20 Mayıs 2024
  • Bursa15°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C

MOBİLYACILARI SEVİNDİREN HAMMADDE KARARI

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği: Mobilya ihracatının önündeki engel kalktı...

Mobilyacıları sevindiren hammadde kararı

04 Haziran 2021 Cuma 10:19

İhracatta kilogram başına minimum 25 dolar ihracat gerçekleştiren MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Başkanı Nuri Gürcan, hammadde ihracatına kota getirilmesiyle mobilya ihracatı hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarını belirtti.

Her yıl ihracatını yüzde 10, 15 artıran mobilya sektörü yaklaşık 200 bin kişiyi istihdam ederken katma değerli ihracat konusunda da önemli bir performans sergiliyor. Pandemiye rağmen 2020 yılını, 2019 ihracat rakamını koruyarak 3,5 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2021 yılı için kendisine 4,5 milyar dolar ihracat hedefi koyan mobilya sektörünün çatı derneklerinden MOBSAD, 4 Haziran Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan sunta&MDF ihracatına kota getirilmesiyle ilgili açıklamada bulundu.

MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan,“Hammadde ihraç ederek hem maddi anlamda hem sektörel anlamda Türkiye’yi güçlü bir noktaya getiremeyiz. Ama siz bu hammaddeyi içeride sattığınız zaman çok daha katma değerli çok daha değerli ve marka değerini düzeltecek şekilde Türkiye’ye bir yatırım yapmış oluyorsunuz. Ama hammaddeyi gönderdiğiniz zaman iç piyasada ne yaşanıyor? Bir hammadde bulamadığınız için işlere termin vermekte sıkıntılar yaşıyorsunuz. Termin verdiniz ve ürünü buldunuz. Hangi fiyattan alacağınız belli değil. Belirsizlik. Bizim işlerimizde hemen bugün aldık, aynı gün ürettik gibi bir durum söz konusu değil. Bunlar zaman isteyen durumlar. Hammadde talep ettiğiniz durumda, siparişleri aldığınız gün sabahına bile talep etseniz, fiyatın nereye çıkacağını bilemiyorsunuz. Hammadde bulamadığınız zaman üretim yapılamaz, istihdam düşer. Bugün sunta&MDF ihracatı kilogram başına 1 doları bulmazken, MOBSAD üyeleri olarak minimumda kilogram başına 25 dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Yani ülkeye daha fazla kazandırmak varken, artan sunta&MDF ihracatı sektörümüze ve ülkemize büyük sıkıntıya sokuyordu. Sizin sektörel olarak gücünüz düşerse, dünyada rekabetiniz düşüyor. 3,5 milyar dolarlık ihracata karşılık sadece 500 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyoruz. Dış ticaret fazlamız çok fazla. Dünya ihracatında 13. sıradan 8. sıraya çıkmış bir sektörden bahsediyoruz ve hammadde ihracatı bizi dünya sıralamasında yeniden geri sıralara düşürecekti. Bu yüzden hammadde ihracatına getirilen kota kararı hem sektörümüz hem ekonomimiz için olumlu bir karar oldu. Biz de ihracatın durdurulması yerine kota getirilmesini istiyorduk. Tabii bir yandan da hammaddesi petrokimyadan gelen ithalat yapmak zorunda kaldığımız sünger, cila ürünlerinde de ve kumaşta da sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz.” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi