'nın kurulması gündemde... Bakanlık için sıralanan 10 neden arasında deprem riski, iklim krizi ve afetlere karşı düşük direnç öne çıkıyor.18 Eylül 2025 Perşembe 10:41GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış